Cáfolják Mészárosék, hogy marad a jelzálog az akali kempingen

Cáfolják Mészárosék, hogy marad a jelzálog az akali kempingen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nemrég megvásárolt kempingre terhelt jelzálogot a B3 Takarék veszi át - állította a Magyar Nemzet. A Konzum Nyrt. a tőzsdén cáfolta az állítást.

Egyre több jel mutat arra, hogy a korábban kevéssé ismert B3 Takarék még szorosabbra fűzi a kapcsolatait Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterrel, illetve annak üzleti körével – írta a Magyar Nemzet.

Nemrégiben egy Mészáros üzlettársához köthető cég vette meg áron alul a kiváló fekvésű, 3,6 hektáros balatonakali kempinget. A Strand Holiday Kemping legfrissebb tulajdoni lapjából kiderült, hogy június végén valóban megkezdődött az ingatlan átírása az új tulajdonosokra. Utóbbiaknak azonban nem lesz könnyű dolguk: rájuk hárul az a teher is, hogyan váltják majd ki az ingatlanon bejegyzett 144 millió forintos és egy jelentősebb, 76 millió eurós, azaz 23 milliárd forintos jelzálogot - áll a Magyar Nemzet cikkében.

A lap szerint a tulajdoni lapon az is látható, hogy a Zion Europe Kft. tulajdonosi bejegyzésre vonatkozó kérelme után egy héttel a B3 Takarék nyújtott be jelzálogbejegyzés iránti kérelmet. Nem tudni pontosan, hogy a B3 kiváltja-e a 23 milliárd forintot érő jelzálogot, vagy egy újabbat alapít – tették hozzá. A lap szerint mindenesetre a kemping becsült értéke mindössze 1,2 milliárd forint lehet, ami nem indokolná ekkora jelzálogok bejegyzését.

A cikk megjelenését követően a tőzsdén jegyzett Konzum Nyrt. a BÉT honlapján, rendkívüli tájékoztatásban cáfolta a cikk állításait. Közleményük szerint a "a Balatonakali 616/2 hrsz-ú ingatlant érintő, annak tulajdoni lapjára a Zion Europe Ingatlanforgalmazó és Hasznosító Kft. tulajdonszerzését megelőzően már bejegyzett zálogjogra, annak finanszírozás igénybevételével történő megszüntetésére, fenntartására vonatkozó közlések, feltételezések – valótlanok, teljesen téves következtetésekre adnak alapot, figyelemmel arra, hogy az érintett ingatlan megvásárlásával a Zion Europe Ingatlanforgalmazó és Hasznosító Kft. tulajdonszerzését megelőzően bejegyzett zálogjog a törvény erejénél fogva megszűnik, a zálogjog az ingatlan tulajdoni lapjáról törlésre kerül." Vagyis a jelzálog lekerül az ingatlanról az adásvétel után, írja a Konzum, egyben jogi lépéseket helyezett kilátásba a cikk miatt.