szerző:
MTI

A tehetségek gondozását célzó programokra rendelkezésre állnak a szükséges források: ezek közül a Magyar Géniusz Programra 40 milliárd forintot fordít a kormány - közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Felsőoktatás-Tehetség-Bologna 2008 címmel, a fővárosban rendezett tanácskozáson.

Az elmúlt évekhez képest lényegesen több pénz lesz tehetséggondozásra - mondta Gyurcsány Ferenc kormányfő. Hozzátette: ma ugyanakkor nem ez a legnagyobb kérdés - mondta a miniszterelnök, hozzátéve: évek óta először fordul elő, hogy az anyagi támogatásról kevésbé kell beszélni, sokkal inkább arról kell szót ejteni, hogy miről is szóljanak ezek a programok.
 
Hatalmas felelősség a tehetséggondozás. Aki ezt a vállalja, olyan felelősséggel tartozik, amelynek hosszú távú elkötelezettségben kell testet öltenie - jelentette ki. Mindenkiben van valamilyen tehetség, nem egyfajta, hanem ezerfajta, és mind az ezret meg kell találni - mutatott rá a kormányfő.
 
A miniszterelnök kitért a felsőoktatásban indított fejlesztésekre is. Mint mondta, a 2004-ben indított, 140 milliárd forintos befektetéssel megvalósuló Magyar Universitas Program keretében eddig hat egyetemi és hat főiskolai központ újult meg, 9 ezer új kollégiumi férőhely létesül, s további 17 ezer megújul. Tart további három nagy oktatási épület rekonstrukciója, s három új építésű oktatási centrum létesül 2010-ig.
 
A Magyar Universitas Program Klebelsberg Kunó minisztersége óta a legátfogóbb fejlesztési program - közölte a kormányfő. Az a felsőoktatás, amely szűk bázisból merít, mert csak a középosztályhoz tartozó családok gyermekeinek van esélyük bekapcsolódni a felsőoktatásba, lemond a nemzeti erőforrások jelentős részéről. 
 
A miniszterelnök a felsőoktatás bolognai átalakításával kapcsolatban helyes célnak nevezte, hogy átjárhatóvá váljon a képzési rendszer, s többszintűvé váljon a felsőoktatás. Helyes cél, hogy teremtsük meg a nemzeti helyett a sokkal szélesebb, nagy európai, globális tudásbázishoz való hozzáférést is. Kiemelte: ma egy érettségi a tudás megszerzésének folyamatában alig jelent többet, mint ötven éve az elemi iskolai végzettség. Napjainkban egy korosztály 70 százaléka szerez középszintű végzettséget, így természetes, hogy megváltozott a felsőoktatás helyzete. 

A felsőoktatás működéséből "annak kell áradnia", hogy az a minőségről, a minőséget szolgáló versenyről és az együttműködésről szól - mutatott rá. Hozzáfűzte, a felsőoktatás egészének fejlesztése olyan környezetbe illeszkedik, amelynek legnagyobb kérdése, hogy Magyarország képes-e újra befolyásos, erős, nagy állam lenni. 
 
Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: fontos az adórendszer átalakítása, az állami hivatalok működőképességének javítása, hogy autópályák épüljenek, s hogy a beruházásokat ne leállítsák, hanem elindítsák. Ugyanakkor még ennél is fontosabb, hogy az új generációk olyan képességekkel és tudással rendelkezzenek, amelyek személyes teljesítményüket és ebből fakadóan az ország teljesítményét nem csak összehasonlíthatóvá teszik a világ haladó országaiéval, hanem azzal egyenértékűvé, vagy még annál jobbá is egyes területeken.

hvg.hu Itthon

A tehetséggondozásba szállt be a MOL

A Mol Rt. összesen 103 tehetséges gyereknek nyújtott támogatást, összesen 34 millió 750 000 forint értékben. A pályázatot 2005. február 8-án hirdette meg a vállalat, 1126-an neveztek, az eredményhirdetést szerdán tartották.

hvg.hu Karrier

A felsővezetők napi kötelességévé vált a tehetséggondozás

A tehetséggondozás mára nyilvánvalóan a vállalati felső-, sőt az elsőszámú vezetők feladatává vált, mert a cégek versenyképességét ma már végső soron humántőkéjük minősége határozza meg – állítja az Economist Intelligence Unit (EIU) gazdaságkutató és a Development Dimensions International (DDI) HR-tanácsadó cég közös tanulmánya.

Meixner Zoltán (hvg.hu) Világ

Pi-ember és esőember: ahogy a géniuszok agya működik

Van néhány embertársunk, aki elképesztő méretű tudást képes felhalmozni az agyában, és ezeket az ismereteket, sőt ezek bizonyos fajta társítását képes azonnal előhívni. Ezek az emberek nem egyszerűen zsenik, hanem valódi géniuszok, akik a közönséges földi halandók számára eddig felfoghatatlan módon gondolkodtak. Egyikük segít most abban, hogy megérthessük, mi zajlik az agyában.

Pert nyert a Fidesz ellen egy férfi, mert a párt nem tudta igazolni, honnan szerezte az e-mail-címét

Pert nyert a Fidesz ellen egy férfi, mert a párt nem tudta igazolni, honnan szerezte az e-mail-címét

Hol van az a határ, amikor depresszió válik a stresszből?

Hol van az a határ, amikor depresszió válik a stresszből?

Meghallgatták mikrofonnal 89 ember térdét – hasznos, mint a hidaknál

Meghallgatták mikrofonnal 89 ember térdét – hasznos, mint a hidaknál

Üres irattartókat talált Baranyi Krisztina a ferencvárosi hivatalban – fotó

Üres irattartókat talált Baranyi Krisztina a ferencvárosi hivatalban – fotó

Újabb pofon Káslernek – elvesztheti az egészségügyi szakképzés területét

Újabb pofon Káslernek – elvesztheti az egészségügyi szakképzés területét

Drasztikus vitaminhiány miatt tűntek el az ízlelőbimbók egy férfi nyelvéről

Drasztikus vitaminhiány miatt tűntek el az ízlelőbimbók egy férfi nyelvéről