szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

10 milliárd dollár felett lesz a jövő évi futball-világbajnokság költsége, de ez messze elmarad attól, amit Brazília költött 2014-ben, és attól is, amit az oroszok a téli olimpiára költöttek Szocsiban.

Mind a két nagy rendezvényt óriási korrupció jellemezte. Brazíliában ezt ki is vizsgálják, hiszen a foci-világbajnokság és az olimpia 6 milliárd dolláros lyukat ütött a központi költségvetésen. 80 magas rangú politikus kerülhet bíróság elé köztük három volt államfő. Oroszországban ilyesmi nem történhet meg, hiszen akkor is és most is Putyin elnök regnál. Az ügyészség pedig csak az ő szavára mozdul.

Szentpéterváron mégis kirúgták a stadion építkezésének irányítóját, mert sem a határidőket nem tudta tartani, sem a pénzügyi terveket teljesíteni. Aztán mégiscsak elkészült az aréna, melyet Medvegyev miniszterelnök nevezett siralmasnak. Tizenegy városban rendezik meg a világbajnokságot három időzónában. Lesznek meccsek Kalinyingrádban nyugaton és Jekatyerinburgban keleten. Kezdetben volt olyan elképzelés, hogy gyorsvasutak kössék össze a helyszíneket, de a horribilis költségek miatt erről lemondtak. Oroszország ugyanis 2010-ben nyerte el a világbajnokság rendezési jogát, amikor az olajnak még jó ára volt. Jellemző, hogy két nagy olajexportőr: Oroszország és Katar rendezi a következő két vb-t. Az akkori nagy olajbevételek nem kis szerepet játszottak abban, hogy a FIFA vezetői nekik ítélték a vb-t. A FIFA vezérkara bele is bukott ebbe. Felmerült, hogy a két megvásárolt világbajnokságot vigyék máshova, de aztán minden maradt a régiben.

De vajon az első kelet-európai futball-világbajnokság képes lesz-e megteremteni a megfelelő körülményeket a stadionokban, ahol a legjobb helyekért 1000 dollárt is elkérnek? A kínos kérdést a CNN hírtelevízió teszi fel utalva arra, hogy az orosz futballhuligánok világhírűek lettek, amikor a foci-Eb idején elpáholták az angol szurkolókat. Ráadásul a moszkvai alsóház alelnöke hazafiaknak nevezte a brutális szurkolókat, akik közül sokan fiatalabb korukban kommandós kiképzést kaptak.

Most ilyen nem lesz – állítják Oroszországban. A legolcsóbb jegy ugyan csak 20 dollárba kerül az orosz szurkolók számára, hiszen a hazai fizetésekre is gondolni kell, de szigorú beléptető rendszert alkalmaznak majd és mindenkitől igazolványt kérnek. Elvben tehát minden készen áll a vb-re, már csak a foci hiányzik. Az oroszok nemrég 2-1-re kikaptak Katarban. Ezt már Putyin elnök sem hagyhatta szó nélkül. De ő ugye nem tud beszállni a nemzeti csapatba, mert más sportágban jeleskedik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy óra alatt annyi FFP2-maszkot vásároltak az eMAG-nál, mint előtte egy hónap alatt

Egy óra alatt annyi FFP2-maszkot vásároltak az eMAG-nál, mint előtte egy hónap alatt

Kósa annyira akarhatta az „örökös” pénzét, hogy nem vette észre az őrültségeket

Kósa annyira akarhatta az „örökös” pénzét, hogy nem vette észre az őrültségeket

Hol nyíltan, hol lopakodva gyarmatosítja az oktatást és a kultúrát a Fidesz

Hol nyíltan, hol lopakodva gyarmatosítja az oktatást és a kultúrát a Fidesz