szerző:
hvg.hu

Idén a Kelet-Közép Európai Legjobb Munkahely Felmérés rangsorát kisvállalati kategóriában a Philip Morris (Szlovákia), középvállalati kategóriában az Intel (Lengyelország), nagyvállalati kategóriában pedig az Operator Gazociągów Przesyłowych Gaz System (Lengyelország) vezeti.

Nyolc ország - Ausztria, Bulgária, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia, Törökország, Ukrajna - 479 vállalata mérette meg magát az Aon Hewitt Kelet-Közép-Európai Legjobb Munkahely felmérésében. A kis-, közép- és nagyvállalati kategória 15 győztese közül 5 cég magyarországi. Középvállalati kategóriában az energetikai szektorból az FGSZ Földgázszállító Zrt., a vízközmű szektorból pedig a Nyírségvíz Zrt. képviselteti magát a legjobb munkahelyek között, míg kisvállalati kategóriában a Kulcs-Soft Számítástechnikai Nyrt., a Merck Vegyi- és Gyógyszeripari Kereskedelmi Kft. és a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. szerepel a legjobb öt között.

©

A felmérésből kiderül, hogy minden országban növeli a dolgozók elkötelezettségét az önmegvalósításra való tér, de vannak országspecifikus és kulturális tényezők is. Lengyelországban például az alkalmazottak nem nyilatkoznak pozitívan munkáltatóikról, a régióban ők a legkritikusabbak. „Számos objektív tényező van, melyeknél a kulturális különbségek kevésbé számítanak, ilyen például a felsővezetés vagy az önállóság kérdése, melyek mind hozzájárulnak a dolgozók elégedettségéhez" – közölte Magdalena Warzybok, a felmérés regionális projektvezetője. „A régióban mindenütt a vezetés minősége játszik döntő szerepet a dolgozók magas elkötelezettségének alakulásában” - tette hozzá.

A listavezető vállalatoknál magasan elkötelezett munkatársak dolgoznak (78 százalékuk lojális vállalatához), akik elismerik a felsővezetők készségeit, munkájukat hatékonynak, kommunikációjukat pedig nyitottnak tartják és úgy látják, hogy a vezetők egyaránt figyelembe veszik a cég és a dolgozók érdekeit, az alkalmazottakat pedig a szervezet legértékesebb erőforrásnak tekintik - többek között ez is kiderül a felmérés eredményeiből.

A régió legjobb vállalatai kategóriánként:

Nagyvállalatok:

1. Operator Gazociągów Przesyłowych GAZ-SYSTEM S.A. (Lengyelország)
2. McDonald's Ukraine Ltd. (Ukrajna)
3. Ceva Lojistik (Törökország)
4. Philip Morris ČR a.s. (Csehország)
5. SoftServe Inc. (Ukrajna)

Középvállalatok:

1.  Intel Technology Poland Sp. z o.o. (Lengyelország)
2.  Dom Kredytowy NOTUS S.A. (Lengyelország)
3. Red Hat Czech s.r.o. (Csehország)
4. FGSZ Földgázszállító Zrt. (Magyarország)
5. Nyírségvíz Zrt. (Magyarország)

Kisvállalatok:

1. Philip Morris Slovakia s.r.o. (Szlovákia)
2. Kulcs-Soft Számítástechnikai Nyrt. (Magyarország)
3. Amgen s.r.o. (Csehország)
4. Merck Vegyi- és Gyógyszeripari Kereskedelmi Kft. (Magyarország)
5. Debreceni Hőszolgáltató Zrt. (Magyarország)

A felmérésben résztvevő szervezetek rangsorolása objektív szempontokon alapult: a végső rangsor kialakításánál 60 százalékos súllyal esett latba, hogyan értékelték munkahelyüket az adott vállalat dolgozói, a fennmaradó 40 százalékot pedig az úgynevezett Összehangoltság mutató határozta meg, amely azt vizsgálta, hogy a dolgozói igények, az adott cég humánerőforrás gyakorlatai, illetve a felsővezetés stratégiai elképzelései összhangban állnak-e egymással.

Többmilliós szabadságmegváltással távozik az érdi polgármester

Többmilliós szabadságmegváltással távozik az érdi polgármester

Eladták a világ legdrágább óráját, többe került, mint amire elsőre gondol

Eladták a világ legdrágább óráját, többe került, mint amire elsőre gondol

Óriás születik: házasodik a Fiat és a Peugeot

Óriás születik: házasodik a Fiat és a Peugeot

Ez nem fog tetszeni a kormánynak: minimális tao-kulcsot szeretne az OECD

Ez nem fog tetszeni a kormánynak: minimális tao-kulcsot szeretne az OECD

Kiszivárgott fotók: ez tényleg a OnePlus 8 volna?

Kiszivárgott fotók: ez tényleg a OnePlus 8 volna?

Frissítsen rá a mobilos Facebookra, imádni fogja az új funkcióját

Frissítsen rá a mobilos Facebookra, imádni fogja az új funkcióját