Üzemavatón szólt be a kormánynak a Simicska-cég vezetője

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

Negyven százalékban uniós támogatásból hoztak létre egy hatmilliárd forintos fejőházat Károlyházán, ám a Simicska-Nyerges érdekeltségbe tartozó cég vezetője a megnyitóünnepségen keserűen nyilatkozott arról, hogy a nagybirtokok területalapú támogatásának megvonása miatt milliárdos kieséssel számolnak. A helyszínen volt egy államtitkár is.

Bírálta a Simicska-Nyerges birodalom egyik cégvezetője a kormány azon korábbi döntését, amely szerint a nagybirtokoktól megvonják a területalapú agrártámogatást. A bírálat ráadásul a gyáravatón történt, amelyen Nagy István földművelésügyi államtitkár is részt vett.

Az MTI a cégvezetű közleményéről számolt ugyan be, de a Hír TV anyaga szerint a szemrehányás elhangzott azon a mai üzemavatón a cégvezető által tartott nyitóbeszédben.

A Lajta-Hanság Zrt. károlyházi tehenészeti telepén a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó Mezort-csoport adott át egy automatizált, körforgó rendszerű fejőházat. A 6,1 milliárd forintos beruházás költségeinek 40 százalékát uniós forrásból, a fennmaradó hányadot önerőből fedezték. Preiner József, a Lajta-Hanság Zrt. vezérigazgatójának közlése szerint az 50 férőhelyes körforgó rendszerű fejőház lehetővé teszi, hogy a károlyházi tehenészeti telep termelékenysége a másfélszeresére növekedjen, hiszen egy óra alatt akár 300 állatot is meg tudnak így fejni.

Purgai Ferenc, a Mezort Zrt. vezérigazgatója viszont a közleményben kitért arra, hogy érthetetlen, szükségtelen és káros az 1200 hektár feletti nagybirtokok területalapú támogatásának teljes elvonása. "Azzal együtt, hogy jövőre megszűnik a tejkvóta rendszer, és egyelőre azt sem tudni, mikor indul újra az agrár-környezetgazdálkodási program, a Mezort cégcsoport milliárdos nagyságrendű kieséssel számol" - idézi szavait a közlemény. 

Purgai azt írta, a Mezort csoport ma a magyar élelmiszeripari piac egyik legnagyobb szereplője, több mint 14 ezer állattal, 4800 tejelő tehénnel, miközben 600 embert foglalkoztat. Az elmúlt öt évben összesen mintegy 12 milliárd forintnyi beruházást hajtottak végre. A közlemény szerint 10 évvel ezelőtt fogott össze három nagy agrárcég, hogy együtt jobb lehetőségekkel induljanak a piacokon. 

A cégvezető szerint A nyilvános cégadatok szerint a 6 magánszemély tulajdonában álló Mezort Általános Befektetési Zrt. 2001. április 5-én kezdte meg tevékenységét, majd 2004. április 30-án egyesült a Hanság Management Rt-vel, és az Agromen 2001 Rt-vel, oly módon, hogy ez a két részvénytársaság a Mezort Zrt.-be beolvadt, ezzel egyidejűleg a Hanság Management Rt. és az Agromen 2001 Rt. megszűnt, és azok általános jogutódjaként a Mezort Zrt. működik tovább. 

A társaság konszolidált mérlege szerint tavaly a belföldi értékesítés árbevétele 6,6 milliárd forint, a külföldi 2,7 milliárd forint volt, összesen 9,4 milliárd forint nettó árbevételt ért el, az előző évi 7,6 milliárd után. A társaság mérleg szerinti eredménye 1,2 milliárd forintról csaknem 1,7 milliárd forintra nőtt.