szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

„A cukor 90 százaléka valószínűleg áfacsalt. Én örülnék annak, ha a számítástechnikában ilyen fantasztikus tisztaság lenne” – mondta az Átlátszónak Gálfi István, a QWERTY Computer tulajdonosa. A vállalkozó szerint a hazai IT iparágból indultak el azok az áfacsalási módszerek, amelyek átterjedtek más iparágakra is.

Gálfi István szerint bármely kiskereskedő, amely áfával együtt olcsóbban kínálja termékét a vevőknek, mint annak nettó nagykereskedői beszerzői ára, az áfacsaló. Gálfi úgy véli: az egyik legfertőzöttebb terület most a webáruházaké, ahol az alacsony árak gyakorlatilag egy önfeljelentéssel érnek fel – mondta a vállalkozó a Átlátszó videointerjújában.

Azok a vállalkozások, akik elkezdik az áfacsalást, könnyen át tudják venni a vezető szerepet egy-egy szegmensben vagy akár az univerzális webáruházak között is, mert olyan árelőnyre tesznek szert az áfacsalással, amivel a tisztességes vállalkozók már nem tudnak versenyezni. Így egyre nagyobb a bevételük, egyre több árut tudnak eladni, ami előtt a nagykereskedő multicégek ráadásul leborulnak. Sőt: a multik marketingtámogatást is adnak ezeknek a vezető cégeknek, ami megint növeli eladásaikat.

Az áfacsalt termékek általában az Európai Unióból jönnek be, s ha valaki exportra vásárol, a közösségi szabályok szerint nem kell kifizetnie az áfát. Ám egyszer csak a termékek útvonala valahol megszakad, átmegy három-négy kézen, és a láncolatból az első nem fizeti meg az áfát. „Ebből az elcsalt áfából működtetik a gépezetet. Egyrészt óriási, illegális haszonra tesznek szert, egy másik részét pedig az árak csökkentésére fordítják” – mondta Gálfi, aki hozzátette: ez olyan, mint a rothadó alma, amely képes megfertőzni egy egész kosarat. Ha hagyják működni egy iparágban az áfacsalásokat, az biztosan megfertőzi a többi iparágat is – mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ember Zoltán Vállalkozás

Gyes után kirúgták a Malévtől, megcsinálta a Mannaszappant

Csak három éve alakult a natúrkozmetikai családi cég, de idén már 500 millió forint feletti árbevételt várnak. Miközben kis hazai cégek és nagy multinacionális vállalatok is másolni próbálták őket, a Mannaszappan.hu már külföldön is sikeres. Egy kirúgott utaskísérő felügyelő sikeres (kényszer)pálya módosítása.

hvg.hu Vállalkozás

Kütyüket és könyveket vásároltunk tavaly az interneten

Négyből három internetet használó magyar felnőtt vásárolt már a világhálón – derült ki egy 2013-as felmérés adataiból. A magyar online vásárló főként telekommunikációs eszközt és kiegészítőket, biztosítást, könyvet, üdülést rendel valamely webshopban és leggyakrabban bankkártya adatainak megadásával egyenlíti ki a számlát.

Ember Zoltán Vállalkozás

Az üzlet, amelyben 50 százalékos árréssel dolgoznak

A Shopline és a Libri egyesülésével minden eddiginél erősebb és szerteágazóbb cégcsoport jött létre a hazai e-kereskedelemben. És az új cég a digitális tartalomszolgáltatásban is jelentős szereplővé válhat. Starcz Ákos, a Shopline Nyrt. elnök-vezérigazgatója szerint a közeljövőben elindítják a saját márkás – a Netflixhez hasonló – előfizetéses filmcsatornájukat, bár a saját gyártású tévésorozatoknak még nem jött el az ideje. De hogyan lesznek képesek felvenni a harcot a magyar piacra hamarosan belépő Amazonnal, illetve a már jelen lévő Deezerrel, Spotify-jal? És lehetnek-e olcsóbbak a könyvek az egyesüléssel?

Ember Zoltán Vállalkozás

A játékbolt, amely minden évben megduplázza bevételeit

A Játéknet.hu-t, a gyermekjátékokra specializált online webáruházat két baráti házaspár alapította 2006-ban. Ma már 1,4 milliárdos árbevételük van, miután legnagyobb konkurensükkel egyesülve ők diktálnak a piacon. A vállalkozás eddig minden évben meg tudta kétszerezni árbevételét.

Izraelben engedélyezték, hogy a be nem oltottak adatait átadják a hatóságoknak

Izraelben engedélyezték, hogy a be nem oltottak adatait átadják a hatóságoknak

EU-csúcs: terítéken az oltási folyamat felgyorsítása

EU-csúcs: terítéken az oltási folyamat felgyorsítása

Hamarosan elkészül Roman Abramovics új megajachtja, amely 180 milliárd forintba kerül

Hamarosan elkészül Roman Abramovics új megajachtja, amely 180 milliárd forintba kerül