Mémdoktorok, digitális régészek, érzékszervőrzők - ilyen új állások jöhetnek 2030-ra

Mémdoktorok, digitális régészek, érzékszervőrzők - ilyen új állások jöhetnek 2030-ra

Utolsó frissítés:

HVG Extra Business Szerző:

HVG Extra Business
HVG Extra Business
Tetszett a cikk?

A 2030-as évek munkaerőpiacát várhatóan három fő tényező alakítja majd: az információtechnológiai átalakulások, a demográfiai változások és a felgyorsuló globalizáció. A valószínűsíthető álláspiaci változásokat bemutató cikksorozatunk második részében a kereskedelem, a kommunikáció és az energiatermelés jövőjéről esik szó.

Kereskedelem 

A korábbiakban...
Cikkünk első részében a mezőgazdaság, az egészségügy és a pénzügyi szektor jövőjéről esett szó.

Társadalmi és technológiai változások | A népességnövekedés következménye a nagyobb mértékű fogyasztás. A környezettudatossággal nő a zöldtermékek és -technológiák iránti kereslet. A fejlett adatelemzés, valamint a természetbarát szempontok érvényesítése új szolgáltatásmodellek kidolgozására inspirálják a kereskedőket. Ezek a modellek lehetővé teszik a fogyasztók pontos profilírozását, a profilnak megfelelő egyedi termékek előállítását. A márkaépítés szintén átalakul: a márkafejlődést alulról felfelé érvényesülő, fogyasztóközpontú szempontok mozgatják majd. A vásárlói igények automatizált elemzésével – minimális emberi beavatkozás mellett – cégen belüli további almárkák generálódhatnak.

Változások az álláspiacon | A nagyobb fogyasztás alacsonyan illetve magasan kvalifikált kereskedelmi szakmák – például az eladóasszisztensek illetve az adatelemzők – iránti keresletet is növelheti. A terület számítógépesítése és a többcsatornás (on- és offline) kereskedelem hatására folytatódik az eddigi tendencia: kevesebb lesz a klasszikus bolti eladó, több az internetes értékesítő, valamilyen szintű digitálisírás-tudás viszont mindegyiknél alapkövetelmény lesz. Ugyanígy fontos marad az is, hogy a vásárló élményként élje át a boltban töltött időt, térjen vissza, legyen hűséges a márkához. A fizetési folyamatok automatizálásával a hagyományos pénztárosi állás is a veszélyeztetett kategóriába kerülhet.

Új állások | Az eladó-vásárló interakció gördülékenységét, a termék és a fogyasztó egymásra találását egyszerre készíti elő majd hacker, adatbányász, PR-os, biztonsági szakember és személyes webmenedzser. Mások kizárólag az eladásra mint élmény megélésére alakítanak ki módszereket. A mérnöki, matematikusi és szociológusi erényekkel rendelkező egyszerűség-szakértő a kereskedelmi folyamatokat racionalizálja, például az ötlépcsős eladásokat két-három lépcsősre redukálja. A játékosítás kereskedelmi térhódításával a nagyobb üzletláncok és cégek gamifikációs szakértőket alkalmaznak. Az értékesítési helyszínek és a termékek környezetbarát jellegét zöldszakértő garantálja és ellenőrzi majd.

Kommunikáció, média

Társadalmi és technológiai változások | A médiumok konvergenciája, a dolgok internete és a számtalan hordható/viselhető technológia együttes hatásaként a fizikai és a virtuális valóság, az offline és az online közegek teljesen egybemosódnak. Ez a végtelenbe tartó sávszélességű közeg folyamatosan termel ki új médiaformákat, a hagyományosak – például a rádió és a televízió – pedig a közeg követelményrendszereihez igazodva alakulnak át, élnek tovább. A társadalom minden szegmense aktív és interaktív médiafogyasztó, az online oktatás és a játékosított tanulás lassan háttérbe szorítja a klasszikus osztálytermeket.

