szerző:
hvg.hu

Úgy fest, a PSZÁF folyamatos figyelmeztetései nem tudják ellensúlyozni a nagy pénz csábítását: több milliárdos veszteséggel bukott be egy online devizakereskedő cég. A Quantum XXL működése az Origo szerint felveti a pilótajáték gyanúját.

A Quantum XXL robotokkal végzett devizakereskedelem révén nagy pénzt ígért a befektetni – és gyorsan meggazdagodni – vágyóknak. A gyors és nagy pénz receptjét egy olyan algoritmusban vélték megtalálni, amely a devizapiacon hosszú távon képes nyereséget termelni úgy, hogy egy automata számítógépes program (úgynevezett robot) kereskedik az ügyfelek számláin, azok részvétele nélkül.

A beugró tájékoztató díja 300 dollár volt – számolt be az Origónak a rendezvény egyik résztvevője. A cég által hirdetett robotokkal történő devizakereskedelembe tavaly év eleje óta ötezren szálltak be, számlánként átlag hétezer dollárral – legalábbis a Quantum XXL ezt a tájékoztatást adta az ügyfeleinek. Mivel az emberek nagyjából fele két számlán is játszott, így a hírportál szerint 7500-szor hétezer dolláros kezelt összegről lehet szó, ami forintban jelenlegi árfolyamon 13,5 milliárdot tesz ki.

Most ugyanezek az emberek perekre készülnek, sorra érkeznek a feljelentések a Nemzeti Nyomozó Irodához (NNYI). Az évi ötvenszázalékos hasznot ígérő befektetési lehetőséget kínáló, a közel egy évig nagy nyereséget kimutató céget ugyanis saját megfogalmazása szerinti "kényszerbezárják", a pénz nagy része pedig eltűnt.

Azt, hogy valami "nem stimmel a Quantum körül", idén januárban kezdték feszegetni az egyik internetes fórumon. Egyikük bennfentesnek tűnő információkat szivárogtatott ki, mégpedig azt, hogy 25 százalék körül van a le nem zárt kötések aránya. Később a lezárt számlák alapján kiderült, hogy ez a szám ennél sokkal nagyobb. Majd olyan hírek is szárnyra keltek, hogy a tulajdonosok elkezdték kivonni a pénzüket, amin a bejegyzések szerint sokan elgondolkodtak, és kimenekítették vagyonukat.

A Quantum ügye már a Nemzeti Nyomozó Iroda előtt van. Bartha László szóvivő azt mondta az Origónak, hogy múlt hét szerdáig három feljelentés érkezett hozzájuk az ügyben, és három napon belül döntenek arról, hogy nyomozást indítanak, feljelentéskiegészítést rendelnek el, vagy a feljelentést elutasítják. A nyomozók további feljelentésekre számíthatnak. A Facebookon ugyanis létezik egy zárt, több mint ötvenfős, károsultakat tömörítő csoport, ahol közzétettek egy feljelentésmintát is.

A ciprusi cég miatt buktak

A Quantum partnere a Tadawul FX nevű, ciprusi bejegyzésű brókercég, ami a számlákat kezelte. A rendszer úgy működött, hogy az ügyfelek számlát nyitottak a Tadawul FX-nél, majd megbízást adtak a Quantumnak, hogy az a pénzzel technikai kereskedést folytasson, és úgynevezett forex robotok segítségével kereskedjen.

Március végén a folyamatot az borította fel, hogy a Tadawul megkövetelte a Quantumtól, hogy térjen át az olyan számlázásra, amely kimutatja az ügyfeleknek, hogy valójában hogy is állnak. A Tadawul ezek után olyan számlákat küldött az ügyfeleknek, amelyeken az is látszott, hogy mekkora veszteség halmozódott fel a még le nem zárt üzleteken.

