szerző:
MTI

Tíz éve a legnagyobb mértékben, 431 ezerrel, de a várakozásoktól elmaradva nőtt a nem mezőgazdasági foglalkoztatottak száma májusban az Egyesült Államokban - közölte pénteken a washingtoni munkaügyi minisztérium. Szakértők és a piacok azonban nem reagáltak kedvezően a friss munkaerőpiaci adatokra.

Bár a munkahelyek száma ötödik hónapja folyamatosan növekszik Amerikában, elemzők 540 ezres növekedést vártak májusban az agrárszektoron kívül foglalkoztatottak számában. Szakértők figyelmeztettek: a növekedést elsősorban állami, az átmeneti népszámlálási munkahelyek bővülése adta.

A munkanélküliség 9,7 százalékra mérséklődött az áprilisi 9,9 százalékról az Egyesült Államokban. Az előző hónapok felülvizsgált adatai alapján január és május között havonta átlagosan 200 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. A májusi adatot erősen megdobta, hogy a kormányzat a tíz évente rendezett népszámlálás lebonyolítására 411 ezer időszaki dolgozót vett fel. Ezek a munkahelyek nyár után megszűnnek. Szakértők rámutattak: a magánszektorbeli növekedés gyenge volt, mindössze 41 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma az áprilisi 218 ezres növekedéssel szemben.

A The Washington Post úgy fogalmazott: a kormányzati jelentés - az egy évtizede mért legnagyobb havi munkaerőpiaci növekedéssel és a csökkent munkanélküliségi rátával - a felszínen jól mutat, az adatok azonban valójában arról tanúskodnak, a gazdasági felépülés nem teljes. Az átmeneti népszámlálási munkahelyek ugyanis hosszú távon nem képesek fokozni a fogyasztói költekezést, márpedig 70 százalékban ez a kereslet húzza a gazdaságot.

A Huffington Post egyenesen ijesztőnek mondta a munkaerőpiaci jelentést, utalva arra, hogy a magánszektorban idén a legkisebb ütemben bővültek a munkahelyek, vagyis a cégek még mindig félnek alkalmazottaik számának jelentős növelésétől. A válságból való kilábalás nem ígér gyors megkönnyebbülést a munkanélkülieknek - olvasható a portál elemzésében. A gazdasági kilátások javulnak, de a felépülés még mindig nagyon lanyha - fogalmazott Paul Ashworth, a londoni Capital Economics elemző cég vezető közgazdásza.

A munkaerőpiaci jelentést a piacok sem fogadták kedvezően, a Wall Streeten a határidős ügyletek visszaestek, az államkötvények pedig erősödtek, a befektetők a kincstárjegyek biztonságába menekültek. A 30 legfontosabb amerikai vállalat tőzsdei helyzetét tükröző Dow Jones ipari átlag 158 ponttal esett. Az Egyesült Államokban több mint 8 millióan veszítették el állásukat 2007 decembere óta, jelenleg 15 millióan keresnek munkát.

 

 

Drámai hatását mutatták ki a légszennyezettségnek

Drámai hatását mutatták ki a légszennyezettségnek

Karácsony Gergely felfüggeszti a kilakoltatásokat Budapesten

Karácsony Gergely felfüggeszti a kilakoltatásokat Budapesten

Hajléktalan szépségnap

Hajléktalan szépségnap

Orbánt éltette Sorossal szemben Matteo Salvini Rómában

Orbánt éltette Sorossal szemben Matteo Salvini Rómában

Luxus villapark épül a Balaton-parton, óriási az érdeklődés

Luxus villapark épül a Balaton-parton, óriási az érdeklődés

A katalán elnök tárgyalni akar Madriddal

A katalán elnök tárgyalni akar Madriddal