szerző:
MTI

Elutasította az új uniós tagországok munkavállalóira vonatkozó korlátozások további meghosszabbítását csütörtökön az osztrák szociális miniszter.

Egy szerződésszegéssel Ausztria komoly károkat okozna magának, gazdasági és politikai értelemben is - jelentette ki Rudolf Hundstorfer a parlamentben egy azonnali kérdésre adott válaszában. 2011 májusában lejár az utolsó határidő, ameddig az uniós megállapodások szerint Ausztria korlátozásokat érvényesíthet munkaerőpiaca védelme érdekében. 2004 óta Ausztriáak többször is alkalma volt meghosszabbítani a részleges tilalmat, s az egymást követő osztrák kormányok minden alkalommal éltek ezzel a lehetőséggel.

Az azonnali kérdést az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) frakcióvezető-helyettese nyújtotta be a parlamentben. A politikus amellett érvelt, hogy Ausztriának "legalábbis meg kell próbálnia" újabb átmeneti időszakról megállapodni az Európai Unióval. Az FPÖ úgy látja, éppen olyankor jár le az osztrák kivétel alkalmazásának lehetősége, amikor különösen nagy az osztrák munkaerő-piacra nehezedő nyomás, s így a munkanélküliség "szédítő sebességgel" nőhet meg Ausztriában.

Bírálták a szociáldemokrata (Osztrák Szociáldemokrata Párt - SPÖ) minisztert a Zöldek is. Az FPÖ után a második legkisebb ellenzéki párt úgy látja, Hundstorfer tárcája nem tett eleget a "bérdömping" ellen, s az FPÖ-höz hasonlóan az olcsóbb munkaerő kiszorító hatásától tart. A miniszter úgy fogalmazott, "nem hiszi", hogy ingázók tömegeinek áradatával kellene számolni. A munkaerőpiac megnyitásával kapcsolatban arra kell ügyelni, hogy az osztrák jogszabályok ne sérüljenek - tette hozzá.

Hundstorfer álláspontja szerint exportpartnerek elvesztésétől kellene tartania Ausztriának és ezzel munkahelyek szűnnének meg. Hangsúlyozta azt is, hogy a 2004 óta eltelt időszakban csökkent az osztrák, illetve a nyugat-magyarországi és pozsonyi bérek között a különbség. A legutóbbi parlamenti választáson 17 százalékot szerző, jobboldali-populista FPÖ gyakran lép fel idegen- és bevándorlás-ellenes jelszavakkal, és síkra száll a schengeni határok átmeneti visszaállítása mellett.

MTI Karrier

Keresett a magyar munkaerő Németországban

Magyarországon a külföldi állások iránt érdeklődők jelentős része német nyelvterületen helyezkedne el, és az osztrák, illetve a német munkaadók szívesen alkalmaznak magyar munkavállalókat - közölte a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal.

hvg.hu Karrier

Aggasztó munkaerő-piaci előrejezés 2020-ra

A képzett és képzetlen munkavállalók közötti szakadék 2020-ra olyannyira elmélyülhet Nagy-Britanniában, hogy egyesek attól tartanak: kétpólusúvá válik a brit munkaerőpiac. Vagyis lesznek az úgynevezett „elit” állások és a képzettséget nem igénylő, „egyéb” munkák. A témában készült felmérés eredményéről online kiadásában a brit Telegraph is beszámolt.

Kúria: lehet népszavazást tartani a tervezett csepeli atlétikai stadionról

Kúria: lehet népszavazást tartani a tervezett csepeli atlétikai stadionról

Milliós tömegek vonultak az utcára Libanonban

Milliós tömegek vonultak az utcára Libanonban

Történelmi csúcson az amerikai sertéshúsexport

Történelmi csúcson az amerikai sertéshúsexport

Így használhatja a Google fordítóját böngésző nélkül

Így használhatja a Google fordítóját böngésző nélkül

Képtelen volt kormányt alakítani Netanjahu

Képtelen volt kormányt alakítani Netanjahu

Levideózták a világ leggyorsabb hangyáját, 85 cm/s sebességgel rohan

Levideózták a világ leggyorsabb hangyáját, 85 cm/s sebességgel rohan