Bérplafon az állami tulajdonú cégeknél: náluk is legfeljebb 2 millió?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az állami tulajdonú cégekre nem vonatkozik a bérplafon, de alkalmazzák - derül ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) által adott tájékoztatásból.

A 2 millió forintos bérplafonról szóló törvény a részben vagy egészben állami tulajdonú vállalatokra nem vonatkozik. Ennek ellenére az állami vállalatokat felügyelő, és a magyar állam érdekeit képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt., illetve a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. új vezetése "már számos esetben önállóan érvényesítette befolyását a jó erkölcsbe ütköző keresetek megakadályozására, és alkalmazni kezdte - az egyébként csak a közszférára érvényes  - 2 milliós bérplafont" - közölte a tárca.

Az MFB honlapján közzétett információk szerint a bank vezérigazgatója 2 millió, a vezérigazgató-helyettesek 1,9 millió forintot keresnek, ezen felül az alapbér 80 százalékának megfelelő prémiumot kaphatnak, és a helyetteseknek jutalom is adható. Az MNV-nél a vezérigazgató és az általános vezérigazgató-helyettes 2 millió forintot keres, és maximum 10 havi prémiumot kaphatnak előre meghatározott, konkrét feladatok teljesítése esetén az MNV honlapján közölt adatok szerint.

A Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. vezérigazgatójának személyi alapbére ugyancsak 2 millió forint, és legfeljebb a személyi alapbér 80 százalékának megfelelő prémiumban részesülhet a feladatok maradéktalan teljesítése esetén. A három vezérigazgató-helyettes 1,692 millió, 1,7 millió, illetve 1,9 millió forintot keres; prémiumukat a személyi alapbér 60 százalékában állapították meg. A Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatójának alapbére is 2 millió forint, teljesítménybére az alapbér legfeljebb 80 százaléka lehet.

A Magyar Postánál is azt közölték, hogy a cégnél nincs olyan vezető, aki 2 millió forintnál többet keresne, bár a vezetőváltásokat megelőzően voltak ilyenek. A MÁV Zrt. elnök-vezérigazgató is 2 millió forintot keres, a két vezérigazgató-helyettes ugyanakkor 2,3 millió, illetve 2,5 millió forintot, és a társasági mutatók teljesülése esetén az egyéni prémiumfeladat kiírás szerint mindhárman maximum 80 százalékos prémiumban részesülhetnek.