szerző:
MTI

Rokkanttá nyilvánított diákok özönlik el idén az ukrán felsőoktatási intézmények első évfolyamainak ösztöndíjas helyeit, kiszorítva a magas pontszámot elért felvételizőket a legnépszerűbb szakokról az oktatási minisztérium fogyatékosoknak kedvező, de illetéktelenek számára "kiskapuként" használható rendelete nyomán - írják az ukrán lapok.

A hivatalosan teljesen korrupciómentesnek meghirdetett idei ukrajnai egyetemi felvételi kampányt figyelemmel kísérő civil szervezetek tiltakoznak, mert szerintük sérült a felvételizők esélyegyenlősége a jogszabályok által lehetővé tett visszaélések következtében.

Az Opora (Támasz) elnevezésű országos civil szerveződés például arra szólította fel az Ukrán Egészségügyi Minisztériumot, hogy vizsgálja felül az orvosegyetemekre felvett kedvezményezett diákok okmányait, mivel idén ezekbe a felsőoktatási intézményekbe a tavalyinál négyszer több rokkant és egyéb kedvezményezett jutott be - írta szerdán a kijevi Gyelo gazdasági napilap.

Az Opora szerint például a lembergi (lvivi) egyetem fogorvosi karára felvett diákok fele kedvezményezett. A szervezet azonban nem a tanintézetet hibáztatja, hanem a felvételi rendszert, emlékeztetve arra a - szerinte - gyanúra okot adó tényre, hogy a rokkantsági igazolást felmutató felvételizők szülei majdnem kivétel nélkül orvosok, miközben a kedvezményezett diákok teljesítménye jóval elmarad az átlagtól.

A civil szervezet szerint a lembergihez hasonló a helyezet Ukrajna felsőoktatási intézményeinek a többségében. A torz felvételi szabályok következtében sok egyetemen a maximális felvételi pontszámot elért diákok kiszorultak az ösztöndíjas helyekről a gyengén teljesítő, de eléjük sorolt privilegizáltak miatt.

Az ungvári Igazi Kárpáti Igaz Szó című országos lap, amely az Ungvári Nemzeti Egyetem kapcsán tette szóvá néhány hete a visszaéléseket sem kizáró felvételi kedvezmények problémáját, arra emlékeztetett, hogy például csak az újságírói szakra, ahol mindössze 15 ösztöndíjas hely volt, kilenc "rokkantosított" felvételiző nyújtotta be a kérelmét, s őket a jogszabály értelmében fel kellett venni.


hvg.hu Karrier

Mennyibe kerül egy diploma vidéken és a fővárosban?

Figyelünk a tandíjra, tudomásunk van az albérletek áráról, ehhez képest más költségtényezőket figyelmen kívül hagyunk pályaválasztáskor. De mennyibe kerül valóban egy diploma? Van-e különbség a vidéki és a fővárosi diákélet költségei között?

Karrier

Az első bolognai végzősök: mi lesz velük?

A lehető legtovább koptatnák az egyetemi padokat az új rendszerű alapképzést elsőként az idén elvégző hallgatók. Talán bölcsen is teszik, a munkaerőpiacon ugyanis egyelőre bizonytalanság fogadja őket.

MTI Karrier

Nincs diploma nyelvvizsga nélkül: hol a legrosszabb a helyzet?

Bár több mint tíz éve a diploma megszerzésének feltétele a nyelvvizsga, eltérő mértékben, de az MTI által megkérdezett valamennyi felsőoktatási intézményben jellemző volt még az idei diplomaosztáskor is, hogy a diákok egy része azért nem kaphatta kézhez felsőfokú végzettségét igazoló oklevelét, mert nem volt meg az ehhez szükséges nyelvvizsgája.

Karrier

A tanárképzés dilemmái

A természettudományi szakok alapképzésére járó egyetemistáknak - a bölcsészek nagy részével ellentétben - nem fűlik a foguk a majdani tanárkodáshoz. Így viszont szinte megjósolhatatlan, mire mennek majd a BSc-diplomájukkal.

Vajon mennyire lehetett ittas ez a kamionos?

Vajon mennyire lehetett ittas ez a kamionos?

Bíróság mondta ki, hogy az Aerosmith dobosa nem játszhat a Grammy-gálán

Bíróság mondta ki, hogy az Aerosmith dobosa nem játszhat a Grammy-gálán

Koronavírus: már kilenc áldozata van a kínai járványnak

Koronavírus: már kilenc áldozata van a kínai járványnak

Tóta W.: Mivan? Mivan? Mivan? – Karácsony-interjú köztévé módra

Tóta W.: Mivan? Mivan? Mivan? – Karácsony-interjú köztévé módra

Australian Open: Babos Tímea az első fordulóban búcsúzott

Australian Open: Babos Tímea az első fordulóban búcsúzott

A Honda és a Toyota 6 millió autót hív vissza

A Honda és a Toyota 6 millió autót hív vissza