szerző:
MTI

Száz-százhúszezer munkahely megőrzését teszi lehetővé az a mintegy 100 milliárd forint, amelyet a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) hazai és európai uniós forrásokból biztosít a válság foglalkoztatási hatásainak enyhítésére -mondta Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter hétfőn Budapesten.

Székely Judit foglalkoztatási és képzési szakállamtitkár a programok közül kiemelte az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány jelenleg 7 milliárdos munkahelymegőrző támogatási keretét, amely április elején várhatóan 8 milliárdosra bővül. Ugyancsak szólt a régiós munkaügyi központoknál rendelkezésre álló mintegy 10 milliárd forintról, ami a következő két-három hétben további 20 milliárddal egészül ki. A szakállamtitkár végül az április elején induló, összességében 30 milliárd forintos TÁMOP-keretet emelte ki a támogatási lehetőségek közül.

Székely Judit az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány munkahelymegőrző pályázatai kapcsán úgy fogalmazott, hogy "elszabadult a pokol": nagyon sok olyan mikro- és kisvállalkozás nyújtott be pályázatot, amely évek óta a csőd szélén működik, problémáinak semmi köze a válsághoz. Összesen 1200 pályázat érkezett, 20 milliárd forintos igénnyel.   
  
A szakállamtitkár kiemelte: április első hetétől lehet pályázni az Európai Unió TÁMOP programjára, amely 20 milliárd forintos keretet biztosít mikro- és kisvállalkozásoknak, valamint további 10 milliárdot közepes és nagyvállalatoknak. A támogatásra olyan cégek pályázhatnak, amelyek tervekkel igazolni tudják, hogy maguk is tesznek a válságból való kilábalásért. A program támogatja a részmunkaidős foglalkoztatást és a munkaerő képzését, utóbbi költségeihez 80 százalékkal járul hozzá. Székely Judit elmondta, hogy becsléseik szerint csak ez a program mintegy 50 ezer munkahely megőrzésérét teszi majd lehetővé.

A szakállamtitkár szerint a csoportos leépítések hulláma 2008 decemberében érte el csúcsát, majd január-februárban már csendesedett. Ez ugyanakkor nem biztos, hogy konszolidációt jelent, hiszen a cégeknek csak bizonyos létszám felett kell bejelenteni a leépítéseket.

Sándor László, az SZMM háttérintézményeként működő Közmunkatanács elnöke az április 1-jén induló egészségügyi közmunkaprogramról elmondta: mintegy 80 intézmény részvételével közel 900 munkahely jöhet létre. Jelenleg az alkalmassági vizsgák zajlanak, ezek jövő hét elején befejeződnek. Az Egészségügyi Minisztériummal való megállapodás értelmében az intézmények a közmunkaprogramban alkalmazott emberek nagy részének állandó munkalehetőséget biztosítanak a program befejezése után.hvg.hu Vállalkozás

Munkahelymegőrzésre 20 milliárd forint kisvállalkozásoknak

Soha ilyen kedvező képzési pályázat nem lépett még életbe, mint az a munkahelymegőrző támogatás, amely uniós forrásból munkaidő-csökkentéssel és képzéssel kombinálva segíti a vállalkozásokat a gazdasági válság átvészelésére. A TÁMOP 2.3.3. támogatás tervezett keretösszege várhatóan 20 milliárd forint, amelyből 4 milliárd fordítható a közép-magyarországi régióban székhellyel rendelkező vállalkozások projektjeinek támogatására. A pályázatban érintettek: mikro-, kis- és középvállalkozások, szövetkezetek, egyéni vállalkozók.

MTI Gazdaság

Óriás logisztikai központ épül Ecser határában, Ferihegy mellett

A budapesti agglomeráció legnagyobb, több milliárd forintos beruházásaként óriás logisztikai központ építésének előkészületei kezdődtek meg 500 hektáron Ecser határában, a Ferihegyi repülőtér szomszédságában – közölte a tulajdonos magyar-ír befektetői csoport által alapított Airport-One társaság igazgatója.

Karrier

Hazudozás a munkahelyen: mi lesz a vége?

A család jelentősége gyakran eltörpül a pénzkeresés, a karrier mellett. Pedig a munka és a magánélet harmonikus egyensúlyával érhető el a legjobb egyéni teljesítmény. Ám nemcsak az összeomlott családi háttér rontja a munkahelyi teljesítményt, hanem a folyamatos hazudozás is, hiszen rengeteg energiát emészt fel a kiötlött történet szinten tartása - mondja a családterapeuta.

Kiszivárgott, mikor jön a PlayStation 5, és az is, mennyibe kerülhet

Kiszivárgott, mikor jön a PlayStation 5, és az is, mennyibe kerülhet

Itt a lista: ezek közül kerül ki a 2020-as Év Autója

Itt a lista: ezek közül kerül ki a 2020-as Év Autója

Alföldi Karácsony megválasztása után: Eufóriát éreztem. Reményt

Alföldi Karácsony megválasztása után: Eufóriát éreztem. Reményt

Puzsér Róbert: A halott felült, és enni kér

Puzsér Róbert: A halott felült, és enni kér

A kamuvédegylet ismét megpróbálkozik Wittinghoff lejáratásával

A kamuvédegylet ismét megpróbálkozik Wittinghoff lejáratásával

Arc nélküli gyermek született Portugáliában

Arc nélküli gyermek született Portugáliában