szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az első munkahely kiválasztását és megszerzését a legtöbb álláskereső élet-halál harcként éli meg. Az önéletrajz írás, az izgatott várakozás, vajon behívnak-e az állásinterjúra, a felkészülés, majd a szóbeli beszélgetés a leendő a fönökkel olyan, mint egy csata, amelyben a nehéztüzérséggel kell szembenézni. Előtte nem árt felvértezni magad! Tippek.

Friss diplomával a zsebben több lehetőség is kínálkozik: előfordul, hogy a fiatal munkavállaló olyan szerencsés, hogy rögtön elhelyezkedik annál a cégnél, amely figyelemmel kísérte fejlődését és a diploma megszerzése után kiválasztotta. Az sem ritka, hogy valaki szakmai gyakorlaton vesz részt a vállalatnál, ahol tervei szerint később elhelyezkedhet. Az általános tendencia azonban az, hogy a pályakezdő állásinterjúkon vesz részt, addig, amíg megtalálja az ideális munkahelyet. Mire érdemes odafigyelni?

Mérlegeld a lehetőségeket!

© Stiller Ákos
Pontosan tudod, melyek azok a cégek, amelyek potenciális munkahelyként szóba jöhetnek? Nézz utána, hogy a pozíció, amelyre pályázol, milyen lehetőségeket rejt. Hogyan fizetnek a hasonló munkakört betöltő alkalmazottaiknak az egyes cégek, milyen egyéb juttatásokkal kecsegtetnek, milyen - szakmai - kilátásaid vannak? Arról se feledkezz meg, hogy mérlegeld a poszt előnyeit, hátrányait – elfoglaltság, munkaidő, túlóra, utazás. Egy jó állást szeretnél, mindegy, hol – akár lakóhelyedtől távol -, vagy egy jól megközelíthető helyen bármilyen állás megfelel? Mindezeket figyelembe véve döntsd el, hová szerződnél és milyen feltételekkel.

Tájékozódj, hová is kerülsz!

Döntő szempont lehet a cég megítélése: hogyan vélekednek róla a piaci szereplők, milyen a nemzetközi megítélése, mit mesélnek az alkalmazottak, akik egykor ott dolgoztak. Ha utánanézel, mi vár rád a kiszemelt vállalatnál, kisebb az esélye annak, hogy később kellemetlen meglepetés ér. Ha a hallottak alapján kialakítasz egy képet a cégről, és az homlokegyenest eltér attól, amit az állásinterjún leendő fönököd vázol, még megvan az esély arra, hogy átgondold, belépsz-e a vállalat kötelékébe (nem hozol elhamarkodott döntést).

Hogyan bánnak a fiatal alkalmazottakkal?

Mielőtt pályakezdőként elvállalsz egy állást, érdemes utánanézned, hogyan bánnak a vállalatnál a fiatal tehetségekkel – megbecsülik-e őket, van-e lehetőség a kibontakozásra, előrelépésre vagy belekényszerítik őket abba, hogy felvegyék a vállalat által diktált iramot, úgy, hogy közben leveszik a vállukról a felelősséget, nem szembesülnek kihívásokkal. Ideális, ha a cég továbbképzési lehetőséget – nyelvtanfolyam, szakmai továbbképzés, tréning – biztosít a pályakezdő kollégáknak, hogy szakmai tapasztalatokra, új ismeretekre tehessenek szert. Az sem mellékes, hogy az alkalmazottak beleszólhatnak-e a céges döntésekbe, amelyek őket is érintik.

Dönts egyedül!

Mielőtt elvállalsz egy állást, kikérheted mások véleményét – barátokét, családtagokét -, de a végső döntést egyedül hozd meg! Ne hagyd, hogy mások befolyásoljanak! Ne hallgass azokra, akik megmondják, mit kellene tenned, milyen állás való hozzád,  mit vállaj és mennyiért. Ha nem vsgy biztos magadban, inkább keress fel egy fejvadász céget, és bízd meg őket, hogy keressék meg a számodra megfelelő állást.  

hvg.hu Karrier

Hízelgés a főnöknek: amire ráfaraghatsz

Felejtsd el a megjegyzést, amely a főnök nyakkendőválasztása láttán kis híján kicsúszik a szádon, és a dicsérő szavakat is, amelyek új cipőjére – és kifinomult ízlésére – vonatkoznak! A hízelgés kétségkívül hatásos módja annak, hogy megkedveltesd magad feletteseddel, ám ha túllősz a célon, igyekezeteddel épp az ellenkezőjét éred el: kis teperőnek könyvelnek el. Hogyan ne viselkedj?

hvg.hu Karrier

Öt mondat, amit soha ne mondj ki az állásinterjún

„Izgultam, kicsúszott a számon valami butaság” – sokan így mentegetőznek, amikor tudatosul bennük, hogy elbukták az állásinterjút, mert olyasmit is kiböktek, ami bizony nem vet jó fényt rájuk. Mikor érdemes hallgatni? Tippek.

hvg.hu Karrier

A négy leggyakoribb ok a lógásra

Kellemes munka, túlóra és idegeskedés nélkül, segítőkész kollégákkal? Keveseknek adatik meg, hogy maradéktalanul elégedettek legyenek állásukkal. Akad, aki kompromisszumot köt, mások minden alkalmat megragadnak a lógásra. Melyek a kedvetlenség, elégedetlenség leggyakoribb okai?

hvg.hu Karrier

Tippek elkeseredett negyvenes munkavállalóknak

Sokan elkeseredetten konstatálják, hogy negyvenéves fejjel már öregnek számítanak, a cégnél ugyanis szép lassan lecserélődött a kollektíva, fiatal pályakezdők vették át az „uralmat”. A tapasztalat ugyanakkor semmivel sem pótolható, a középkorú munkavállalók ügyesen kiaknázhatják lehetőségeiket. Tippek.

hvg.hu Karrier

Tabuk: mit ne tegyen az újdonsült főnök?

Ki ne álmodna arról, ha jól teljesít, és egyre feljebb jut a ranglétrán, előbb-utóbb a főnöki székben találja magát? Egyeseknek ölébe pottyan a lehetőség, mások keményen megdolgoznak érte, ám olyanok is vannak, akik hiába hajtanak megállás nélkül, sosem töltenek be vezető pozíciót. Ki hogyan tud élni a lehetőséggel?

hvg.hu Karrier

Hat ok, amiért nem jutsz el az állásinterjúig

A legtöbb álláskereső mérföldkőnek tekinti, ha állásinterjúra hívják, és bízik a sikerben, holott a felvételi beszélgetés csak egy lépcsőfok. Más kérdés, hogy rögös az út idáig, a jelentkező könnyen kieshet az előszűrésen. Hibák, amelyek kiütnek a nyeregből.

Nem sértik az Alaptörvényt a Moszkvából idetelepült bank kiváltságai

Nem sértik az Alaptörvényt a Moszkvából idetelepült bank kiváltságai

Búcsúzik a finn légierő a horogkereszttől

Búcsúzik a finn légierő a horogkereszttől

Szomorú délelőtt száz merész diákkal, vártalak kedvesem valódi vitával – énekeltek az SZFE-sek a Parlament előtt

Szomorú délelőtt száz merész diákkal, vártalak kedvesem valódi vitával – énekeltek az SZFE-sek a Parlament előtt