Tetszett a cikk?

Ha valaki elégedetlen a fizetésével, kérjen többet. Dylan Jones munkáltatóként nem szívesen ad inflációkövetésnél nagyon emelést, de azért elmondja, hogyan – és hogyan nem - érdemes kérni. A HVG Kiadó által megjelentetett Férfi minden esetben című könyv szerzőjének tanácsai.

KönyvMegrendelem a könyvet.
Fizetésemelés kérésére a legjobb alkalom általában az éves teljesítményértékelés időszaka. Ilyenkor nagyjából mindenkit megdicsérnek. Ül a főnök, felhős szemekkel nézi az éves nyereség összegzését, és minden arra vetődő kollégának azt rebegi: „Köszönöm.” Mintha ez elég volna. Csapjunk le rá! Ha a főnök nagylelkű hangulatban van, lehet, hogy ad 1-2 százalékot. És ha valaki még többre vágyik, hát konkrétan nevezzen meg egy összeget vagy százalékot, amit a főnök fontolóra vehet, s a végén lehet ugyan, hogy kevesebbet ad, mint amennyit kértek tőle, de talán többet, mint amennyit eredetileg szánt az illetőnek.

Teljesen értelmetlen felemlegetni a főnöknek, milyen keményen dolgozunk (sokkal keményebben, mint bárki más), vagy sokkal többet vagyunk bent, vagy mennyi üzletet hoztunk már a cégnek stb. Ne magyarázkodjunk! Az amúgy sem kitüntetett érdem, ha jól végezzük a munkát, amit elvállaltunk – elvégre a cég azért fizet. És ha megfelelőn dolgozunk, az is csak azt mutatja, hogy a menedzsment jó döntést hozott, amikor alkalmazott vagy előléptetett minket.

Ha a főnök látja, hogy nagyon aggódunk a jövő miatt, és a karrierünkben válaszúthoz érkeztünk, vagy indokolatlanul nyomott hangulatban vagyunk, akkor lehet, hogy odadob valami koncot, hogy egy kicsit jobban érezzük magunkat.

Mikor ne…

Nekikeseredést csak akkor mutathatunk, ha valóban nagyon rossz hangulatban vagyunk – ha nem ez a helyzet, és a főnök egy kicsit is érti a dolgát, rögtön látja, hogy az egész csak svindli. Hasonlóképpen soha ne kérjünk fizetésemelést levélben vagy e-mailben, mert ez lehetővé teszi a főnök számára, hogy megfontolt választ fogalmazzon meg, ellenérvei szabatos listáját. Mindig, mindig személyesen, szemtől szembe kérjünk fizetésemelést, és erről soha ne tájékoztassuk a főnököt előre.

Soha ne kérjünk fizetésemelést hétfőn délelőtt! A hét elején senki nincs jó hangulatban, különösen azok nem, akik nem sok jóra számíthatnak egész héten. A péntek délutánnal se próbálkozzunk, mert ez az időpont már tényleg az „utolsó csepp a pohárban”! Soha ne próbálkozzunk a munkaidő lejárta után, de társaságban se! Ha mégis, akkor a főnök azt fogja gondolni, hogy visszaélünk a helyzettel – és tényleg. Nem kell csodálkozni, ha a főnök a befolyási övezet peremvidékére söpri az ilyeneket. Tehát fizetésemelés-kérésre a legjobb idő a hét közepe, kedd vagy szerda, még mielőtt mindenki belefáradna a munkahétbe.

Hogyan ne…

Soha ne forduljunk a főnök főnökéhez fizetésemelési kéréssel, vagyis ne nyúljunk át a főnök feje fölött, mert ez a karrierünk végét jelentheti. Kevés dolog van, amit a főnök jobban utál, mint az olyan alkalmazottak, akik megpróbálják aláaknázni a tekintélyét, megkerülik, panaszaikat magasabb szintre viszik.

Ha a főnök elutasítja fizetésemelési kérésünket, akkor kérjünk természetbeni juttatást, például nagyobb céges kocsit, laptopot, kiegészítő egészségbiztosítást vagy parkolóhelyet. Sosem lehet tudni. Sose legyünk túlzottan rámenősek, ne cselekedjünk „minden mindegy” alapon! Ez nem a sztálingrádi ütközet: ha a főnök úgy érzi, hogy a beosztottja túl agresszív, az illetőről senki le nem mossa többé, hogy egy machiavellista olcsójános. Ez aztán nem szól majd mellette, amikor legközelebb fizetésemelésre kerül a sor. Sose feledjük: pluszpénzt kérni a főnöktől éppen olyan, mint állásinterjúra menni. Az a legfontosabb, hogyan adjuk elő magunkat. Mosolyogjunk – de ne hízelegjünk!

A főnök nem problémákat, hanem megoldásokat akar látni. Ne feledjük ezt, amikor legközelebb fizetésemelést kérünk. Ne is blöfföljünk! Ha azt mondjuk a főnöknek, hogy felajánlottak egy másik állást, akkor lehet, hogy előbb a fizetésemelési kérelem fuccsol be, aztán az állásunk. Ebben a szituációban jobb, ha elutasítás esetén felkészülünk a felmondásra.

Álomszitu

Az igazi siker az, ha a tudomásunkra jut, hogy a cégnél van valaki, aki hasonló munkát végez, mint mi – és többet keres, mint mi. A főnöknek gyakran nincs is tudomása erről, mert a szóban forgó személy főnöke egy másik főnök. Így a te főnököd nemcsak megsértődik helyetted, hanem kicsit meg is haragszik a személyzetisekre, hogy az ő csapatának egyik tagja kevesebbet keres, mint az azonos munkát végző másik alkalmazott a cég másik részlegénél. A főnökünk így teljesen mellénk áll, és gondoskodik róla, hogy megkapjuk, amit megérdemlünk. Lehet, hogy még egy kicsit meg is toldja azt a fizetésemelést.

 

hvg.hu Karrier

Az állásinterjú négy legkegyetlenebb gyilkosa

Úgy érzed, felkészültél a felvételi beszélgetésre? A trükkös kérdésekre is tudod a választ: hogy képzeled el magadat öt év múlva, mit nyújthatsz a cégnek és mit vársz tőle? Kipihenten és pontosan érkezel, majd a kellő lélekjelenléttel belépsz az ajtón. De mi vár rád ott? Tanácsok.

Karrier

Tipp karrierépítőknek: mire jó a zsenik eszköze?

Kreatív ötletekre van szükséged? Megoldást keresel egy szokatlan problémára? Új projektet kezdesz? Gyorsan meg kellene tanulnod valamit? Évszázadok óta ismerik, ám nem csak a zsenik használják a Gondolati Térképet.

hvg.hu Karrier

Négy tipp, hogyan törj be az álláspiacra

Az első munkahely kiválasztását és megszerzését a legtöbb álláskereső élet-halál harcként éli meg. Az önéletrajz írás, az izgatott várakozás, vajon behívnak-e az állásinterjúra, a felkészülés, majd a szóbeli beszélgetés a leendő a fönökkel olyan, mint egy csata, amelyben a nehéztüzérséggel kell szembenézni. Előtte nem árt felvértezni magad! Tippek.

Az Európai Unió a járványban megmutatta, hogy ha kell, tud gyorsan dönteni

Az Európai Unió a járványban megmutatta, hogy ha kell, tud gyorsan dönteni

Ilyen egy tényleg terepre való Skoda Kodiaq

Ilyen egy tényleg terepre való Skoda Kodiaq

Palkovics László felmentett két miniszteri biztost

Palkovics László felmentett két miniszteri biztost