szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az idei első évnegyedben átlagosan 10,4 százalékkal haladták meg a csehországi bruttó bérek az egy évvel korábbit. Csaknem tíz éve nem volt ilyen jelentős a bérnövekedés.

Cseh jelentések szerint elsősorban az infláció megugrásának köszönhető a nagy ütemű növekedés, a reálbérek 2,8 százalékkal nőttek ez idő alatt. A cseh bruttó bérátlag az idei első negyedévben 22,5 ezer korona volt (egy cseh korona nagyjából 9 és fél forintnak felel meg).

A bérnövekedés reálértében a magánszektorban 4,5 százalékot ért el, az állami szektorban 3,6 százalékos visszaesését számoltak.

A megelőző negyedévhez képest a nominális, szezonális hatások kiszűrésével számolt béremelkedés 2,1 százalékot ért el. A tavalyi év utolsó negyedében éves szinten 1,7 százalékos volt a reálbéremelkedés az országban. Az infláció márciusban éves szinten már 7,1 százalékot mutatott.

Elemzők szerint a friss béradatot is figyelembe véve egyre valószínűbb a kamatemelés Csehországban.

MTI Karrier

Negyvenmilliós vállalatvezetői jövedelmek Ausztriában

A felsőszintű osztrák vállalatvezetők átlagosan bruttó 182 ezer eurót (fizetés és prémium) kapnak, míg a középszintű vezetők 113 ezer eurót keresnek - derül ki egy csütörtökön ismertetett felmérésből, amelyet a Wirtschaftsforum der Führungskräfte (WdF) nevű intézet készített.

MTI Gazdaság

Euróövezet: 7,1 százalékon stagnál a munkanélküliség

Rekord alacsony szinten, 7,1 százalékon stabilizálódott a szezonális kiigazítással számolt munkanélküliség az euróövezet országaiban áprilisban – harmadik egymást követő hónapja változatlan –, és a 27 uniós tagországban is harmadik hónapja változatlan volt, 6,7 százalékon, jelentették az EU statisztikai hivatalában pénteken.

A francia védettségi igazolványnál a PCR-teszt is számít

A francia védettségi igazolványnál a PCR-teszt is számít

Autótemetővé változott egy híd egy tömegbaleset után az Egyesült Államokban

Autótemetővé változott egy híd egy tömegbaleset után az Egyesült Államokban

Hétfő hajnalban kiderül, kap-e Golden Globe-ot Vanessa Kirby

Hétfő hajnalban kiderül, kap-e Golden Globe-ot Vanessa Kirby