Továbbra is csak lábadozik az építőipar

Továbbra is csak lábadozik az építőipar

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az idei harmadik negyedévben 1341 építőipari céget töröltek, ami még mindig magasnak számít az ágazat nagyságrendjéhez képest, de az előző évek azonos időszakaihoz viszonyítva már kicsit szebb a kép.

„Bár már hellyel-közzel érkeznek pozitív hírek is a szektorban, az építőipari cégek 2,7 százalékát törölték egyetlen negyedév alatt, ami még távolról sem nevezhető túl megnyugtatónak” – mondja Pertics Richárd az Opten Kft. céginformációs igazgatója. Hiába az ingatlanpiac felfutása, a kieső központi beruházásokat még mindig nem sikerült ellensúlyozni az építőipari versenyszektornak. A szektor termelés volumene még mindig esik, de már egyértelműen és stabilan elszakadt egymástól a két építményfőcsoport.

Az épületek építése építményfőcsoport stabilan hozza a pozitív termelési számokat, míg az egyéb építmények építése folyamatosan esik a központi beruházások visszaesésének köszönhetően. „A piaci beruházások szerepének növekedése pozitív jelenség a szektor hosszú távú életképességének tekintetében, de összességében a szektor még mindig instabil, és az egyik legfertőzöttebb ágazat az országban” – mondja az Opten szakértője.

©

Az idei harmadik negyedévben 1341 építőipari céget töröltek, és 706 új vállalkozás lépett piacra. A cégtörlések ezzel 24 százalékot estek vissza az előző negyedévhez képest, és 3 százalékot az előző év azonos időszakához képest. A cégalapítási szám szintén 24 százalékos visszaesést mutat az előző negyedévhez viszonyítva, de 9,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

„Igazi meglepetést sem a cégtörlések, sem a cégalapítások nem hoztak a szektorban, jó hír viszont, hogy az induló felszámolások száma tovább csökkent, ami azt jelzi, hogy az ágazat ténylegesen is a tisztulás jeleit mutatja” – mondja az Opten igazgatója. A vizsgált időszakban csak 254 építőipari vállalkozás ellen indult felszámolás eljárás, ami sokéves mélypontot jelent, de talán még fontosabb, hogy a mostani felszámolási szám a 4 évvel ezelőtti rekordszintű értéknek már csak az ötöde.

Hozzászólások