Leszerelték a gázpalackokat a gyárrobbantással fenyegetőző munkások

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyhangúlag megszavazta hétfőn a gázpalackok leszerelését az eddig gyártelepük felrobbantásával fenyegetőző New Fabris francia autóalkatrész-gyártó üzemi tanácsa, miután Christian Estrosi ipari miniszter bejelentette: abban az esetben fogadja csütörtökön a dolgozók képviselőit, ha abbahagyják a fenyegetőzést.

„Ha a találkozó kudarccal zárul, fél óra alatt visszarakjuk a gázpalackokat. Az ultimátum továbbra is július 31” - közölte Guy Eyermann, a Chatellerault-ban működő New Fabris alkatrészgyártó cég CGT-hez tartozó szakszervezetének képviselője. A felszámolásra ítélt autóipari beszállító a cég fő megrendelőitől, a PSA Peugeot-tól és a Renault-tól 30 ezer eurós végkielégítést követel az elbocsátott munkásoknak.
  
A 366 főt foglalkoztató New Fabris dolgozói a két éve folyó csődeljárás végén a bezárásról június 16-án kimondott bírói ítélet után foglalták el gyárukat: a munkaeszközök egy részét az udvaron elégették, az üzemmel szembeni mezőn 366 keresztet állítottak fel, azokra saját nevüket írták fel, a jelképes sírok elé pedig leterítették munkaruháikat, majd múlt héten gázpalackokkal vették körbe a telephelyet. 
  
A termékei 90 százalékát a Renault-nak és a PSA Peugeot-nak értékesítő New Fabris dolgozói azért követelnek 30 ezer eurós végkielégítést a megrendelőktől, mert a két nagy autógyártó a közelmúltban ennyit fizetett ki egy másik volt beszállítója, a Rencast kétszáz elbocsátott alkalmazottjának. Ezúttal azonban mindkét autógyár közölte: nem a megrendelőknek kell kifizetnie a beszállítók alkalmazottainak végkielégítését.

A tavaszi "főnökbezárási" hullámot követően az elmúlt héten a munkahelyük felrobbantásával való fenyegetés lett a francia munkások új eszköze a felajánlottnál kedvezőbb elbocsátási feltételek eléréséhez. Elsőként a Nortel felszámolásra ítélt franciaországi fejlesztő részlegének dolgozói 11 gázpalackkal vették körbe párizsi irodájukat kedvezőbb végkielégítést követelve. Az akciót másnap beszüntették, miután a vezetőség tárgyalóasztalhoz ült a tiltakozókkal. 
 
A JLG építőipari szerkezeteket és gépeket gyártó vállalat délnyugat-franciaországi Tonneins-ben található üzemének alkalmazottai pedig múlt csütörtökön öt munkagép felrobbantását helyezték kilátásba. A cég 163 munkatársából 53-at kíván elbocsátani, s a munkások három hete sztrájkoltak azért, hogy a felajánlott 16 ezer helyett legalább 30 ezer eurós végkielégítést kapjanak a távozók. Miután az igazgatóság másnap teljesítette a követelést, a munkások befejezték a fenyegetőzést.