szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Miért éri meg egy törekvő ifjúnak, hogy az önéletrajzába beleírhassa: teljesítette a maratoni távot? Miért jelent ez jó pontot egy állásinterjún, esetleg az egyetemi felvételi vizsgán? Bizarr bérsport kínai módra.

A világ legnépesebb országában is egyre több városi futóversenyt rendeznek. A nagy települések presztízskérdést csinálnak abból, hogy náluk is legyen maratoni, vagy legalább félmaratoni verseny, amelyre aztán ezrek neveznek be.

De a másik oldalról is nő a távfutás népszerűsége. Ha egy ambiciózus ifjú önéletrajzában ott áll, hogy teljesítette a 42 kilométeres távot, és ezt papírral is igazolni tudja, nőnek az esélyei egy jól fizető állás megszerzéséért folyó versenyben. Ha egy gimnazista igazolni tudja, hogy teljesített egy félmaratoni távot és még az első száz közé is bekerült, egyes egyetemeken plusz pontokkal indulhat a felvételi vizsgán.

Néhány hete a délkelet-kínai Xiamen városában rendeztek félmaratoni versenyt. 1800-an neveztek be, de a népünnepélynek indult esemény tragédiába torkollt. 4 és fél kilométerrel a cél előtt az egyik futó összeesett, és hiába jött a gyors orvosi segítség, meghalt. Az ilyenkor szokásos hivatalos formaságok intézése közben derült ki, hogy nem a versenyre benevezett férfi az áldozat, hanem valaki más, aki az ő papírjait használta a regisztráláskor. Ezután a szervezők alaposan utánanéztek minden indulónak, és 30 futót diszkvalifikáltak. Kiderült, hogy ők is bérfutók voltak, vagyis valaki pénzt fizetett nekik azért, hogy a megbízónak a maratoni részvételt igazoló okmányt szerezzenek – írja a párizsi Le Figaro.

Van a maratoni csalásnak egy régebbi, kevéssé kifinomult változata is. Ez a futás közbeni mezátadás. A versenyt a valóban benevezett személy kezdi, akit a mezén lévő szám alapján azonosítanak. De egy-két kilométer megtétele után, egy erre alkalmas útszakaszon, a hivatalosan nevezett versenyző átadja a trikóját egy bérelt dublőrnek, aki aztán a lefutja a táv nagy részét. Övé a pénz, a benevezetté pedig a papírral igazolható dicsőség. Ezt a módszert azonban kevésbé alkalmazzák, merthogy nagyobb a lebukás esélye. Pár éve, egy ugyancsak Xiamenben rendezett verseny után, a száz első közül többtucatnyi versenyzőt utólag kizártak, mert menet közben vették át a trikót az eredeti indulótól. Sőt, volt olyan futó is, aki a táv egy részét buszon tette meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Miért pont a kijárási korlátozást kerülné el a kettős mérce?

Miért pont a kijárási korlátozást kerülné el a kettős mérce?

25 évre súlyosbították Ján Kuciak gyilkosának ítéletét

25 évre súlyosbították Ján Kuciak gyilkosának ítéletét

Máshogy jönnek majd a Windows-frissítések

Máshogy jönnek majd a Windows-frissítések