szerző:
hvg.hu

A kis pékségek majd nem tartják be a törvényt – mondják a nagyok. A Lipóti Pékségben jártunk, ahol örülnek a csütörtökön életbe lépett törvényváltozásnak, amely szigorúbb korlátokat támaszt a kenyerek elnevezésekor. Már nem lehet rozsos kenyér, ami csak nyomokban látott rozst és teljes kiőrlésűnek sem lehet nevezni ezután olyan könnyen a pékárukat. Videó.

Már a kenyér méretében észre lehet venni, mennyi rozslisztet tartalmaz. Ha utóbbinak csökkentik a mennyiségét, és több búzalisztet használnak fel, lazább és nagyobb térfogatú lesz a kenyér. Olyan nincs, hogy egy rozskenyér akkor legyen, mint egy fehér kenyér vagy kukoricás kenyér – avatott be az egyik összetétellel kapcsolatos titokba Kovács Péter, a Lipóti Pékség technológiai vezetője.

A technológiai vezető szerint sokan kihasználták a korábbi szabályozást, és olcsóbban állítottak elő pékárut, az alapanyagokkal könnyebb volt dolgozniuk, de átverték a vevőket. Nemcsak kisboltokban, áruházláncoknál is előfordulhatott gyengébb minőségű áru. A nagynevű pékségek azonban mindig is törekedtek arra, hogy minőséget adjanak a vásárlóiknak – tette hozzá.

A csütörtöktől érvényes új szabályozásnál az lesz a fő kérdés, hogyan fognak változatlan térfogattal minőséget előállítani azok, akik eddig nem erre törekedtek. A kicsi pékségek valószínűleg áremelésre kényszerülnek, hogy fedezni tudják a költségeiket, a szigorítás ugyanakkor jót tesz majd a szakmának, mert a gyengébb minőséget előállítók valószínűleg lemorzsolódnak majd – magyarázta.

Megírtuk, hogy a várakozások szerint jobb minőséget, de drágulást is hozhat a kenyerek piacán a Magyar Élelmiszerkönyv csütörtöktől érvényes szigorítása. A pékek legnagyobb bajait azonban nem orvosolja.

A rendelet előírja például azt, hogy az eddigi 40 százalék helyett a rozskenyérben a rozstartalom szintjének el kell érnie a 60 százalékot.

A teljes kiőrlésű termékeknél bizonyítottan legalább 60 százaléknyi teljes kiőrlésű lisztet kell tartalmaznia. Itt a legradikálisabb a változás, hiszen mostanáig csupán 5 százalék volt az elvárás.

A Graham-kenyérnek 90 százalékban kell Graham-lisztet tartalmaznia, míg a tönkölykenyér legfeljebb 40 százalékban tartalmazhat egyéb búza- vagy rozsőrleményt.

Megszűnik a házi kenyér elnevezés, az eddig ezzel a névvel, illetett fehér kenyereket fehér vagy búzakenyérként lehet forgalomba hozni.

Fontos változás az is, hogy csökken a sótartalom: a kenyér kilója 1,5-2,8 deka sót tartalmazhat, 2018-tól pedig csak 1,3-2,35 deka mehet bele. 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Mi is kávé és mi is tea? A mormon egyház megmondja

Mi is kávé és mi is tea? A mormon egyház megmondja

Egy kutya brutális megölése miatt ítéltek börtönre egy magyar párt Angliában

Egy kutya brutális megölése miatt ítéltek börtönre egy magyar párt Angliában

Baranyi Krisztina nyerte az előválasztást Ferencvárosban

Baranyi Krisztina nyerte az előválasztást Ferencvárosban

Merkel szóvivője szerint Magyarország partner, de vannak nézetkülönbségek

Merkel szóvivője szerint Magyarország partner, de vannak nézetkülönbségek

"Furcsa, ha egy cég nyeri a tenderek 90%-át" - még jobban kitálal a gyulai exfideszes

"Furcsa, ha egy cég nyeri a tenderek 90%-át" - még jobban kitálal a gyulai exfideszes

A rajongók kiakadtak, de azért volt, aki örült a Trónok harca végének

A rajongók kiakadtak, de azért volt, aki örült a Trónok harca végének