Tetszett a cikk?

Három éve vezették be a SZÉP Kártyát, amely mára a második legnépszerűbb cafeteriaelemnek számít az Erzsébet-utalvány mögött. Kérdőívünket kitöltő olvasóink szerint azonban van még hova fejlődnie: a legtöbben nagyobb keretet szeretnének, amit készséggel használnának akár közlekedésre is.

Nem reprezentatív

Kérdőívünk semmilyen társadalmi változóra nézve nem reprezentatív – egyes pontoknál a magyar népességre nézve jelentősek is az eltérések –, egyszerűen kíváncsiak voltunk olvasóink véleményére. A kérdőív kiértékelésekor csak a teljesen kitöltött kérdőíveket vettük számításba a kisebb torzulás érdekében.

Május 31-ig lehetett felhasználni a 2012-ben SZÉP Kártyákra utalt pénzeket, a hvg.hu ennek apropóján megkérdezte olvasóitól, mennyire elégedettek a kártyával, mennyit és mire költenek, vagy mire költenének, ha lehetne. A kérdőívet 442 fő töltötte ki, akik közül 78 százaléknak van SZÉP-kártyája. Mindenkinek köszönjük a válaszokat.

A kártyások közel egyharmada dőzsölhet

Első körben arra voltunk kíváncsiak, vajon mennyivel gazdálkodik egy SZÉP Kártya tulajdonos. A maximális 450 ezer forintos keretből a munkavállalók leggyakrabban (36 százalék) 100-200 ezer forintot kapnak meg, a második legtöbben (23 százalék) pedig az 51-100 ezer forintos sávba estek. A kártyások közel egyharmada engedhette el magát csak igazán, egyaránt 15 százalék volt az aránya ugyanis azoknak, akik 200-300 ezer, vagy ennél több pénzt költhettek el pihenésre.

Valószínűleg ők lehetnek az a 32 százalék is, akik azt válaszolták, hogy elégedettek a SZÉP Kártyájukra utalt összeggel, egyébként a többség (55 százalék) inkább csak elfogadhatónak tartja, de nagyobb keretet szeretne. Tíz százalék volt azoknak az aránya, akik egyáltalán nincsenek kibékülve a rendelkezésükre álló büdzsével, ők valószínűleg döntően az 50 ezer forint alatt költő kategóriából kerültek ki.

Nyaralni és étkezni, de közlekedésre, és akár parkolásra is használnák

Amikor azt kérdeztük, hogy konkrétan mire használják, vagy használnák legszívesebben a kártyát, az összes kitöltő válaszait figyelembe véve az üdülés bizonyult a legnépszerűbb befektetési célnak (66 százalék), de az emberek ugyancsak nagy része (64 százalék) mondta azt, hogy meleg ételt vesznek, vagy vennének a kártyával. A válaszolók több mint egyharmada kultúrára és gyógyfürdőre, illetve strandolásra voksolt. Az általunk felsorolt lehetőségek közül a sportolás és az egészségügyi ellátást tartották a legkevésbé vonzó opciónak (23, illetve 20 százalék).

A legtöbben (70 százalék) üdvözölnék, ha a jelenleg elérhető fenti lehetőségek mellett közlekedésre is jó lenne a kártya, akár külföldön is. Számottevő (38 százalék) volt azoknak tábora is, akik örülnének, ha a kártyával lehetne venni könyvet, cd-t, dvd-t, vagy lemezt is. 16 százalék akár azt is el tudná képzelni, hogy SZÉP Kártyából fizesse a parkolást.

Cafeteriából elvileg törleszthetővé vált a lakáshitel is, viszont kérdőívünkből az derült ki, hogy a munkahelyek mindössze 25 százaléka támogatja ezt a lehetőséget, pedig a többség (56 százalék) kihasználná.

Az összes válaszoló között több volt a férfi (55 százalék), a legtöbben a 25-34 éves korosztályból kerültek ki (42,5 százalék), a második legaktívabbak a 35-44 évesek voltak (27 százalék). A legtöbb válasz budapesti lakostól jött (51 százalék), megyei jogú városokból (22 százalék) és kisvárosokból (19 százalék) hasonló arányban kattintottak, míg a falvakban élők a válaszolók 8 százalékát fedték le. A legtöbben egyetemi vagy főiskolai végzettséggel rendelkeznek (64,5 százalék), őket követik az érettségizettek (32 százalék), de elenyésző arányban szakiskolát (2,5 százalék) és általános iskolát (1 százalék) végzettek is kitöltötték a kérdőívet.

A SZÉP Kártya karrierje

A SZÉP Kártya 2011-ben indult hódító útjára, ekkortól vette át az Üdülési Csekk szerepét, 2012 elejétől pedig integrálta a korábbi utalványokat. A munkáltatók 2011-ben mintegy 300 ezer forintnyi összeget adhattak kedvezményesen alkalmazottaiknak, ez 2012-től évi 450 ezer forintra növekedett. Belföldi szálláshelyre 225, meleg étkezésre 150, egészségügyi, szépségápolási és sportszolgáltatásokra pedig 75 ezer forint adható.

A SZÉP Kártyát a munkáltatónak kell kiváltania a munkavállaló részére a kibocsátó pénzintézetek (OTP, K&H, MKB Bank) egyikénél. Az igénylés díjmentes, a munkáltatónak 35,7 százalékos adó- és járulékterhet kell fizetnie a kártya után. A kártyára átutalt összeget a munkavállaló teljes egészében megkapja, a kártyatulajdonos pedig az összeget teljes egészében felhasználhatja. A SZÉP Kártyákon található összegeket ugyanakkor nem kell azonnal felhasználni, lehet belőle előre is vásárolni fürdőjegyet, nyaralást, vagy akár fesztiválbelépőket is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!