Egyre kevesebb külföldi dolgozik Csehországban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Májusban 4229-el csökkent a Csehországban hivatalos engedéllyel dolgozó külföldiek száma, a csökkenés év eleje óta tart. Május végén összesen 252 090 külföldi állampolgár dolgozott engedéllyel Csehországban, ami éves szinten 15 882-vel kevesebb - derül ki a cseh munkaügyi és népjóléti minisztérium kimutatásából.

Tavaly év végéig a külföldi munkavállalók száma folyamatosan emelkedett Csehországban. Tavaly december végén a hivatalos kimutatás szerint összesen 284 551 idegen állampolgár dolgozott engedéllyel Csehországban. Becslések szerint az engedély nélküli külföldi munkavállalók száma több tízezerre tehető.
 
A vendégmunkások legnagyobb csoportját a szlovák állampolgárok teszik ki. Míg tavaly decemberben 101 ezer szlovák állampolgár dolgozott Csehországban, addig májusban már csak 93 ezer. A második helyen az ukránok vannak, számuk május végén 93 ezer volt, míg a harmadikon a lengyelek, akikből májusban 19 ezer volt alkalmazva csehországi vállalatoknál. 
 
Folyamatosan csökken a vietnami vendégmunkások száma is. Tavaly decemberben számuk meghaladta a 16 ezret, májusban azonban már csak 6500-an dolgoztak hivatalos engedéllyel. A mintegy 50-60 ezres Csehországban élő vietnami közösségben azonban nagyon nagy a magánvállalkozók, kereskedők száma, s egyre többen kapnak cseh állampolgárságot is.  

A cseh kormány felajánlotta azoknak a külföldi állampolgároknak, akik elveszítették csehországi munkahelyüket, hogy hazautazásuk esetén megtéríti költségeiket. Június közepéig ezt az ajánlatot 1664-an használták ki. Nekik a cseh kormány kifizette az útiköltségeket és fejenként 500 eurós támogatást nyújtott az otthoni letelepedéshez. A hazautazók között 1088 mongol, 270 üzbég, 186 vietnami volt. 
  
A munkanélküliségi ráta áprilisban és májusban egyaránt 7,9 százalékos szinten volt Csehországban. A májusi stagnáció szakértők szerint nem a helyzet javulásának köszönhető, hanem a szezonális jellegű munkákkal van összefüggésben. Általános a várakozás, hogy az év végéig a munkanélküliség tovább fog emelkedni.