szerző:
MTI

A részmunkaidős munkavégzés nem kedvező a családok anyagi helyzete szempontjából, mert konzerválja a szegénységet – állítja Borbély Szilvia, az Európai Szociális Alap és a magyar kormány támogatásával megjelent elemzésben.

A részmunkaidős foglalkoztatásról készült tanulmány szerint a foglalkoztatási ráta növelésére, a családi élet és a munka összehangolására a részmunkaidőnél sokkal kedvezőbb hatással van a távmunka, vagy az azzal kombinált rugalmas vagy kötetlen munkaidő.

Borbély Szilvia rámutat, hogy az alacsony bérszínvonalú országokban a részmunkaidős foglalkozással megszerzett jövedelem rendkívül alacsony. A részmunkaidős foglalkoztatás előmozdítása ezekben az országokban könnyen a jövedelemegyenlőtlenségek növekedésének újabb forrásává válhat. Ráadásul a részmunkaidős foglalkoztatás a munkaadóknak sem feltétlenül előnyös, hiszen vannak olyan költségek (munkába járási és adminisztrációs költségek, egészségügyi hozzájárulás), amelyek azonosak a teljes munkaidőben foglalkoztatottakéval.

A részmunkaidős foglalkoztatás támogatását a szakértők döntően két szempontból szokták fontosnak tartani Magyarországon – fejti ki Borbély Szilvia. Az egyik az aktív korúak – elsősorban a nők – visszavezetése a munkaerőpiacra, a másik az idősebb munkavállalók részmunkaidős foglalkoztatása. A részfoglalkoztatás kedvelt módja továbbá a diákfoglalkoztatás, amelynek során a diákok tanulmányaik mellett vállalnak munkát.

A felmérésben résztvevők adatai alapján a részmunkaidős munkavégzés leginkább a középiskolát végzett nőkre és az egyetemet vagy főiskolát végzett férfiakra jellemző. A részmunkaidőben dolgozó férfiak és nők kétharmada a versenyszférában, 22 százaléka a közszférában, és 10 százaléka a civil szférában található. A nők és férfiak egyaránt 40-40 százaléka fizikai dolgozó. Borbély Szilvia figyelemre méltónak tartja, hogy a részmunkaidőben dolgozók között viszonylag magas, 7,1 százalékos a vezetői állást betöltők aránya.

A felmérésből kiderül, hogy a részmunkaidős munkavállalás leginkább a nők számára jelent kényszerűséget. A teljes munkaidőben dolgozó nők és férfiak 28-28 százaléka szeretne kevesebbet dolgozni, míg a nem teljes munkaidőben dolgozó nők 22 százaléka, a férfiaknak viszont csak 13,8 százaléka vállalna több munkát.

Az elemzés alapjául szolgáló internetes felmérésen 10 ezer magyar állampolgárt kérdeztek meg, akik közül 9.363-an válaszolták azt, hogy teljes munkaidőben dolgoznak, és 502-en (mintegy 5 százalék) nyilatkoztak részmunkaidős munkavégzésről.

MTI Világ

Részmunkaidőben tevékenykedik a jakuzák többsége

Folyamatosan csökken a japán gengszterek száma és a bűnözők többsége ma már csak részidőben tevékenykedik a szigetország alvilágában. Tavaly először fordult elő, hogy az "alkalmi jakuzák" száma meghaladta bűnszindikátus "főállású" tagjainak számát.

eurohirek.hu Karrier

Egyre több a részmunkaidős Európában

Idén májusában az EU 25 tagországában 8,8 százalékos munkanélküliségi rátát jegyeztek, szemben az egy évvel korábbi 9,1 százalékkal. A munkanélküliség Írországban a legalacsonyabb (4,2 százalék) és Lengyelországban a legmagasabb (17,8 százalék). (Az Egyesült Államokban ugyanekkor 5,1 százalékot regisztráltak.)

MTI Karrier

Részmunkaidős szexkémeket verbuválnak

Részmunkaidős szexkémeket akar verbuválni Malajziában az iszlám vallási hatóság, hogy lesújtson a nem házas párokra, akik arra vetemednek, hogy nyilvánosan csókolóznak.

Már csak az előzenekarért is érdemes menni az Aerosmith koncertre

Már csak az előzenekarért is érdemes menni az Aerosmith koncertre

29 éve nem volt ennyire lassú a kínai GDP-növekedés

29 éve nem volt ennyire lassú a kínai GDP-növekedés

Semjén Zsolt marad a KDNP elnöke

Semjén Zsolt marad a KDNP elnöke

Videó: így örülnek az ausztrál állatok az esőnek

Videó: így örülnek az ausztrál állatok az esőnek

Az eső is csak bajt hoz a koalákra, meg aligátorokat – videó

Az eső is csak bajt hoz a koalákra, meg aligátorokat – videó

Új vezetőt neveztek ki Mészárosék szállodaláncának élére

Új vezetőt neveztek ki Mészárosék szállodaláncának élére