szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Még akkor is jogellenes a munkahelyi feketelisták nyilvánosságra hozatala, ha ahhoz a listán szereplő munkavállaló hozzájárult. Az adatvédelmi biztos állásfoglalása szerint ugyanis a feketelistán történő adatkezelés révén elért cél nem felel meg az adatvédelmi törvényben rögzített úgynevezett célhoz kötöttség elvének, vagyis nem tekinthető jogszerűnek - írta hétfői számában a Népszava.

Az ombudsman a szégyentáblákkal kapcsolatos állásfoglalását egy állampolgári beadványra alkotta meg és tette nyilvánossá hivatala honlapján. A beadványt megfogalmazó azért kérte a biztos álláspontjának kialakítását, mert a munkáltató egy "szégyentáblát" helyezett el a munkahelyen, melyen a munkavállalók munkáját minősítette olyan megjegyzésekkel, mint: "Te még rejtett értékünk vagy, de számítunk a munkádra!" - olvasható a lapban.

A munkáltató értékítélete csak első pillantásra tűnik méltányosnak - tüzetesebb vizsgálat után nyilvánvaló, hogy a munkáltató így nyilvánította ki a véleményét, hogy nem elégedett az alkalmazott munkavégzésével - írta a Népszava.

"Az ön beadványában ismertetett mondat a munkavállalóra vonatkozó véleménynek minősíthető, melyből az ön beadványa szerint az érintettre vonatkozó következtetés (mint a munkavégzés minősítése), a gyenge munkateljesítmény egyértelműen kiolvasható" - idézte a lap a Szabó Máté által a beadványozónak írtakat, aki a továbbiakban megállapította azt is, hogy ez a minősítés az adatvédelmi törvény szerint személyes adata az érintettnek, és csak akkor továbbítható harmadik személynek, ha ahhoz az érintett előzetesen hozzájárul.

OTS-Hírvonal Plázs

Tippek a stressz elkerülésére

Ha jól ismerjük fel a helyzeteket, ha nem önzésből vagy hiúságból reagálunk a konfliktusokra, hanem józanul döntünk, ha időt szánunk önmagunk fejlesztésére, akkor jó esélyünk van arra, hogy elkerüljük a munkahelyi stresszt - mondta Csernus Imre pszichiáter.

Karrier

Hogyan előzzük meg a kiégést?

Még a legelvetemültebb munkamániással is előfordul, hogy a pokolba kívánja a munkát, s csak ül az asztala előtt üres fejjel. Egy pár napos kiesés még nem a világ, de ha hosszabb távon is eluralkodik rajtunk az általános - munkahelyi - kedvetlenség, valószínűleg a kiégés veszélyével kell szembenéznünk.

Karrier

Amikor a vezető hatalmi játszmába kezd

Vezető pozícióban gyakorta hiszik az emberek, hogy ha el akarnak érni valamit, elég kiosztani a munkát beosztottaiknak, s majd mindent szépen végrehajtanak az utasítások szerint. Csakhogy a vezetés ennél sokkal bonyolultabb: kellő hatalom - vagy annak látszata -, illetőleg a feladatok tisztázása nélkül esély sincs a sikeres együttműködésre, az olyan kis emberi játszmákról nem is beszélve, amelyek saját vezetési stílusunkból fakadnak.

18 magyar szurkolót állított elő a rendőrség Münchenben

18 magyar szurkolót állított elő a rendőrség Münchenben

Elképesztő meccsen játszottunk döntetlent a németekkel

Elképesztő meccsen játszottunk döntetlent a németekkel

Szijjártó üzent a német–magyar meccsre tartó szurkolóknak

Szijjártó üzent a német–magyar meccsre tartó szurkolóknak