szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Döbbenetes koszt, gusztustalan hústermékeket találtak a Nébih szakemberei egy Győr-Moson-Sopron megyei húsboltban és a hozzá tartozó üzemben. Több mint 9,5 tonna élelmiszer megsemmisítését rendelték el.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei a hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztették a múlt héten ellenőrzött peresztegi húsbolt kereskedelmi és előállítói tevékenységét. Az üzletből Győr-Moson-Sopron megyei és a környező megyékben található üzletekbe szállítottak termékeket, ezeket visszahívatták a vállalkozással.

A peresztegi bolt és az előállító üzem lepukkant volt, a higiéniai előírásokat sem tartották be. Nem volt meleg víz, az eszközfertőtlenítő berendezéseket nem üzemeltették, a mosogatáshoz és a takarításhoz használt vizet egy fatüzelésű kazán nyitott tartályából nyerték.

Az üzem és a bolt túlzsúfolt volt, a szabadban is végeztek húsfeldolgozást. Az ellenőrzéskor éppen sertésfejet főztek. A ládamosó helyiségben dugulás volt, a szennyvíz a kolbászok érlelésére használt terembe folyt.

Nébih
Nébih
Nébih

A hűtőterekben a csomagolt és csomagolatlan, félkész- és késztermékeket szabálytalanul egy légtérben tárolták. A pácolós hűtőkamrában az ajtókeret levált, a padló sérült volt, az ott tárolt élelmiszeren egérrágás nyomait és egérürüléket találtak az ellenőrök.

A boltnak és az üzemnek nem volt állati eredetű hulladék tárolására alkalmas hulladéktárolója, minden szemetet egybe dobáltak.

Összesen tizenkét termékről tudtak gyártmánylapot bemutatni, annak ellenére, hogy az árlista szerint ötven féle terméket készítettek. Nem vezettek napi nyilvántartást a termelésről és nem működtettek nyomon követési rendszert sem – derül ki a Nébih közleményéből.

A dolgozóknak nem volt érvényes egészségügyi nyilatkozatuk, alkalmasságijuk 2015-ben lejárt. Milliós nagyságrendű bírság kiszabása várható az ügyben – közölték.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!