szerző:
hvg.hu

A klasszikus munkahelyi pletyka - ki kivel jár össze, kivel van jóban, esetleg él együtt - legtöbbször idegesítő és jobb kimaradni belőle: terjesztőként és „áldozatként” is kellemetlenséget okoz. Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy vannak hasznos információk, amelyek karriered szempontjából fontosak lehetnek. Hogyan profitálhatsz a pletykákból?

A főnök a titkárnővel kavar? Esetleg össze is költöztek, de igyekeznek titokban tartani, még akkor is, ha már a fél cégnek feltűnt, hogy túl sok időt töltenek együtt? A munkahelyi pletyka kivédhetetlen, de talán nem is érdemes – nem is lehet – fellépni ellene, hiszen sokszor a tagadás is megerősítés. Másfelől, mindenki azt gondol, amit akar. Kétségkívül kínos, ha a kollégák olyan információ birtokába jutnak, amit az érintettek titokban tartanának, de mint minden, ez is, többrésztvevős „játék”. Ha valami „top secretnek” minősül, a kezdetektől fogva érdemes ezt szem előtt tartani, eszerint viselkedni, a bizalmasokat pedig ennek megfelelően kiválasztani. Nemcsak az minősül munkahelyi pletykának, ha a kollégák kávézás közben megtárgyalják, ki kivel randizott, kit kivel látnak gyakran együtt, vagy mi derült ki az egyik munkatársról (gyereke születik, esetleg megcsalja a házastársát, netán új kocsit vett).

A Randstad USA személyzeti ügyekkel foglalkozó amerikai cég friss felmérésből kiderül, hogy a megkérdezettek fele úgy érezte, egy-egy pletyka vagy bizalmas információ segítette őket az álláskeresésben. Ha új információkat tudsz meg a cégről, egy megüresedett posztról vagy előrelépési lehetőségről, raktározd el az információt, és ha úgy érzed, hasznodra válhat, derítsd ki, mi az igazság! Minden információ, ami közvetlenül téged is érint, hasznos lehet. Ilyen minden, a cég anyagi helyzetéről, piaci megítéléséről, főnököd és a felsővezetés terveiről, valamint a cég jövőjéről szóló információ. Hasznos lehet, ha a konkurens vállalatoknál hasonló pozícióban dolgozók munkájáról, munkakörülményeiről, bérezésről értesülsz, összehasonlítási alapnak jó lehet minden ezekkel kapcsolatos információ. A piaci trendekről, változásokról, az új technológiák bevezetéséről is értesülhetsz, noha az ezekről szóló bizalmas hírek leginkább ismerősök révén juthatnak el hozzád, nem a céges, belső kommunikáció révén.

© sxc.hu
Szakmai hírek, hasznos értesülések

Ha szaklapokat vagy a szakterületedet érintő weboldalakat böngészel, szintén hasznos információkra bukkanhatsz. Az is igaz, hogy az igazán jó állásokra ismerősök révén érdemes pályázni – ezek egy részét nem hirdetik meg –, de nem árt, ha folyamatosan tájékozódsz a neten, és ha egy ígéretes ajánlatra bukkansz, latba veted kapcsolataidat. Hogy hasonló esetben legyen kihez fordulni, igyekezz jó kapcsolatokat kiépíteni, a cégen belül is, így több információ jut el hozzád és nagyobb az esélye annak, hogy az igazán érdekes hírmorzsákat is felcsippentheted. Hogy ezekből tudsz-e profitálni, már rajtad múlik.

Természetes szűrő, alapvető óvatosság

Ne adj hitelt minden pletykának! Szelektálj, aszerint, mit hallasz és kitől ered az információ! Csak a megbízható forrásból szármató híreknek adj hitelt – ezek általában nem a klasszikus értelemben vett pletykák, inkább értesülések, hiszen egy megbízható, diszkrét alkalmazott, vagy vezető nem terjeszti széltében-hosszában az aktuális információkat. Minden pletykának van valóságalapja, ám ha olyasmiről értesülsz, ami érdekel, karriered szempontjából fontos lehet, ám nem vagy biztos benne, hogy igaz, óvatosan érdeklődj, inkább csak tapogatózz ismerőseid körében. Arra mindig ügyelj, hogy az elcsípett információkat ne add tovább. Ha valamiről személyesen is tájékozódnál, fordulj olyasvalakihez, akiben megbízol, és akirőll tudod, hogy megbízható információval szolgálhat.

