szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az idén minden negyedik magyar vállalat, világszerte pedig minden harmadik vált a gazdasági bűnözés áldozatává. Magyarországon, ahol még mindig élen jár a korrupció, és a technológia fejlődése miatt egyre fenyegetőbb a számítógépes bűnözés veszélye, növekszik a gazdasági bűncselekmények elkövetésének gyakorisága - áll a PwC friss felmérésében.

Sztankovics Ágnes menedzser a PwC gazdasági bűncselekmények felmérésének eredményeit ismertető keddi sajtótájékoztatón elmondta: a felmérésben Magyarországon részt vevő 85 vezető vállalat 28 százaléka tapasztalt egy vagy több gazdasági visszaélést az elmúlt 12 hónapban (globálisan 34, regionálisan 30 százalék), s 8 százalékuk több mint 100 esetet jelzett. A gazdasági visszaélést elszenvedő vállalatok aránya kis mértékben csökkent 2009-hez képest, a esetek gyakorisága azonban nőtt.

A gazdasági bűnözés okozta károk nagysága 20 millió és 1 milliárd forint közötti összegre rúgott azoknak a válaszadóknak a 42 százalékánál, akik az elmúlt 12 hónapban Magyarországon visszaélést szenvedtek el, 46 százaléknak a kára 20 millió forint alatt volt. A gazdasági bűncselekmények legsúlyosabb járulékos költsége - a közvetlen költségek mellett - a munkavállalók moráljára (42 százalék) és az üzleti kapcsolatokra gyakorolt negatív hatás (33 százalék), illetve a vállalat jó hírnevének csökkenése (13 százalék), ami az első két esetben sokkal nagyobb Magyarországon, mint regionális vagy globális szinten.

Magyarországon a lopás/hűtlen kezelés a leggyakoribb gazdasági bűncselekmény (50 százalék), ezt követi a korrupció és vesztegetés (38 százalék), majd a pénzügyi/számviteli adatok meghamisítása (21 százalék). A vesztegetés és a korrupció még mindig elterjedtebb Magyarországon (38 százalék), mint a közép- és kelet-európai régióban (36 százalék) és globális szinten (24 százalék). 

A magyar esetek több mint felében (54 százalék) vállalaton kívüli elkövetők a gazdasági bűncselekmények fő tettesei. A beszállítók által elkövetett visszaélések aránya a 2009-es 0 százalékról 2011-re 15 százalékra emelkedett, ami meghaladja a regionális szinten mért 13 százalékot, és lényegesen magasabb a globálisan mért 9 százaléknál is. Az ügynökök és közvetítők által elkövetett gazdasági bűncselekmények aránya magasabb Magyarországon (31 százalék), mint Közép-Kelet-Európában (16 százalék) és globális szinten (18 százalék). 

Belső elkövetőket az esetek 38 százalékában jelöltek meg a válaszadók fő elkövetőként. Magyarországon az elkövetők döntő többsége (67 százalék) vezető beosztású, többségében (44 százalék) középvezetők, de 22 százalék a cég felső vezetéséhez tartozik. A PwC szerint aggodalomra ad okot, hogy utóbbiak aránya emelkedett a 2009-es 18 százalékhoz képest. A gazdasági visszaélések tipikus elkövetői 41-50 éves férfiak, döntő töbségük (67 százalék) több mint hat éve dolgozik a vállalatnál, és 44 százalékuk legalább egy diplomával rendelkezik. 

Magyarországon csupán az esetek felében (56 százalék) váltak meg a belső elkövetőtől, ami jóval alacsonyabb a régiós (75 százalék) és globális (77 százalék) szintnél. A felmérésben jelentett belső esetek közel 50 százalékában, bár a belső elkövetőt azonosították, vagy nem tettek ellenük semmit (22 százalék), vagy csupán áthelyezték őket a szervezeten belül (22 százalék), míg e két adat regionálisan illetve globálisan 7, illetve 4, valamint 5, illetve 4 százalék volt. 

A gazdasági visszaélések megelőzésére és feltárására számos módszer létezik, ilyenek például a beszállítókkal kapcsolatos alapos háttérvizsgálatok, melyeket erőforrás hiányában hajlamosak a cégek elhanyagolni. Valamint az anonim bejelentő programok használata: azon vállalatok 85 százaléka, ahol már bevezették, hatékony eszköznek ítéli a megelőzésben és felderítésben. A válaszadók közel fele (45 százalék) azonban még nem hozta létre az anonim bejelentéseket lehetővé tévő rendszerét. Emellett a csalási kockázatok rendszeres értékelése is segíti a vállalatokat a csalások és általuk okozott károk minimalizálásában - ismertette Sztankovics Ágnes. 

Az egyik legnagyobb fenyegetést a számítógépes bűnözés jelenti a gazdasági visszaélések  területén, amely mára bekerült a TOP4 gazdasági bűnözési típus közé, a felmérésben részt vevő válaszadók közel negyede vált már áldozatává világszerte. Mégis, ez a típusú bűncselekmény éri a legváratlanabbul a felkészületlen vállalatokat. Míg globális szinten a válaszadók 39 százaléka érezte úgy, hogy a számítógépes bűnözéssel kapcsolatos veszélyek emelkedtek a vállalatra nézve az elmúlt 12 hónapban, addig a magyar válaszadók pusztán 14 százaléka érezte így, és kevésbé aggódnak a számítógépes bűnözés okozta károk és anyagi veszteségek miatt is. 

A válaszadók 42 százaléka semmilyen, a számítógépes bűnözés kockázataira felhívó oktatást nem kapott az elmúlt 12 hónapban, ami a PwC szerint arra utalhat, hogy potenciálisan nem is ismerik a vállalatukat fenyegető számítógépes bűnözésből fakadó kockázatokat. Magyarországon a válaszadók csupán 8 százaléka véli, hogy vállalatának valószínűleg szembe kell néznie a  számítógépes bűnözéssel a következő 12 hónapban, míg globális 26, regionálisan 22 százalék.

A gazdasági bűncselekmények számára hatással van a kiszámíthatatlan gazdasági helyzet is. Az egyre gyakoribb létszámcsökkentések következtében kevesebb erőforrás áll rendelkezésre a szervezeteken belül a gazdasági bűncselekmények felderítésére és megelőzésére, ami kevesebb csalás észleléséhez és megelőzéséhez vezethet a jövőben, ami által a vállalatok nagyobb kockázatnak vannak kitéve - állapítja meg a tanulmány.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!