Hogyan éljük túl a vállalkozás alapítást?

Hogyan éljük túl a vállalkozás alapítást?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

a startup "életforma" semmiképpen sem garancia a sikerre, s amennyiben a siker elmaradása sokáig tart, a vállalkozó szép lassan, de biztosan kiég, megreked, belefásul. A Startupdate a kezdőknek kínál egy térképrt, ami segít eligazodni a vállalkozás indítás, forrásszerzés terepén.

A kezdők nekibuzdulnak párhuzamosan az összes feladatnak, és ötletelnek, befektetőt keresnek, ügyvédhez járnak, fejlesztenek, terveznek, angel.co-ra regisztrálnak, startup rendezvényeken tobzódnak, prezentációt, one-pagert meg üzleti tervet gyártanak éjjel nappal – szóval belekeverednek a startuposdiba. Csak kapják a „tök jó ötlet, de…” kezdetű pszeudo-pozitív visszajelzéseket, közben egy kis költség itt, egy kicsi ott… A legendás siker csak nem üt be – pedig már a termék is kész -, a huszadik befektető is elhajtja őket (bár van 500 user 10 hónap alatt), hőseink pedig  lassan-lassan megrekednek, megunják, kiégnek – írja a Startupdate. Nem lenne rossz egy sorvezető számukra, s akkor talán e vállalkozók kevésbé éreznék elveszve magukat és jobb eséllyel (és hangulatban) indulnának harcba.

Következzenek az állomások: Ground zero pitch; első körös validáció; iteráció, üzleti modell és konkurencia; csapat; MVP; elevator pitch és one pager; early adopters, korai sale valamint költség-terv becslés és deck. Ezek a lépések akkor is lekerülhetetlenek, ha már van startup, de valamelyik kimaradt, ekkor ugyanis utólag kell megcsinálni, ami hiányzik.

További részleteket itt lehet olvasni.