szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A vállalatok összesen 1910 milliárd forinttal tartoznak az államkincstárnak, ennek 79 százaléka behajthatatlan, mert nem működő cégektől kellene beszedni a tartozást. Tavaly félmillió adóvégrehajtást indított a hazai cégek ellen az adóhatóság.

Az elmúlt évben minden eddiginél több, összesen 517 216 esetben rendelt el a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) cégek ellen adóvégrehajtást. A feketelista.hu írásából kiderül: az első száz adótartozóból három olyan társaság van, amelyik ellen egyetlen év alatt tízszer kellett adóvégrehajtást kezdeményezni.

A századik helyre sorolt cégnél is ötször fordultak meg a végrehajtók. A százas listában nincs részvénytársaság, miközben a betéti társaságok tizenketten „képviselik” e cégformát. Sőt, közülük hárman, a „helyezéseket” illetően, az első tízbe is bekerültek. Az első hely a Tamásiban bejegyzett LE-GYEN Faipari Kft.-t illeti meg; tavaly tízszer indítottak ellene adóvégrehajtást, az elmúlt hat évben pedig összesen 42 alkalommal.

A NAV kezében a leghatékonyabb eszköz az inkasszó; tavaly több mint egymillió esetben alkalmazta a NAV ezt a behajtási formát. Egy év alatt 26 500 gépkocsit és 23 700 ingatlant foglalt le a NAV behajtási szervezete. 2013. év folyamán a végrehajtással behajtott elemek összesen 357 041 milliárd forint értéket képviseltek. A behajtott összeg azonban mindössze 17 százaléka a teljes adóhátraléknak.

Az adóhatóságnál jelenleg 2100,2 milliárd forintnyi adóhátralékot tartanak nyilván. Ebből 189,7 milliárd a magánszemélyekre, 1910,5 milliárd a vállalati szektorra esik. A gond abból adódik, hogy a tartozás 74,8 százalékát (összegszerűen 1571,1 milliárd forintot) a nem működő cégektől kellene behajtani. Erre viszont kevés az esély.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghosszabbították a lassan már kínossá váló Brexit-folyamat jelenlegi tárgyalási fordulóját

Meghosszabbították a lassan már kínossá váló Brexit-folyamat jelenlegi tárgyalási fordulóját

Láncra kötve vonszoltak egy félholt kutyát Apcon, a postás mentette meg

Láncra kötve vonszoltak egy félholt kutyát Apcon, a postás mentette meg

Működhet-e egy orrspray a koronavírus ellen? Egy francia cég állítja, hogy igen

Működhet-e egy orrspray a koronavírus ellen? Egy francia cég állítja, hogy igen