Toy Story-utód 3D-s filmeket gyártanak Egerszalókon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Világszínvonalú animációs fejlesztések folynak Egerszalókon a GreenZero Multimédia Inkubátorház és Klaszterközpontban. A csoport 3D-ben támad, jelenleg a Toy Story íróinak új forgatókönyvét filmesítik meg amerikai koprodukcióban, de Egerszalókon készült az első egész estés magyar 3D-animáció is, és kifejleszetttek egy speciális 3D-kameraállványt is.

A kutatásfejlesztéssel is foglalkozó GreenZero Kft. az utóbbi években létrehozta Egerszalókon a GreenZero Multimédia Inkubátorházat és Klaszterközpontot, amelynek fejlesztésére az Új Széchenyi Terv keretében 111 millió forint uniós pályázati támogatást nyert. A 3D-multimédiás-innovációs üzleti inkubátorházat alapító projektgazda célja szakmai ismertséget és piaci lehetőségeket teremteni az inkubátorházban tevékenykedő fiatal vállalkozásoknak – nem csak az Észak-magyarországi régióban, hanem világviszonylatban is.

Az inkubátorházon belül, amerikai koprodukcióban készül az egész estés 3D-animáció, a Sea Rangers, az 1552 című ismeretterjesztő rövidfilm digitálisan felújított 3D-s változata, illetve az inkubátorházban speciális 3D-kameraállványt fejlesztettek ki. A GreenZero cégcsoport tagjai jegyzik többek közt az első magyar egészestés 3D-animációt, az Egon és Döncit, 2010-ben pedig animációs betétet készítettek David Attenborough Flying Monsters 3D című filmjéhez, amely BAFTA-díjat nyert.

Pangea – The Neverending World című 3D-trailerüket eddig több mint 4,5 millióan látták a YouTube 3D-csatornáján. Az elmúlt években számos külföldi megbízásnak tettek eleget Szaúd-Arábiától az Egyesült Államokig, jelenleg például a Toy Story íróinak új forgatókönyvét filmesítik meg az amerikai Delfino Media Grouppal koprodukcióban.