szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jóval többen választották idén a gépészmérnöki szakot, amely így a tavalyi tizedik helyről a hetedikre lépett előre a jelentkezési toplistán a nappali oktatásban - olvasható az Országos Felsőoktatási Információs Központ legújabb elemzésében.

A gépészmérnökképzést mintegy két és félezer jelentkező jelölte meg 11 képző intézmény nappali tagozatán. Az alapszak az idei évben a hetedik legnépszerűbb képzés volt a nappali munkarendre, első helyre beadott jelentkezések körében, 40 százalékkal többen szeretnének ilyen diplomát kézhez kapni, mint tavaly. (A 2006-2007-es években is még 10-11. helyen szerepelt.) Összehasonlításul: a műszaki képzésformák között a mérnök informatikus képzésre jelentkezők száma 23,9 százalékkal, a villamosmérnöki képzésre pályázóké 23 százalékkal, az építőmérnöki képzésre felvételüket kérőké 36,4 százalékkal nőtt.
 
A gépészmérnök alapszakra jelentkezők között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kara a legkedveltebb intézmény, a jelentkezők egynegyede ezt a kart jelölte meg az első helyen. A gépészmérnöknek jelentkezők egynegyede jelölt meg levelező munkarendes képzést, háromnegyedük jelentkezett nappali munkarendre. Ugyanez igaz a finanszírozási forma esetében is: a gépészmérnöknek jelentkezők között 86-14 százalékos az arány az államilag támogatott képzés javára a költségtérítéses formával szemben.
 
Az egyéb felsőoktatási képzésekre jelentkezőkhöz képest a gépészmérnöki alapszakot választók átlagosan fiatalabbak. A szak jelentkezőinek 42 százaléka 18, illetve 19 éves, tehát frissen vagy egy éve érettségizett fiatal. Ugyanez az arány a többi jelentkező körében 35 százalékos. A szakra jelentkezők között 96,4 százalék a férfiak aránya, a gépészmérnök szakra jelentkezőknél 2009-ben mindössze 121 nő jelölte be a képzést első helyen jelentkezési lapján.
 
A gépészmérnök alapszakra jelentkezők között az átlagot meghaladó mértékű - 51 százalékos - azok aránya, akik középfokú tanulmányaikat szakmát adó középiskolában folytatták, avagy technikusi végzettséggel rendelkeznek. Ezzel párhuzamosan a gimnáziumi érettségivel rendelkező gépészmérnök-jelöltek aránya a többi jelentkezőhöz viszonyítva csekélyebb.
 
Aggasztónak tartják szakemberek, hogy a jelentkezők nyelvtudása lényegesen alacsonyabb a többi szak jelentkezőihez képest. A szakot első helyen választók 77 százalékának semmiféle nyelvvizsgája nincs - a többi jelentkezőnél ez az arány 61 százalékos. Ez a különösen alacsony nyelvtudási szint azért is figyelemre méltó, mert  népszerű, a jelentkezők száma alapján rendre az első tíz szak közé sorolható képzésről van szó, s a legkeresettebb szakoknál általában magasabb az előképzettség.


MTI Karrier

Újra divatba jött a jogászképzés

Az elmúlt évek folyamatos visszaesése után idén látványosan nőtt a jogászképzés népszerűsége, nem változott viszont az, hogy továbbra is a kifejezetten jó középiskolai teljesítményt nyújtó, magas előképzettségű fiatalok jelentkeznek a szakra - olvasható az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapján közzétett legfrissebb elemzésben.

Karrier

Milyen képességek szükségesek a tanári pályához?

Tanár, oktató, tréner: íme azok a munkakörök, hivatások, melyek fókuszában mások képességeinek fejlesztése, tudásának gyarapítása, testi, szellemi, érzelmi potenciáljának növelése áll. Széles a skála, hogy kiket és mire kell, lehet felkészíteni, mi az oktatás célja, tartalma.

Karrier

Nyelvvizsgakörkép: hol, mennyiért?

Mi számít államilag elismert nyelvvizsgának? Hol, mennyit kell fizetnünk, ha számot akarunk adni nyelvtudásunkról? Megnéztük, hogyan változott a nyelvvizsgapiac az elmúlt években. Gyakorlati kérdések, hasznos információk.

Családi Ferrari: teszten az új Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

Családi Ferrari: teszten az új Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

Újra járható az M1-es autópálya Hegyeshalom felé

Újra járható az M1-es autópálya Hegyeshalom felé

Fülke: "Ami most történik, az hosszú távon is tragédia Izrael számára"

Fülke: "Ami most történik, az hosszú távon is tragédia Izrael számára"