A Nébih megmondta, melyik a legjobb szilvapálinka

A Nébih megmondta, melyik a legjobb szilvapálinka

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Harminc szilvapálinkát teszteltek, egyet ki is kellett vonniuk a forgalomból.

A szilvapálinkák többsége megfelelt az élelmiszerbiztonsági előírásoknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vizsgálata (Nébih) alapján – közölte a Nébih kedden.

A szakemberek a piaci kínálatból 30 terméket választottak ki, köztük érlelt és prémium termékeket, amelyek minden fogyasztó számára elérhetőek a nagyobb kereskedelmi láncokban. 24 db fél literes, valamint három-három 0,35 literes és 1 literes kiszerelésű tételt vizsgáltak, melyek alkoholtartalma 37,5- 55,0 % (V/V) között változott.

A vizsgált italok – egy kivételével – megfeleltek az élelmiszer-biztonsági paramétereknek. Egy pálinkánál azonban az etil-karbamát-tartalom magasabb volt az ajánlott értéknél, ennek további forgalmazását a hatóság megtiltotta.

Az etil-karbamát csonthéjas gyümölcsökből készített párlatok esetében jelentkezhet, mint például szilva, barack, meggy. Az alapanyag nem megfelelő kezelése, hanyag technológia következtében magas értéket adhat. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint 1 mg/l a meghatározott célérték etil-karbamát esetében. 

A Nébih referencia laboratóriumában megmérték az élelmiszer-biztonsági szempontból fontos paramétereket, mint a metanoltartalom, hidrogén-cianid-tartalom, etil-karbamát-tartalom, réztartalom. Kilenc terméken szúrópróbaszerűen elvégezték a termék gyümölcseredetére vonatkozó izotópvizsgálatokat is. Az eredmények alapján az ellenőrzött tételek megfelelőek voltak.

Mindazonáltal a forgalmazók 14 esetben nem tudták a jogszabályban előírt módon, a nyomon követésnek megfelelő egyedi jelöléssel ellátott termékkísérő okmányokat bemutatni, emiatt a kereskedelmi üzletláncok élelmiszerlánc-felügyeleti bírságra számíthatnak, várhatóan 700 ezer forint értékben. A terméktesztben szereplő harminc tétel közül emellett mindösszesen csak két esetben kellett figyelmeztetni az előállítókat, azt is csak apróbb jelölési hibák miatt.

A termékteszten a kedveltségi vizsgálatot is elvégezték, ennek keretében laikusok és szakértők bírálták el a szilvapálinkákat. A kedveltségi vizsgálat során az akkreditált, hivatalos érzékszervi bírálati körülményektől némileg eltérően, fogyasztói szempontokat is figyelembe véve folyt a tesztelés.

Az értékelők a kóstolás során nem tudták, melyik terméket pontozzák. Külön véleményezhették a szilvapálinkák illattisztaságát, illatkarakterét, íztisztaságát, ízkarakterét és harmóniáját. A bírálók preferencia-sorrendje alapján a következők lettek a legkedveltebb pálinkák:

A legkevésbé kedvelt termék a Szicsek Szilvapálinka volt.

További eredmények a szupermenta oldalán olvashatók!

Hozzászólások