Tetszett a cikk?

Az évközi adóváltozások egyik része volt, hogy ingatlan bérbeadásához nem kell vállalkozóvá válni. Mit jelent ez konkrétan? Például azt, hogy az EVA-s egyéni vállalkozó is élhet választási jogával.

Adószám nélküli magánszemély

Eddig is lehetővé tette a személyijövedelemadó-törvény, hogy a magánszemély választása szerint különadózó jövedelemként, vagy önálló tevékenységből származó jövedelemként vallja be bérbeadásból származó jövedelmét.

A magánszemély a választásáról a kifizetést megelőzően nyilatkozik. A változás csak annyi, hogy ha a magánszemély az ingatlan bérbeadásból származó bevételét önálló tevékenységből származó bevételként vallja be, akkor a tételes költségelszámolás keretében az ingatlan értékcsökkenési leírását is költségként elszámolhatja. Ez azt eredményezi, hogy kisebb lesz a jövedelem alapja, kevesebb adót kell fizetnie. Ha a magánszemély nem kért adószámot, akkor számlaadási kötelezettsége továbbra sincs. Adószám – ellentétben az adóazonosító jellel – hivatalból nem adható csak ügyfélkérelemre. De nincs is rá szükség.

Adószámmal rendelkező magánszemély

Itt sincs változás azon túl, hogy az értékcsökkenés az önálló tevékenységből származó bevételnél – tételes költségelszámolás választása esetén – költségként elszámolható. Számlát eddig is kellett adni, ezután is kell.

A cikk folytatását olvassa el itt a számlakiállítási problémákról szólót pedig itt!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Doku360: Imádkozás helyett inkább edzeni fogok a szerzeteseknél

Doku360: Imádkozás helyett inkább edzeni fogok a szerzeteseknél

Manfred Weber: Orbán ellenségképek gyártásából él

Manfred Weber: Orbán ellenségképek gyártásából él

Határozatlan időre felfüggesztik a közlekedési vizsgákat

Határozatlan időre felfüggesztik a közlekedési vizsgákat