szerző:
MTI

Feketemunkást alkalmaztak a Buckingham-palotában - az orosz lakájt azonnal kirúgták, mihelyt kiderült a szabálytalanság.

II. Erzsébet királynő hivatalos rezidenciájának szóvivője szerint a hibát a palota adminisztrációja követte el, amikor Igor Golovanov alkalmazásakor elmulasztott szabályos munkavállalási engedélyt kérni. A palota egyébként újra alkalmazná a fiatalembert, mihelyt az szabályos engedéllyel rendelkezik.

A The Sun brit napilap is foglalkozik a 32 éves moszkvai születésű Igor Golovanov történetével, aki 2000 óta él a szigetországban, s rendelkezik lakhatási engedéllyel. A fiatalember diákként érkezett Nagy-Britanniába, ahol a Bournemouthi Egyetemen vendéglátásból mesterfokozatot szerzett. Tanulmányai befejezte után egy helyi hotelbe szerződött gyakornokként, s így ideiglenes munkavállalási engedélyhez jutott, amely kifejezetten az adott szállodában való alkalmazására vonatkozott.

2006 januárjában, amikor kiderült, hogy a hotel hamarosan bezár, Igor a Buckingham-palota hirdetésére jelentkezett, ahová komornyikgyakornokokokat kerestek. Két állásinterjún is részt vett, ahol annak rendje és módja szerint bemutatta a papírjait és elmondta, hogy új munkavállalási engedélyre lesz szüksége, már amennyiben alkalmazni kívánják. Igor személyes iratait azonban nem másolták le, feljegyzéseket sem készített a jelentkezőt interjúvoló hivatalnok.

A biztonsági ellenőrzés csaknem hét hónapot vett igénybe, míg szeptemberben a fiatalembert értesítették, hogy lakájként alkalmazzák évi 13 825 fontos (4 millió 78 ezres forintos) fizetésért. Az összegből azonban lakhatás címen 3 ezer fontot (885 ezer forintot) vontak le, Golovanov ugyanis a személyzeti szárnyon kapott egy szobát.

A gyakornoknak többé senki sem említette a munkavállalási engedélyt, amit Igor azzal magyarázott, hogy azért nincs szükség az iratokra, mivel az uralkodói család alkalmazza.

A fiatalembernek hetekbe tellett, míg eligazodott a hatalmas palotában, s nem tévedt el annak útvesztőiben. Kezdetben az adminisztráció magas rangú tisztviselőinek szolgált fel, majd feljebb lépett a szamárlétrán és a koronás fők mellé kapott beosztást.

"Étkezéseknél szolgáltam fel a királynőnek és Fülöp hercegnek, valamint a yorki hercegnek - mindannyian hihetetlenül udvariasak voltak velem" - nyilatkozta volt munkaadóiról Igor Golovanov.

Az idill ez év júniusáig tartott, míg a fiatalember be nem jelentette a palota illetékes hivatalnokának, hogy augusztusban lejár a vízuma, és állandó tartózkodási engedélyt szeretne. Ehhez viszont a munkáltató részéről referenciákra van szükséges.

"Amikor azt közölték, hogy nem foglalkoznak ilyesmivel, megkérdeztem tettek-e lépéseket munkavállalási engedélyem megszerzése érdekében" - ismertette történetét Igor Golovanov, akit azonnali hatállyal kirúgtak, mikor kiderült, hogy semmilyen papírja sincs és a hatályos törvények szerint gyakorlatilag illegális bevándorlóként alkalmazták.

Karrier

A munkaalkoholizmus jelei, és a gyógymód

A munkában eltöltött órák száma a fogyasztói társadalom kialakulásával jelentősen megemelkedett, ma már nem ritka az sem, hogy valaki éjszaka, hétvégén vagy éppen ünnepnapokon is dolgozni kényszerül. De mi van akkor, ha ez valójában nem is kényszerként jelenik meg, hanem a dolgozó belső késztetéséből fakad?

MTI Karrier

Újra munkába állhat a túlsúlyos tűzoltó

Ismét munkába állhat a túlsúlyossága miatt állásából elbocsátott skót tűzoltó, mivel sikerrel végződtek a közvetítői tárgyalások munkaadója és a tűzoltók szakszervezete között.

MTI Karrier

Kirúgták a lottónyertes portást

Elbocsátották az állásából azt a New York-i portást, aki azután is rendületlenül nyitogatta az ajtót egy Park Avenue-i luxusházban, hogy ötmillió dollárt (738 millió forint) nyert a lottón.

A győri pofon az összefogás újragondolására kényszerítheti az ellenzéket

A győri pofon az összefogás újragondolására kényszerítheti az ellenzéket

Vádat emeltek a magyar Bonnie és Clyde ellen

Vádat emeltek a magyar Bonnie és Clyde ellen

Egy kínai nő bevitte a koronavírust Finnországba

Egy kínai nő bevitte a koronavírust Finnországba

Forradalmi szívműtétet hajtottak végre Japánban, más sejtekké átalakulni képes őssejtekkel

Forradalmi szívműtétet hajtottak végre Japánban, más sejtekké átalakulni képes őssejtekkel

Döntőbe jutottak Babosék az Australian Openen

Döntőbe jutottak Babosék az Australian Openen

Elköltöztek a lemigránsozott pékek Gyergyóditróról

Elköltöztek a lemigránsozott pékek Gyergyóditróról