Saját sikerek, elsőkézből

A szakmai sikerekről vagy mélyen hallgat az ember, vagy nagydobra veri. Alkattól és embertípustól függ, ki melyik megoldást választja, mitől érzi jól magát: ha csöndben learatja a babérokat vagy fogadja a gratulációt, és vállalja annak kockázatát, hogy sikere esetleg előcsalogatja irigyeit is. Ha lendíteni akarsz karriereden, légy önmagad menedzsere, jó időben és megfelelő helyen – például egy értekezleten vagy megbeszélésen – szót ejthetsz legutóbbi sikeresem végrehajtott projektedről, tárgyalásodról. Így az eredmény biztos eljuthat az illetékesek – felettesed, a cégvezető fülébe. A tény, hogy sikereket érsz el, még nem garantálja, hogy előreléphetsz a ranglétrán, ám a kitartás előbb-utóbb meghozza gyümölcsét.
 

hvg.hu Karrier

Fortélyok: hogyan rúghatsz labdába a főnöknél?

Racionális, idealista, gondoskodó vagy precíz? A hatékony együttműködés kulcsa, hogy tisztában légy főnököd személyiségjegyeivel, tudd, hogyan reagál egyes helyzetekben. Figyeld megnyilvánulásait, tanulmányozd gesztusait. Tippek.

hvg.hu Karrier

Nem bízol a főnökben? A leggyakoribb okok

A bizalom a jó munka záloga, kulcsfogalom, csakúgy, mint a csapatmunka, az együttműködés vagy a hozzáértés, de talán a legfontosabb, ha egy zárt közösségben dolgozol, ahol kollégáiddal egymásra vagytok utalva. Bizalom nélkül nem működik a gépezet. Nehéz definiálni, kinek, mit jelent, és milyen szintjei vannak, az azonban biztos, hogyha egyszer elvész, nagyon nehéz újra visszaszerezni.

hvg.hu Karrier

Vékony jégen: mitől sokall be a főnök?

Húszperces kávészünet? Megválaszolatlan e-mailek, állandóan foglalt telefon? Hogyan lehet megregulázni a munkaidőt és feladatait lazán értelmező dolgozót? Tippek.

hvg.hu Karrier

Munka, szenvedéllyel: te melyik típusba tartozol?

Ahhoz, hogy megtaláld az igényeidnek megfelelő állást, és megálld a helyedet, már az elején tisztában kell lenned elvárásaiddal, ambícióiddal, teherbíró képességeddel. Mindez szorosan összefügg a személyiségjegyekkel, amelyek alapján egy amerikai szerzőpáros a dolgozó ember tíz típusát különböztette meg.

Új biztosa van a felzárkózási roma stratégiának

Új biztosa van a felzárkózási roma stratégiának

Meghalt egy rab a szegedi börtönben

Meghalt egy rab a szegedi börtönben

Kizuhant az erkély üvegtáblája egy pécsi tízemeletesből

Kizuhant az erkély üvegtáblája egy pécsi tízemeletesből

Négymilliárd forintból fejlesztik a tatabányai autóüveggyárat, de új dolgozókat nem vesznek fel

Négymilliárd forintból fejlesztik a tatabányai autóüveggyárat, de új dolgozókat nem vesznek fel

Két drón is besegített a Notre-Dame oltásába

Két drón is besegített a Notre-Dame oltásába

Ferenc pápa idén is fekve imádkozott a Szent Péter-bazilikában

Ferenc pápa idén is fekve imádkozott a Szent Péter-bazilikában