szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Első alkalommal haladta meg a 20 ezer főt Zala megyében az álláskeresők száma, mintegy 20 500 munkanélkülit tartottak nyílván január végén.

 

Jelenleg a gazdaságilag aktív - 136,2 ezer fő - népesség közel 15 százaléka regisztrált álláskereső. A munkanélküliek aránya Letenye és Lenti térségében a 20 százalékot is meghaladja, míg Lenti és Nagykanizsa körzetében 15 százalékos, Zalaegerszeg és Keszthely térségében pedig 12-13 százalékos. A munkaügyi központ adatai szerint 2006 óta januárban az idényjellegű, szezonális munkák és a határozott idejű foglalkoztatások megszűnése miatt átlagosan 10 százalékkal több a munkanélküli, mint decemberben. Idén, az év első hónapjában az elmúlt évekhez képest kisebb arányban - átlagosan 7,4 százalékkal - nőtt az álláskeresők száma. December óta 1400-zal, az elmúlt év azonos időszakához képest pedig 4 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma a megyében. Zalaegerszeg térségében 6400, Lenti környékén pedig 1569 álláskeresőt regisztráltak januárban, ami az elmúlt évhez képest mintegy 30 százalékos növekedést jelent, de a megye többi körzetében is több mint tíz százalékos a növekedés.

Januárban 1500 új munkahelyet - 600-zal többet, mint az elmúlt év azonos időszakában - jelentettek be. Az év első hónapjában így összesen 3,4 ezer betöltetlen álláshely volt a megyében. Mintegy 350 fő számára a közmunkaprogram keretében ajánlottak munkát, a gazdasági, feldolgozóipari és kereskedelmi cégek pedig további 2-300 főt kívántak foglalkoztatni. A munkáltatók 300 segéd- és alkalmi munkás, 240 gyártósori összeszerelő és 110 tehergépkocsi-vezető számára ajánlottak munkát, és mintegy 110 betöltetlen álláshely volt mechanikai- és elektroműszerészek, eladók, minőség ellenőrök számára.

blo \ gpp

2009 márciusától átlagosan 18-19 ezer álláskeresőt tartottak nyilván Zala megyében, ezt megelőzően pedig 1993 augusztusában volt a legmagasabb - mintegy 16 725 fő - a munkanélküliek száma - mondta Hegyi László, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ zalaegerszegi kirendeltségének igazgatója.
MTI Itthon

9 ezren várnak arra, hogy katonák lehessenek

Szekeres Imre honvédelmi miniszter szerint csak olyan korszerű, önkéntes alapon szerveződő haderőt lehet és érdemes tovább fejleszteni, amilyenné a Magyar Honvédség vált az elmúlt négy évben lezajlott átalakítás során. Szekeres Imre szerint a honvédség elavult tömeghadseregből professzionális haderővé vált, és jelenleg mintegy kilencezren várnak arra, hogy katonák lehessenek.

Olaszország háborús múltjával való szembenézésre szólítanak fel értelmiségiek

Olaszország háborús múltjával való szembenézésre szólítanak fel értelmiségiek

Anthony Hopkins éppen festegetett, amikor kiderült, hogy nyert a BAFTA-gálán

Anthony Hopkins éppen festegetett, amikor kiderült, hogy nyert a BAFTA-gálán

Hiába drágul a Pfizer-vakcina, így is kell az EU-nak

Hiába drágul a Pfizer-vakcina, így is kell az EU-nak