szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 18-62 éves munkaképes korú népesség körében az álláskeresés, illetve állásvesztés során a megkérdezettek 6 százaléka érezte úgy, hogy az elmúlt 12 hónap során diszkrimináció érte, vagyis nem a munkavégzéssel összefüggő, hanem személyes tulajdonsága miatt (mert nő, kisgyerekes anya, roma, öreg stb.) nem vették fel vagy bocsátották el - derül ki a Tárki legfrissebb, áprilisi kutatásából.

Az intézet reprezentatív felmérése szerint a megkérdezettek által legtöbbet emlegetett tényező (a diszkrimináltság összes vélt okának 36 százaléka) a kisgyermek nevelése volt. Az átlagosnál magasabb a munkahelykeresés- vagy vesztés során a vélt diszkrimináció mértéke a fiatalok és az iskolázatlanok körében. A 18-27 évesek, illetve a legfeljebb nyolc általánost végzettek körében a mutató értéke 15, illetve 13 százalék, de hátrányt jelent a roma származás is (12 százalék).

A kutatás eredményei egybecsengenek a KSH adataival, amelyek szerint valaha a munkaerő-piaci életpályája során a 19-64 évesek 16 százalékát érte diszkrimináció az álláskeresés során, 8 százalékuk pedig elbocsátáskor szembesült ezzel.

Az álláskeresés során a diszkrimináció lehetséges okai közül a leggyakoribb az életkor (6 százalék) és a családi állapot (4 százalék) miatt érzett hátrány. A férfiak körében a származás, a nők körében a családi állapot és az életkor okoz az átlagosnál gyakrabban diszkriminációt.

Egy friss, európai uniós országokat összehasonlító adatfelvétel szerint a magyarországi romák körében a megkérdezettek 90 százaléka gondolja úgy, hogy a származás alapú diszkrimináció széles körben elterjedt. Ez az érték a vizsgált negyvenöt - az EU27-be tartozó országokban átlagosan két kisebbséget vizsgáltak - kisebbségéhez viszonyítva, az olaszországi észak-afrikaiak után a második legmagasabb volt - olvasható a Tárki eredményeket összegző közleményében.

Karrier

"De ugye nem baj, hogy roma vagyok?"

Hiába divatos a sokszínű munkahely és hiába ment el több tízmilliárd forint a rendszerváltás óta a roma integrációra állami és önkormányzati szinten is, ennek hatásai nem érzékelhetőek. A munka világában a roma pályázókat rendre visszautasítják, egy-egy állásért 20-30 százalékkal kisebb eséllyel indulnak, mint a nem roma jelentkezők.

Karrier

Pórul járhatnak a terhes munkavállalók

A gyermekvállalás- és a családok támogatása stratégiai válasz lehetne az európai régió szociális időzített bombájára: az elöregedő társadalomra, ahol a csökkenő számú munkaképes népességre egyre több idős, nyugdíjas korú eltartott jut.

Karrier

Hogyan toboroznak a cégek?

Az intuíciónak nagy jelentősége van a humán erőforrásban. Ám az is előfordul, hogy a kiválasztást követően derül ki: megérzésünk tévesnek bizonyult. A magyar HR-esek időszűkében vannak: 53 százalékuknál befolyásolja a pozíció betöltésének sürgőssége a kiválasztási döntést, 32 százalékuk pedig nem, vagy alig jegyzetel az interjún. Egy új szoftver lehetővé teszi a mért kompetenciák számszerűsítését és összevetését jelöltenként, általa nő a felvétel hatékonysága. Kérdés azonban, hogy a humán erőforrásban oly fontos intuíciót mennyire helyettesítheti egy IT program.

Karrier

A válság a dolgozók idegeire megy

Az elbocsátások, és a további leépítésekről keringő híresztelések károsak a munkavállalók mentális egészségére. Így a gazdasági válság azokra is veszélyes, akik végül megőrizhetik munkahelyüket – írja egy friss dán felmérés alapján a Copenhagen Post.

Karrier

Szilánkosra törik az álláspiac?

A nyárral beköszöntött a szezonális munkák időszaka: utánanéztünk, hogyan alakult az elmúlt fél évben a munkaerő-piaci kereslet és kínálat, milyen változások és trendek határozzák meg a piacot, hogy látják a helyzetet a munkaerő-kölcsönző cégek.

Tényleg átalakítják a bérlakás-törvényjavaslatot

Tényleg átalakítják a bérlakás-törvényjavaslatot

Hadházy reméli, Jakab Péter szégyelli, hogy a Jobbik beállt Tóth Csaba mögé

Hadházy reméli, Jakab Péter szégyelli, hogy a Jobbik beállt Tóth Csaba mögé

Eszenyi Enikő is rendez a jövő évadban a kecskeméti színházban

Eszenyi Enikő is rendez a jövő évadban a kecskeméti színházban