szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem mond le a nyomásgyakorlásról a Honvédszakszervezet, s megtartja a hétfőre időzített egyenruhás demonstrációját a Kossuth téren, annak ellenére, hogy a pénteki tárgyaláson számos pontban egyetértettek - közölte Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára.

Vadai Ágnes szerint a tárgyalás során rögzítették, hogy a honvédelmi tárca az utóbbi két évben és 2009 első felében maradéktalanul teljesítette a szakszervezetekkel aláírt megállapodásokat, sőt négy területen túl is teljesítette azt. Például a missziós valutaellátmány növelésében, a tűzszerészpótlék felemelésében és az úgynevezett szövetségesi együttműködési pótlék bevezetésében, de - amint kérték - az Állami Egészségügyi Központban a korábbi egészségkockázati pótlék fele beépült az illetménybe 184 fő esetében - tette hozzá.
   
A Honvédszakszervezet és a minisztérium megállapodott abban is, hogy az év elején rögzített bérmegállapodástól eltérően már szeptember 15-e előtt - akár már a jövő héten - leülnek szakértői egyeztetésre a bérjellegű követelésekről. Viszont a 2010-es juttatásokról csak akkor kezdődnek meg a tárgyalások, amikor ismertté válnak a költségvetési keretszámok.
   
Az államtitkár sajnálattal állapította meg, hogy a szakszervezet nem hajlandó elállni a demonstrációtól, ugyanakkor - mint hozzátette - az érdekképviseleti vezetők kijelentették: mivel egyenruhában mennek a Kossuth térre, ha bármelyik politikai szerveződés rácsatlakozik az eseményre, akkor kiüríttetik az akció helyszínét, mert katona egyenruhában nem vehet részt politikai rendezvényen.
   
A Honvédszakszervezet a kormány megszorító intézkedései ellen hirdetett demonstrációt; a katonák azért tiltakoznak, mert az intézkedések mintegy 30 százalékos bércsökkenést jelentenek számukra. 
   
Mészáros Géza, a szervezet elnöke elmondta: a mintegy 12 ezres tagságú, reprezentatív szakszervezet a többi között azt várja a kormánytól, hogy módosítsa a közszféra terheit növelő törvénymódosítási javaslatát és vonja vissza a 13. havi juttatás megvonásáról szóló kezdeményezését. Az érdekképviselet tiltakozik az eddig kedvezményes juttatások megadóztatása ellen is. 
   
A szakszervezet elnöke hozzátette: a lakástámogatás, az egyenruha-térítés és az étkezési utalvány jelentős része nem illetményen kívüli juttatás, hanem a szolgálat teljesítésének feltétele. Tiltakoznak továbbá a gyermekneveléshez kötődő juttatások csökkentése és a családokra háruló terhek növelése ellen is.
   
Mint a sajtótájékoztatón kiosztott petícióból - amelyet eljuttattak a kormányzat mellett a politikai pártoknak és a honvédelemmel foglalkozó bizottságoknak is - kiderült: "a katonák jelentős része helyzetét kilátástalannak, reménytelennek ítéli meg, ami magában hordozza a morális válság lehetőségét. A közel 3000 fős létszámhiány - amin a honvédség évek óta nem tud úrrá lenni - kézzelfoghatóvá teszi a vonz- és megtartó erő hiányát" - olvasható.

Harry herceg a tervezettnél később utazhat vissza Kaliforniába

Harry herceg a tervezettnél később utazhat vissza Kaliforniába

20 cseh diplomatát utasított ki Moszkva, többet, mint ahány oroszt Csehország hazaküldött

20 cseh diplomatát utasított ki Moszkva, többet, mint ahány oroszt Csehország hazaküldött

Ha már mindene megvan, akár házat is rendelhet az Aliexpressről

Ha már mindene megvan, akár házat is rendelhet az Aliexpressről