A CEU-val a megfizethető tudás központját űzik el

A CEU-val a megfizethető tudás központját űzik el

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Torontáli Zoltán
Tetszett a cikk?

Nem csak szellemi, de anyagi értelemben is felbecsülhetetlen lehetőség központja Budapest azzal, hogy itt van a CEU. De akár fel is becsülhető, megnéztük a számokat.

Szeretné, ha a gyermeke szerte a világban elfogadott amerikai diplomát kapna? Ha igen, akkor (posztgraduális szinten) évente 10–20 millió forintnak megfelelő dollárt vagy eurót kell kipengetnie. Kivéve, ha a CEU-ban gondolkodik, amely ugyanezt a perspektívát sokkal olcsóbban, ezáltal sokkal nagyobb rétegek számára hozzáférhetően nyújtja. Szinte felmérhetetlen előnye származik az országnak abból, hogy a CEU Budapesten van, hiszen így egy magyar fiatal nem csak az oktatás díjaiban tud elképesztő összegeket spórolni, de nyilván a megélhetés költségeiben is.

Hogy konkrétan milyen összegek forognak kockán, annak megítéléséhez szakértőkhöz fordultunk: a Milestone Intézetnek pontos rálátása van a nemzetközi egyetemi tanulmányok költségeire, hiszen pont azzal foglalkozik, hogy nyugati egyetemekre készít fel magyar tanulókat.

Tüntetés a CEU mellett 2017. április 4-én
©

„Nincs más egyetem sem itthon, sem a régiónkban, amely a posztgraduális képzésre jelentkező hallgatóknak olyan intézményi kereteket biztosítana és hozzáférést tenne lehetővé a szellemi javakhoz, mint amilyen kedvező feltételekkel a Közép-európai Egyetem teszi ezt” – mondja Greskovits György, a Milestone Intézet oktatási programvezetője.

Az eltérések döbbenetesek.

A CEU-nál a nemzetközi rangsorban mindössze két hellyel előrébb sorolt University College Londonban a European History MA képzése (brit és európai uniós állampolgároknak) 3,56 millió forintba kerül évente, míg a European Public Policy mesterképzés 4,54 millió forintba. Ha ehhez hozzávesszük a kint tartózkodás költségeit, amelyben a legnagyobb tételt a londoni lakhatás jelenti, a Milestone számítása szerint a hallgatónak évente majdnem 10 millió forintot kell költenie arra, hogy tanulhasson.

Amerikában még magasabbak a költségek, a Michigani Egyetemen ugyanazért a Public Policy mesterképzésért, amit a CEU is biztosít a hallgatóinak 13 millió forintot kell kifizetni, és nem amerikai állampolgárként semmilyen szociális támogatásra nem jogosult a hallgató (bár ösztöndíjakra pályázhat). „Ha az amerikai tartózkodás költségeit 6,263 millió forintra tesszük, akkor az összköltség évente csaknem 20 millió forintra rúg.

Ezzel szemben a Közép-európai Egyetemen a legtöbb mesterképzés 3,7 millió forintért elérhető, és Budapesten élni is olcsóbb, mint egy brit vagy amerikai nagyvárosban. Egy hallgatóra 2,4 millió forint körüli kiadásokkal számol a Milestone Budapesten, de az egyetemisták a Közép-európai Egyetemtől jelentős támogatásokhoz juthatnak, amelyek nemcsak a képzést, hanem az egyéb kiadásokat is fedezhetik. Arról nem is beszélve, hogy egy magyar diák a megélhetési költségeit akár nullának is tekintheti, ha a szülők úgy döntenek, hogy eltartják egyetemi tanulmányokat folytató gyereküket.

Ám egy CEU-hallgató a képzését részben vagy teljes egészében fedező ösztöndíjakhoz is hozzájuthat, emellett pénzügyi támogatást is kaphat. A legkevesebb támogatás 600 ezer forint évente, míg a legmagasabb 1,152 millió, de

olyan hallgatók is vannak, akiknek a budapesti lakhatását teljes egészében fedezi az egyetem.

Tavaly összesen 13 millió euró ösztöndíjat osztott ki az egyetem, ahol a hallgatók 85 százaléka tanul ösztöndíjjal. Ezzel szemben a fent megnevezett egyetemeken a közép-európai diákok által megpályázható ösztöndíjak száma elenyésző, és magyar egyetemistáknak gyakorlatilag nem is hozzáférhető.

„Nem meglepő, hogy már a törvény elfogadása előtt sorban álltak az – érzékelhetően hosszú távon fenntartható fejlődési stratégiákban gondolkodó – európai országok nagyvárosai, hogy szívesen befogadnák az intézményt, ha nálunk nem tudná folytatni működését” – mondja Greskovits György.

©

Szerinte a magyar kormány csak a saját érdekeit nézi, és nem azét a közösségét, amelynek érdekeit hivatott képviselni. „A törvény elfogadásával a kormány azt üzeni a magyar társadalomnak és honfitársaiknak, akik komoly áldozatokat hoztak azért, hogy külföldön tanuljanak és diplomát szerezzenek, hogy nem érték a tudás, a teljesítmény, a tudományos kiválóság, az intézményi és személyes autonómia, mint azt a Közép-európai Egyetem elleni fellépés is bizonyítja” – mondja.

Az alábbi táblázat azt mutatja, hogy a reálisan igénybe vehető támogatásokat, kedvezményeket figyelembe véve átlagosan (és ténylegesen, a tapasztalatok szerint) mennyibe kerül egy mesterdiploma megszerzése évente. Az adatokat forintban és kerekítve közöljük, a Milestone Intézet gyűjtéséből.

ceu
Create your own infographics
Hozzászólások