szerző:
MTI

Ausztriának súlyos szakmunkáshiánnyal kell számolnia a következő évtizedben, ami fékezően hathat gazdasági növekedésére is - véli az osztrák Gazdasági Kamara (WK). A szervezet szerint a kanadai mintájú bevándorlási modell lehet a megoldás.

Ausztriának 1,7 százalékos bővülési ütemet feltételezve, 2020-ig 250 ezer, háromszázalékos növekedés esetén pedig 600 ezer szakmunkásra lenne szüksége pótlólag - idézett egy, a helyzetről készült tanulmányt Reinhold Mitterlehner, a WK főtitkára.

A hiányt belső forrásokból nem tudja fedezni, demográfiai okok miatt sem, a szakképzett munkaerő egyre nagyobb hányada, csaknem fele 45 év fölötti, miközben az utánpótlás tartósan csökkenő irányzatot mutat. Az osztrák üzemek nyolcvan százaléka már most szakmunkáshiánnyal küzd.

A kamara hosszú távú megoldásként egy hatékony bevándorlási koncepció kidolgozását szorgalmazza, méghozzá kanadai mintára. Annak értelmében a bevándorlási kérelmeket - a gazdasági szükségletekhez igazítva - pontrendszer alapján bírálnák el. Két alapvető tényezőt vennének figyelembe: a szakképzettséget és a nyelvtudást.

Rövid távon a WK a kilenc új EU-tagország felé még érvényben lévő munkaerőpiaci korlátozások eltörlését, vagy legalábbis az engedélyezett keret negyedévenkénti módosítás sürgeti.

Az EU 2004-es kibővítése után Ausztria - Németországhoz hasonlóan - korlátozta a munkaerő beáramlását az újonnan csatlakozott közép- és kelet-európai államokból. A szabályozást először két évre alkalmazta, majd később újabb háromra meghosszabbította. Az EU-rendelkezések szerint a tilalmak fenntartására 2011-ig van lehetőség, ha valós a veszély, hogy a nyitás komoly zavart okozhat az adott ország munkaerőpiacán.

Az osztrák gazdasági és munkaügyi miniszter rendeleti úton az év elejétől - az addigi három helyett - újabb ötven hiányszakmákban nyitotta meg az ország munkaerőpiacát a közép- és kelet-európai EU-államokból származók előtt. A szakmunkás-foglalkoztatási rendelet olyan fémfeldolgozó, gép- és építőipari, elektromos szakmákban szüntette meg a korlátozásokat, mint például a lakatos, esztergályos, ács, tetőfedő, festő, kőműves, villanyszerelő, darukezelő. A tárca akkor 6-7 ezerre becsülte azoknak a munkahelyeknek a számát, amelyekre januártól külföldről is pályázni lehet.

A pénteki osztrák lapokban közölt adatok szerint április végéig azonban csupán 1684-en éltek az uniós társországokból a munkavállalási engedély lehetőségével - javarészt a vendéglátás és az idegenforgalom területén -, jóval kevesebben, mint ahány szakmunkásra az osztrák gazdaságnak szüksége volna.

Martin Bartenstein gazdasági és munkaügyi miniszter elképzelése szerint 2009-től szabadon fogadnák a közép- és kelet-európai országokból érkező szakmunkásokat, a foglalkoztatási tilalom csupán a segédmunkások egy részére maradna fenn, 2011-ben pedig sor kerülne a korlátozások teljes körű lebontására.

MTI Karrier

Kik a megbecsült szakemberek Ausztriában?

Az osztrákok az orvosi és ápolói hivatást tartják a legtöbbre, ami megmutatkozik az egyetemi jelentkezésekben is. Idén több mint ötször annyian adták be pályázatukat a három ausztriai orvostudományi egyetemre, mint ahány férőhely van.

MTI Karrier

Csehország: elszaladtak a bruttó bérek

Az idei első évnegyedben átlagosan 10,4 százalékkal haladták meg a csehországi bruttó bérek az egy évvel korábbit. Csaknem tíz éve nem volt ilyen jelentős a bérnövekedés.

MTI Karrier

Párizs beengedi a magyar munkavállalókat is

Franciaország idén július 1-jétől megnyitja munkaerőpiacát az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott nyolc volt kommunista ország előtt - jelentette be szerdán Varsóban Nicolas Sarkozy francia elnök.

MTI Karrier

Negyvenmilliós vállalatvezetői jövedelmek Ausztriában

A felsőszintű osztrák vállalatvezetők átlagosan bruttó 182 ezer eurót (fizetés és prémium) kapnak, míg a középszintű vezetők 113 ezer eurót keresnek - derül ki egy csütörtökön ismertetett felmérésből, amelyet a Wirtschaftsforum der Führungskräfte (WdF) nevű intézet készített.

Megszűnik Bokros Lajos pártja

Megszűnik Bokros Lajos pártja

A számok is igazolják, hogy a Brexit elvette az EU-s munkavállalók kedvét Nagy-Britanniától

A számok is igazolják, hogy a Brexit elvette az EU-s munkavállalók kedvét Nagy-Britanniától

Áttörést értek el kanadai kutatók a Parkinson-kóros betegek kezelésében

Áttörést értek el kanadai kutatók a Parkinson-kóros betegek kezelésében

Baj-e, ha irigyeljük mások sikerét?

Baj-e, ha irigyeljük mások sikerét?

Nincs már magyar krumpli a boltokban

Nincs már magyar krumpli a boltokban

Kubatov-listát akart aláíratni a közös képviselő egy VIII. kerületi lakógyűlésen

Kubatov-listát akart aláíratni a közös képviselő egy VIII. kerületi lakógyűlésen