szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jó üzlet a felsőfokú végzettséget igazoló diplomák hamisítása Ukrajnában, ahol egy közgazdászi vagy akár orvosi végzettségről szóló diploma - évjárattól függően - 400-900 euróért beszerezhető.

Ukrajnában rohamosan drágul a felsőoktatás, a második oklevél megszerzése pedig eleve költségtérítéses, ezért sok vállalkozás kínál az interneten lényegében egy évi tandíjnak megfelelő összegért hamisított diplomát - írja szerdai számában a kijevi Krescsatik című kijevi napilap.

Az újság információi szerint a diplomahamisító cégek egyelőre jelentős forgalmat bonyolítanak le. Az egyik meg nem nevezett diplomakészítő kijevi vállalkozás képviselője a lapnak elmondta, hogy napi átlagban öten rendelnek náluk felsőfokú végzettségről szóló oklevelet, és az idei forgalom a tavalyinak háromszorosa.

Mint a hamisítók az újságnak elmondták, a diplomák ára lényegében attól függ, hogy a megrendelő milyen évjáratú okmányt szeretne. Az 1997 előtti, papír alapú oklevelek könnyebben utánozhatók, ezért az áruk 400 euró körüli, míg a később kiadott, hologrammal ellátott műanyag, kártya alakú diplomák a bonyolultabb gyártási eljárás miatt 900 euróba kerülnek.

A cikk szerint a hamis diplomák könnyen kiszűrhetők lennének, bármennyire is hasonlítanak az eredeti okmányokhoz, ha tulajdonosaik munkaadói utánanéznének a sorszámaiknak, amelyek egyetlen felsőoktatási intézmény archívumában sem szerepelnek.

Az Ukrán Oktatási és Tudományos Minisztériumban elmondták, hogy míg 1999-ben 15 százalék volt a kiszűrt hamis diplomák aránya, múlt évre ez a mutató 0,3-0,4 százaléka esett vissza. Az ukrán oktatási tárca a múlt évben internetes honlapot rendszeresített, amelyre felkerül az ország felsőfokú tanintézetei által kiadott valamennyi diploma száma, így percek alatt kideríthetővé válik, hogy hamis-e a munkavállaló oklevele.

Elképesztő összeget adtak a világ legdrágább pásztorkutyájáért

Elképesztő összeget adtak a világ legdrágább pásztorkutyájáért

Trócsányi szerint politikai bohózat lett a hetes cikk szerinti eljárásból

Trócsányi szerint politikai bohózat lett a hetes cikk szerinti eljárásból

Bajnokok Ligája: a Bayern München fél lábbal a negyeddöntőben

Bajnokok Ligája: a Bayern München fél lábbal a negyeddöntőben