Változások az álláspiacon | Az egészségügy mellett várhatóan a média és a kommunikáció kínálja majd a legtöbb teljesen új állást. E szektorban lesz a legjellemzőbb, hogy a munkavállalók egy-egy programra szerződnek, és miután az lezárul, újat keresnek. Az állások fele várhatóan távmunka lesz, amiben ez az ágazat a vezető, de a teljesen kevert valóság, az összes érzékszervünket igénybe vevő metaverzumos interakciók képlékennyé tehetik a „hely” fogalmát. A technológiailag képzettebb felhasználók miatt a kritikus online infrastruktúra, azaz az egész metaverzum fenyegetettsége nő, ami a meglévők mellett új tervezői és biztonsági állásokat teremt.

Új állások | A felhasználó VR-élményét, azaz „virtualitás adagját” igény esetén érzékszervösztönző specialisták szabályozzák. A személyek meghalnak, az adatok nem, így virtuális hagyatékunkat digitális régészek kezelik. Az online hírtermelés ökorendszerek feladata, az egyszerűbb anyagokat programok állítják össze és írják meg. Munkájukat szoftverkoordinátor ellenőrzi. A médiaremixer a mai DJ-k és VJ-k utóda, video-, audió-, kép- és szöveges anyagokat dolgoz össze koherenssé. A programok médiakampányát mémdoktorok kivitelezik, a közben termelt információfelesleget adatszemét-menedzserek tüntetik el. Az életnaplózás az egyik leginkább keresett szakma lehet majd, különösen a napi egy teránál több információt termelő „terabájtost” fizetik meg jól. Nő a szabad munkaerőt nyilvántartó tehetségaggregátorok szerepe is.

©

Energiatermelés

Társadalmi és technológiai változások | A klímaváltozás következményeinek csökkentését célzó törekvések hatására a nem fosszilis, megújuló energiaforrások (szél, víz, nap, biomassza stb.) 2030-ban az EU energiafogyasztásának 40 százalékát elégítik ki, viszont a gázfelhasználás is nő. Az elektromos autók és a megújulók lassú térnyerése, a források elosztott használata egyre komolyabb kihívások elé állítja a villamos hálózatok üzemeltetőit. A szektor másik meghatározó jelensége a rugalmasabb, decentralizáltabb termelés, a helyi mikrogridekből összeálló okos energiahálózat elterjedése, amelyhez a befektetőbarát szabályozási környezet kialakítása jelentősen hozzájárul.

A HVG Extra Business cikke

Új állások | Az új energetikai létesítményeket megújulóenergia-mérnökök tervezhetik majd, illetve ők vezetik a helyszíni kivitelezést is. Az integrált tetőrendszer-tervező feladata elsősorban a napelemek hatékony működtetésének, az esővíz hasznosításának, a ház alacsonyabb áramfogyasztásának kialakítása lesz. Az energiabetakarító használati tárgyak felhasználásával gyűjti az emberi kinetikus energiát, amivel például infokommunikációs eszközök, de nagyobb csoportok esetében épületrészek is működtethetők. A zöldszempontokat kíméletlenül érvényesítő szeméttervező munkaköre több ágazatra, köztük az energiaszektorra is kiterjed majd. A környezet és az energiahasználat egyensúlyát hatósági ökoszisztéma-hitelesítők vizsgálhatják.

Változások az álláspiacon | Az álláslehetőségeket a megújuló energiák elterjedése határozza meg, a legtöbb új állás e tendenciának – például a virágzó napelempiacnak – köszönhető. Az automatizálás egyik következményeként háttérbe szorul azonban néhány hagyományos, általában alacsonyabban kvalifikált munkakör, például a mérőóra-leolvasó vagy a bányászati tevékenységek. Mindezek ellenére a változások nem lesznek olyan drámaiak, mint például a mezőgazdaságban vagy a média világában. Az új állásokat betöltők többségét környezetvédelmi szakértő segíti majd a munkájában.

Kömlődi Ferenc írása eredetileg a HVG Extra Business 2015/3-as számában jelent meg. Hasonló cikkeket a HVG Extra Business legfrissebb számában olvashat, amely a hatékonyság, időgazdálkodás és fókuszálás témáját járja körbe. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg – akár a régebbi számokat is – a kiadónál!

Hozzászólások