Az Origónak az egyik, neve elhallgatását kérő feljelentő azt mondta, a problémát az okozta, hogy az ügyfelek felé csak a sikeres, vagyis a hasznot hozó kötéseket publikálták. A veszteséges ügyleteket azonban nem zárták le, és nem is mutatták ki. Ennek alapján az ügyfelek azt hihették, hogy nagy nyerésben vannak, így pénzüket bent hagyták, hogy tovább gyarapodjon. A csekély számú kilépőt elbírta a rendszer, a károsultak feltételezése szerint az új belépők befizetései nyújtottak fedezetet  erre.

A lap által megkérdezett szakértő szerint furcsa, hogy a károsultak elmondása alapján a Quantum XXL-nél a "veszteséges ügyleteket nem zárták le" - mert a robotkereskedőkre ez normális esetben nagyon nem jellemző. A robotok mindig szűk stop loss szintekkel dolgoznak, vagyis olyan automatizmust építenek a megbízásokba, hogy a pozíciók már egy kis veszteség után lezáruljanak. Inkább az a tipikus, hogy napon belül is nagyon sokszor zárják a pozíciót és nyitnak újakat, 24 órán belül akár több száz ügyletet is kötnek, aminek viszont az a veszélye, hogy az ügyfélnek rengeteg jutalékot kell kifizetnie, ami elviheti a teljes nyereségét.

A Quantum XXL nevű céget a honlapján fellelhető információk szerint 2010-ben alapították Hongkongban, tulajdonosi adatokat azonban nem tettek közzé honlapjukon, arra hivatkozva, hogy a pénzügyi világban ez a megszokott gyakorlat. Annyit írnak mindössze, hogy a vezetésben tapasztalt üzletemberek vannak, a cég kizárólag online működik, egyetlen országban sincs irodája. A honlapjuk szerint csak a marketinget végzik, nem kereskednek az ügyfelek pénzével.

A Quantum XXL mlm (multi-level marketing) módszerrel népszerűsítette szolgáltatásait, így a folyamatosan érkező friss pénzek miatt tudták görgetni a mínuszt - magyarázta az [origo]-nak az egyik, név nélkül nyilatkozó károsult, és ezt egy másik, szintén neve elhallgatását kérő feljelentő is megerősítette. A cégnél az válhatott partnerré, aki részt vett a Quantum által luxusszállodákba szervezett tanfolyamok valamelyikén.

Aki partner lett, vagyis aki maga alá másokat beszervezhetett, jogosulttá vált az mlm-rendszerű juttatásokra. Egy új partner beléptetéséért 100 dollár "költségtérítés" járt - így számította be a Quantum az új belépő előzetes felkészítését. A másokat is beszervező tagok pedig a regisztrált ügyfelek után minden hónapban részesedtek az alájuk tartozóktól elvont jutalékból.

Ha igaz a károsultak gyanúja, akkor a Quantum a klasszikus pilótajátékokra hasonlított. Ugyanis azok az ügyfelek, akik úgy gondolták, hogy a nyereségüket kiveszik, megkapták a pénzüket, miközben a veszteségeket nem vonták le az egyenlegükből. Így a rájuk jutó mínusz a többi, bent maradt ügyfelet terhelte.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szakértő: a gyorsaság és az együttműködés a kibervédelem alapja

Szakértő: a gyorsaság és az együttműködés a kibervédelem alapja

Forog a sírjában a bakelitlemez, és élvezi

Forog a sírjában a bakelitlemez, és élvezi

Kipróbáltuk a magyar okostükröt: szebbé nem tesz, de picit okosabbá igen

Kipróbáltuk a magyar okostükröt: szebbé nem tesz, de picit okosabbá igen

Átlagosan másfél hónapnyi túlórája volt egy rendőrnek tavaly

Átlagosan másfél hónapnyi túlórája volt egy rendőrnek tavaly

A győri rendőrök biztosan nem nyomoznak a Borkai-ügyben

A győri rendőrök biztosan nem nyomoznak a Borkai-ügyben

Csillagászati összeget, 150 milliárd forintot fizethetnek a South Park jogaiért

Csillagászati összeget, 150 milliárd forintot fizethetnek a South Park jogaiért