HVG Extra Business
HVG Extra Business
Tetszett a cikk?

Az autodidakta és öntörvényű fotós, Szendeff Lőrinc látványosan újította meg a hazai gasztrofotózást. Különleges hangulatú fotói itthon és külföldön is ismertté tették a szakmában.

"Az első fotókon belsőségek voltak" – meséli Szendeff Lőrinc arról a három évvel ezelőtt indult, Bikatöke névre keresztelt, a fotózást és a gasztronómiát egy addig itthon nem látott módon elegyítő blogról, amely gyors népszerűséget hozott neki.

Az eredetileg grafikus végzettségű fotósnak szenvedélye, hobbija, sőt szerelme a főzés, innen jött az ötlet is, hogy egy blogon – akkor még videós barátjával együtt – az ezzel kapcsolatos élményeit megossza, és "közös mederbe terelje" azokat dolgokat, amelyeket örömmel csinál – némi csavarral, fricskával közelítve a témához. A megszokottól eltérő hangulat és hangvétel gyorsan népszerű lett.

Szendeff Lőrinc

"Hirtelen elkezdtek telefonálgatni, olyanok is, akikre igazán felnéztem, de nem ismertem őket személyesen. A legtöbben azt mondták, ők Magyarországon még nem látták ezt a stílust, de nagyon tetszik nekik" – meséli a kezdetekről. A népszerűség olyannyira zavarba hozta, hogy az első ételfotózásért még pénzt sem mert kérni.

"Örömből csináltam, aztán megettem az ételt, amivel kínáltak, és eljöttem. Persze idővel kinőtte magát a dolog, és én is felvettem a ritmust"

– mondja. Olyannyira belerázódott, hogy 2014-ben - egy évvel az indulás után - az iDesigni feltette a világ legjobbjainak listájára. „Kaptam egy e-mailt, néhány kérdéssel. Addig nem is nagyon válaszolgattam a külföldi megkeresésekre, de erre valamiért mégis. Aztán pár hét múlva láttam, hogy felkerültem a listájukra” – meséli.

Szendeff Lőrinc

A kérdésre, hogy ő miben más a többi ételfotósnál, azt mondja:

"Autodidakta voltam a fotózásban, ami – ahogy szerintem minden más művészeti ágban is – egyedibb dolgot tud eredményezni. Ilyenkor nincs meg az a veszély, hogy egy rossz oktatás sémák és szabályok közé szorítja az embert".

Véleménye szerint egy kajafotó akkor jó – azon túl, hogy megkívánja az ételt, aki ránéz -, ha valamiféle hangulata, atmoszférája van. Lőrinc grafikus múltja és az utómunkában rejlő lehetőségek tudatos használata is segítette abban, hogy karakteres és felismerhető stílusa kialakuljon. „Nem iparosként dolgozom, igyekszem mindig a történet, termék mögé nézni” – teszi hozzá.

Szendeff Lőrinc

Az elmúlt időkben olyan sok hazai megkeresése volt, hogy ez teljesen kitöltötte az idejét. Mivel mostanában egyre több a külföldi ajánlat is, Lőrinc eljátszott a gondolattal, hogy a határon túl is kipróbálja magát. Ehhez azonban szüksége lenne egy asszisztensre, ami komoly alkalmazkodást hozna a mindennapokba – és ehhez Lőrinc egyelőre elég öntörvényűnek látja magát.

"A munkában is nagy önállóságot és teret várok a megbízótól, szeretem úgy csinálni, ahogy én elképzeltem. Ritkán dolgozom például stylisttal, de ha mégis, akkor is erősen beleszólok mindenbe. Nem könnyű velem dolgozni" – mondja nevetve. - "Számomra a legfontosabb – bármilyen közhelyesen is hangzik –, hogy olyan dolgot csináljak, amit szeretetből tudok művelni. Ha ennél konkrétabb jövőbeli tervet kellene mondanom, akkor az egy gasztro fotóstúdió lenne, egy nagyon jó konyhával".

Szendeff Lőrinc

A most 31 éves fotós már több száz munkán van túl, és az elmúlt évek megbízásainak köszönhetően egyre jobb eszközökkel dolgozik. De, ahogy mondja, itt nem feltétlenül az eszközön múlik a kép hangulata és sikere.

„Korábban előfordult, hogy szakmabeliek eljöttek megnézni, hogyan dolgozom, szerették volna megérteni, látni, mi a titok. Aztán rá kellett jönniük, hogy semmi titok nincs benne. Ez sokkal inkább szemlélet, mint egy többmilliós lámpa kérdése” – mondja.

A fenti cikk a HVG Extra Business közreműködésével készült. Aktuális lapszámunk a választás és döntés szépségeit és nehézségeit vizsgálja. Keresse az újságárusoknál, vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, ajándékba elküldjük az Alkossunk maradandót! című könyvet. 

Aktuális lapszámunkat itt meg is rendelheti. Ha érdeklik a gazdasági, üzleti témák, lájkolja a HVG Extra Business Facebook oldalát!

Ivott már bazsalikomos teát? Ismerje meg a készítőjét!

A bazsalikom iránti rajongás, egy varázslatos kert és a baba melletti szabadidő együttállásából született meg az a márka, amely ma már egyre több terméket kínál az intenzív és tiszta ízeket kedvelő közönségnek.

 

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Videón a Samsung következő nagy dobása, a Galaxy S25 Ultra, ami külsőleg is megváltozhat

Videón a Samsung következő nagy dobása, a Galaxy S25 Ultra, ami külsőleg is megváltozhat

Tizenhat évvel legutóbbi lemezének megjelenése után a Cure ereje teljében van, ezt mutatja a zenekar új albuma

Tizenhat évvel legutóbbi lemezének megjelenése után a Cure ereje teljében van, ezt mutatja a zenekar új albuma

Négy embert holtan találtak a Vörös-tengeren elsüllyedt hajó utasai közül

Négy embert holtan találtak a Vörös-tengeren elsüllyedt hajó utasai közül

Intézkedéseket jelentett be a francia kormány a Pélicot-ügy miatt

Intézkedéseket jelentett be a francia kormány a Pélicot-ügy miatt