szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nemrég elfogadott, 2014-től hatályba lépő adóváltozások egyik legrövidebb bekezdése okozhatja a legnagyobb fejtörést a komplexebb vállalatirányítási (ERP) rendszereket használó vállalkozások számára, a NAV ugyanis teljes hozzáférést kaphat a vállalati információkat tároló szoftverekhez – írja Láng József, az ABT Treuhand adótanácsadó és könyvvizsgáló cég vezetője a Világgazdaságban.

A januártól érvényes módosítás szerint az adóhatóságnak jogában áll majd kétfajta ellenőrzésen is betekinteni a vállalkozásoknál működő informatikai rendszerekbe és ott lekérdezéseket futtatni, illetve a teljes adatállományt logikai és tartalmi ellenőrzés alá vetni – olvasható a VG-ben.

Az informatikai oldalról támogatott adótanácsadással és könyvvizsgálattal foglalkozó ABT Treuhand vezetője, Láng József szerint a vállalkozások számára nem is az okozza majd az igazi problémát, hogy az adóhatóság olyan információkhoz fog hozzáférni, amelyeket eddig az adózók el akartak rejteni a szeme elől.

Sokkal inkább az jelenti majd a kockázatot, hogy olyan információkhoz juthat az adóhatóság, amelyekről a vállalkozás nem tudja, hogy adózási értelemben véve relevánsak, vagy olyanokhoz, amelyek létezéséről saját magának sincs tudomása. Ez pedig akár jelentős összegű adóhiányhoz, bírságokhoz és késedelmi kamat megfizetéséhez vezethet – tette hozzá a szakértő.

Az adóellenőrzések új logikája szerint ugyanis a jövőben nem az egyes bizonylatokat vizsgálja majd a hatóság, hanem a bizonylatok feldolgozásának logikai láncolatát, és a feltárt logikai hibához rendeli hozzá az egyes bizonylatokat, így derülhet fény azok helytelen könyvelésére, és az ebből adódó helytelen adózásra. Mindehhez pedig az alkalmazott szoftvereket, azok tartalmát is meg kell ismernie a revíziónak.

Az adóhatóság minden bizonnyal felkészült specialistákat fog majd alkalmazni, akik adózási és informatikai ismeretekkel is rendelkeznek – véli Láng József. Adatelemző szoftverek segítségével pedig gyorsan és hatékonyan ki fogják tudni szűrni a logikai hibákat, amelyek aztán egy „átfogó” vizsgálatot is megalapozhatnak.

Az új szabályok szerint az adóhatóság kétféle eljárásban is betekinthet majd az informatikai rendszerekbe. Az „átfogó” néven ismert bevallások utólagos ellenőrzése során, illetve a „betekintő” vizsgálatként ismert adatgyűjtésre irányuló – lényegesen egyszerűbb és gyorsabb – ellenőrzés alkalmával.

A vizsgálatok fókuszában várhatóan olyan vállalkozások állnak majd, amelyek jelentős bizonylatmennyiséggel rendelkeznek, vagy jelentős számú tranzakciót bonyolítanak le.

Célkeresztben lehetnek a pénzügyi vállalkozások – a pénzügyi tranzakciós illeték beszedése miatt –, de legalább ennyire a termelőcégek, amelyeknél az általános forgalmi adó, vagy termékdíj területén lehetnek majd jelentősebb megállapítások, és fontos információkhoz juthat az adóhatóság a munkaidő-elszámolásokkal kapcsolatban is.

Speciális szoftverek és kellő adózási ismeretek birtokában természetesen megelőzhető a baj, és érdemes is ezzel foglalkozni, hiszen az adózásban aranyszabály, hogy a megelőzés töredékébe kerül, mint a bírságok és pótlékok miatt elszenvedhető kár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarország is belekeveredett Szerbia és Montenegró legújabb párbajába

Magyarország is belekeveredett Szerbia és Montenegró legújabb párbajába

Kompresszor és V8: 550 lóerős divatterepjáró a Jaguartól

Kompresszor és V8: 550 lóerős divatterepjáró a Jaguartól

Fogd a telefonod és éld az életed, ennyire egyszerű

Fogd a telefonod és éld az életed, ennyire egyszerű