Csődbe menekültek a Vegyépszer maradványai

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csődvédelembe menekültek azok a cégek, amelyek korában a Nemzetközi Vegyépszer Zrt.-ből váltak ki. Az átmeneti időszakban több társaságba új tulajdonos szállt be.

Korábban négy társaság vált ki a Nemzetközi Vegyépszer Zrt.-ből, az alapcéget pedig Vegyépszer Hungária Zrt.-re keresztelték. A kiváló vállalatok nagyjából tiszta lappal indulhattak, a jelentős kötelezettségállományt meghagyták a fennmaradó társaságnál.

Mindez úgy tűnik kevés volt a sikerhez, a kiváló vállalkozások mindegyike ugyanis csődöt jelentett – írja a Gazdaság.hu. Valamennyi társaság székhelye a Zala megyei iparűzési adómentes településen, Szentgyörgyvölgyben van. A Magyar Erőműépítő Kft., a Magyar Nyugat-Út Kft., az időközben nevet váltott Magyar Közép-Út Kft. és a szintén kiváló, de az eredeti nevet tovább vivő Nemzetközi Vegyépszer Zrt. mindegyike csődöt jelentett tavaly decemberben. (Szintén csődvédelembe menekült a Vegyépszer Bau Építőipari Kft., a társaság a Carpat Bau Kft. jogutódja). A társaságok többségénél a bíróság 180 nappal meghosszabbította a fizetési haladékot.

A 600 ezres jegyzett tőkével alakult Magyar Közép-út Kft. vitte az út- és autópálya-építést, valamint 836 millió forint vevőkövetelést és ugyanekkora rövid lejáratú kötelezettséget. Hasonló tőkeellátottsággal, és ugyancsak út- és autópályaépítésre alakult meg a Magyar Nyugat-Út Kft. A cég 780 millió forintot meghaladó vevőkövetelést és szállítói tartozást vihet útravalóul. Az ugyancsak 600 ezer forint jegyzett tőkével létrejött Magyar Erőműépítő Kft.-nél elektromos, híradás-technikai célú közmű építését jelölték meg főtevékenységként. A Csombok Imre vezetésével megalakult társaság 600 ezer forint követelést is örökölt a zrt.-ből.

A cégek tulajdonosi szerkezetében is jelentős változások történtek. A Magyar Nyugat-Út Kft.-be beszállt a von Holland Kereskedelmi Zrt. E társaság fő tevékenysége számítógép és irodagép nagykereskedelme, tulajdonosi struktúrája a zárt részvénytársasági forma miatt nem ismert. Az 1989-ben alapított Von Holland korábban a Budai Malomipari Kft.-nek is volt a tulajdonosa, amely az állami Magyar Fejlesztési Bank hitelével jutott a felszámolás alatt álló, 1994-ben privatizált Budai Hengermalom Kft. eszközeihez és ingatlanaihoz.

A Magyar Közép-Út Kft.-t útközben átnevezték Nemzetközi Vegyépszer Románia Kft.-re, s tavaly márciustól szintén tulajdonos a Von Holland Zrt. (Románia időközben bejelentette, hogy perelni fogja a Vegyépszert el nem végzett útépítések, valamint a csak részlegesen befejezett útszakaszok megrongálódása miatt.) A Magyar Erőműépítőbe a budaörsi székhelyű Gold Capital Kft. szállt be, tulajdonrésze meghaladja az 50 százalékot. A társaság tulajdonosa Bámer Imre.