szerző:
MTI

Közel tízezer megváltozott munkaképességű vagy fogyatékos munkavállaló tűnhet el a nyílt munkaerőpiacról, amennyiben a kormány befagyasztja a Munkaerőpiaci Alap (MPA) "Rehabilitációs célú munkahelyteremtő támogatások" fejezetét - hívta fel a figyelmet Pintér Csaba, a CÉHálózat és a Munkaesély Szövetség közös szakértője sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

A szakember szerint a 4,2 milliárd forint forrásból gazdálkodó fejezet befagyasztása miatt az év végéig megszűnhet 32 komplex munkaerőpiaci szolgáltatás és fogyatékos emberek munkaerőpiaci szocializációját biztosító 40 munkahelyi gyakorlat program is. Pintér Csaba kiemelte: a komplex munkaerőpiaci szolgáltatások éves működtetése 455 millió forintba kerül, azonban ez az összeg a civil szervezetekben dolgozók, valamint a munkához juttatott megváltozott munkaképességű vagy fogyatékos munkavállalók adója és egyéb befizetései révén megtérül az államnak.

A jelenlegi szolgáltatási színvonal újraépítése körülbelül kilenc évet venne igénybe - tette hozzá Pintér. A kormány a fejezet befagyasztásával egy időben egymilliárd forint keretösszegű pályázatot írt ki az MPA fejezetének rendeltetésével megegyező célra, azonban ennek a pályázatnak a feltételei a civil szervezetek számára elfogadhatatlanok. Ennek oka, hogy a pályázat csupán időszakos, így a támogatást a szervezeteknek egy hónap alatt kellene elkölteniük, amiből nem tudják fedezni az egész éves folyamatos működésüket mondta Pintér. 

Az MPA rehabilitációs alaprésze a munkáltatók rehabilitációs hozzájárulásaiból származik, amelyet a törvény szerint csak a fogyatékos emberek munkahelyi integrációjának ügye érdekében lehet felhasználni. A civil szervezetek a munkaerőpiaci szolgáltatások révén évente 800-900 megváltozott munkaképes vagy fogyatékos munkavállalót tudnak integrálni a nyílt munkaerőpiacba.

A civil szervezetek információi alapján Magyarországon 577 ezer fogyatékos ember van, míg az aktív korú, megváltozott munkaképességű személyek száma 700 ezer főre tehető. Az Európai Unióban 44,6 millió tartós egészségügyi problémájú vagy fogyatékosságú ember él. Az EU-ban ezen emberek 40 százaléka, Magyarországon azonban csak 7-9 százaléka dolgozik.

 

 

OS Karrier

Nyugdíj melletti munka: 2010-től új rendelet

2010-től új rendelet szabályozza a nyugdíj melletti munkát. Ami jó a nyugdíjkasszának, tovább mélyíti a problémákat az egészségügyben. A hatályba lépő új nyugdíjrendelet még inkább súlyosbítja a szakdolgozói hiányt az egészségügyi intézményekben, ahol jelenleg is mintegy 4 ezer fő hiányzik az ellátásból.

hvg.hu Karrier

Mit gondolnak munkaadóikról a dolgozók?

A vállalatok 31 százalékánál csökkent az elkötelezettség, szemben a korábbi években mért 15 százalékkal. Az alkalmazottak elkötelezettségét nagymértékben veszélyezteti a bizonytalan gazdasági környezet - derül ki Hewitt Associates közép-kelet-európai Legjobb Munkahely Felméréséből.

MTI Karrier

A legmegbecsültebb szakmák: kiben bíznak a magyarok?

A magyarok leginkább a tűzoltókban, a postásokban és a pedagógusokban bíznak, legkevésbé pedig az újságírókban és a politikusokban. A tavalyi évhez képest a legnagyobb bizalomvesztést a bankárok szenvedték el - mutatta ki a GfK legújabb kutatása.

MTI Gazdaság

A munkavállalók 91 százaléka az alsó kulcs szerint adózik

A kormány első 50 napja az egyensúly és bizalomteremtés jegyében telt el, s a növekedés érdekében megvalósuló élőmunka tehercsökkentés nyomán 2010-ben a munkavállalók 91 százaléka, 5 millió forintos határig az alsó, 17 százalékos szja-kulcs szerint fog adózni - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) keddi rendezvényén Budapesten.

Doku360: "Nem izgat a halál, nincs hiányérzetem, mert repülős voltam"

Doku360: "Nem izgat a halál, nincs hiányérzetem, mert repülős voltam"

Felborult egy kisbusz Albertirsán, nyolcan megsérültek

Felborult egy kisbusz Albertirsán, nyolcan megsérültek

Egymásba ment négy kamion az M0-s autóúton

Egymásba ment négy kamion az M0-s autóúton

15 év börtönre ítéltek egy újságírót a donyecki szakadárok

15 év börtönre ítéltek egy újságírót a donyecki szakadárok

Radar360: Karácsonynak üzent a kormány, Hadházy perelne

Radar360: Karácsonynak üzent a kormány, Hadházy perelne

Videó: Simán repül az elektromos taxi, ami 300 km/h-val szállítana utasokat

Videó: Simán repül az elektromos taxi, ami 300 km/h-val szállítana utasokat