szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tovább nő a munkanélküliség a fiatalok körében globálisan a következő években, miután az euróövezeti válság hatása a fejlett országokból továbbterjed a fejlődő országokba – derül ki a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) kedden publikált elemzéséből.

Várhatóan csak a fejlett országokban csökken jelentősebben a munkanélküliség a fiatalok körében a következő években, miközben más térségekben általában a növekedés lesz a jellemző – vélik.

Az ILO legújabb előrejelzése szerint a fejlett országokban a 25 év alattiak körében a munkanélküliség fokozatosan csökken, az idei 17,5 százalékról 15,6 százalékra mérséklődik 2017-ben. Ez ugyanakkor jóval magasabb a 2008-as válság előtti utolsó évben feljegyzett 12,5 százaléknál.

A csökkenés az ILO szerint elsősorban nem a munkaerő piaci javulásnak a következménye lesz, hanem annak, hogy csalódottság miatt sokan elhagyják a munkaerőpiacot, és kikerülnek a statisztikai számokból.

Az ILO előrejelzése szerint globálisan a fiatalok munkanélküliségi aránya 12,9 százalék lesz 2017-ben, ami 0,2 százalékponttal magasabb az idei évre vártnál.

Az életkorcsoportban a legmagasabb munkanélküliségi ráta jelenleg Észak-Afrikában van 27,5 százalékkal, ami várhatóan 26,7 százalékra mérséklődik 2017-ben. A közel-keleti ráta a mostani 26,4 százalékról 28,4 százalékra nő öt év múlva. A közép- és délkelet-európai országokban a 25 év alatti munkanélküliek aránya 16,9 százalék lesz idén az ILO számításai szerint, ami 2017-ben 17 százalék lehet.

A fiatalok munkanélküliségi rátája Kelet-Ázsiában a legalacsonyabb 9,5 százalék, ahol 2017-re 10,4 százalékot vár az ILO.

Putyint nem zavarja, ha legyilkosozzák

Putyint nem zavarja, ha legyilkosozzák

Hétfőtől kedvezményesen vásárolhatnak a véradók

Hétfőtől kedvezményesen vásárolhatnak a véradók

Nem volt védettségi igazolványa egy családnak, a Junkies a koncert bejáratánál játszott nekik

Nem volt védettségi igazolványa egy családnak, a Junkies a koncert bejáratánál játszott nekik