Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"a991663a-d80f-48f8-a7ec-be021a79b205","c_author":"BioTechUSA-cégcsoport ","category":"brandcontent","description":"A modern életmód számos olyan rejtett terhet ró a szervezetünkre, amelyeket nem mindig érzékelünk azonnal. Ahhoz, hogy hosszú távon is energikusak, kiegyensúlyozottak és egészségesek maradhassunk, elengedhetetlen, hogy ne csak a mozgásra és a kalóriákra figyeljünk oda – hanem a tudatos, célzott vitaminpótlásra is. ","shortLead":"A modern életmód számos olyan rejtett terhet ró a szervezetünkre, amelyeket nem mindig érzékelünk azonnal. Ahhoz...","id":"20250430_BiotechUSA-vitaminok-taplalekkiegeszito-multivitamin-tapanyagok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a991663a-d80f-48f8-a7ec-be021a79b205.jpg","index":0,"item":"6fbcb8da-4e7e-40f3-a3ca-d6ee30618b68","keywords":null,"link":"/brandcontent/20250430_BiotechUSA-vitaminok-taplalekkiegeszito-multivitamin-tapanyagok","timestamp":"2025. május. 08. 19:30","title":"Teljesen kimerültél? A modern életmód csapdáira a kellő vitaminpótlás lehet a megoldás","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":true,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":true,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1362b45e-d8e7-4bc5-af81-1a52c2688e32","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Nem márciusban jött a nyuszi, hanem áprilisban, ezért torpant meg a kiskereskedelmi forgalom Nagy Mártonék szerint. Ők már látják az online pénztárgépek adatait, ami alapján 5-6 százalékos bővülésre számítanak a negyedik hónapban.","shortLead":"Nem márciusban jött a nyuszi, hanem áprilisban, ezért torpant meg a kiskereskedelmi forgalom Nagy Mártonék szerint. Ők...","id":"20250507_kiskereskedelmi-adatok-statisztika-marcius-ngm-kommentarja-husvethatas-gazdasag","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1362b45e-d8e7-4bc5-af81-1a52c2688e32.jpg","index":0,"item":"4e1b6c89-c971-49e3-ab88-d8ec13ca81a4","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250507_kiskereskedelmi-adatok-statisztika-marcius-ngm-kommentarja-husvethatas-gazdasag","timestamp":"2025. május. 07. 12:09","title":"Az NGM szerint a húsvéthatás miatt gyengélkedik a kiskereskedelem","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"9910ab86-ecb4-416e-b009-002d20fbc9cf","c_author":"Gyenis Ágnes","category":"gazdasag","description":"Azt gondoljuk, hogy az Európai Bíróság friss döntése nem rajzolja át alapvetően a magyar devizahitelesek helyzetét – mondta Csányi Sándor, az OTP Bank elnöke a HVG-nek. A lengyel piacon pedig addig nem jelennek meg, amíg nem rendezik az ottani devizahitelesek ügyét. Ha a Pallas Athéné alapítvány megfelelő fedezeteket tudna adni, és hitelt kérne, akkor nem politikai szempontból vizsgálná az OTP a kérdést.","shortLead":"Azt gondoljuk, hogy az Európai Bíróság friss döntése nem rajzolja át alapvetően a magyar devizahitelesek helyzetét –...","id":"20250507_csanyi-sandor-otp-bank-devizahitel-peter-lengyel-pallas-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9910ab86-ecb4-416e-b009-002d20fbc9cf.jpg","index":0,"item":"1357eb5f-4ad1-4d0b-b547-040b5f2a2c9d","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250507_csanyi-sandor-otp-bank-devizahitel-peter-lengyel-pallas-ebx","timestamp":"2025. május. 07. 15:01","title":"Csányi Sándor a HVG-nek: Amíg nem rendezik a devizahitelesek ügyét, addig nem megyünk a lengyel piacra","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"67fbc1f0-5f23-4ec7-9784-6f7188f107bb","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"Ozzy Osbourne kijelentette: július 5-én lép utoljára színpadra. „Szívesen mondanám, hogy soha ne mondd, hogy soha, de az elmúlt pár év után tényleg azt hiszem, hogy itt az idő” – nyilatkozta.","shortLead":"Ozzy Osbourne kijelentette: július 5-én lép utoljára színpadra. „Szívesen mondanám, hogy soha ne mondd, hogy soha, de...","id":"20250507_Ozzy-osbourne-utolso-koncert-abbahagyja-visszavonul","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/67fbc1f0-5f23-4ec7-9784-6f7188f107bb.jpg","index":0,"item":"67492b83-de1e-4d23-86d0-504c4650a68c","keywords":null,"link":"/kultura/20250507_Ozzy-osbourne-utolso-koncert-abbahagyja-visszavonul","timestamp":"2025. május. 07. 16:11","title":"Ozzy végleg felhagy a rock 'n' roll életformával: „Lesz pár pónink és csirkénk”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b787a306-2cc1-4050-ad45-faa1807aef4a","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"A Koenigsegg Jesko Absolut új világrekordot ért el fél mérföldes gyorsulás fronton.","shortLead":"A Koenigsegg Jesko Absolut új világrekordot ért el fél mérföldes gyorsulás fronton.","id":"20250508_396-masodperc-alatt-katapultal-200-rol-300-ra-a-koenigsegg-jesko-absolute-hiperauto","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b787a306-2cc1-4050-ad45-faa1807aef4a.jpg","index":0,"item":"2264bdcf-eaf0-47fe-87ac-65d673a4ea99","keywords":null,"link":"/cegauto/20250508_396-masodperc-alatt-katapultal-200-rol-300-ra-a-koenigsegg-jesko-absolute-hiperauto","timestamp":"2025. május. 08. 07:59","title":"3,96 másodperc alatt katapultál 200-ról 300-ra a Koenigsegg benzines hiperautója","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"113c8d67-a776-4faf-9627-1c49a93fc2e8","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"Michael Pitt tagadja az ellene felhozott vádakat. A pletykák szerint már a Boardwalk Empire – Gengszterkorzó című sorozatból is azért írták ki a karakterét, mert nehéz volt együtt dolgozni vele.","shortLead":"Michael Pitt tagadja az ellene felhozott vádakat. A pletykák szerint már a Boardwalk Empire – Gengszterkorzó című...","id":"20250507_Letartoztattak-a-Gengszterkorzo-sztarjat-michael-pitt-boardwalk-empire-dawson-es-a-haverok-szexualis-eroszak","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/113c8d67-a776-4faf-9627-1c49a93fc2e8.jpg","index":0,"item":"be83db30-a7d9-4dad-b394-225fba39e869","keywords":null,"link":"/kultura/20250507_Letartoztattak-a-Gengszterkorzo-sztarjat-michael-pitt-boardwalk-empire-dawson-es-a-haverok-szexualis-eroszak","timestamp":"2025. május. 07. 09:09","title":"Letartóztatták a Gengszterkorzó sztárját","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"35b6eb38-3573-4fd3-8c7c-d61406a70f38","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"A metálzenekar arénaturnén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját, Budapestre november 8-án érkeznek majd.","shortLead":"A metálzenekar arénaturnén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját, Budapestre november 8-án érkeznek majd.","id":"20250507_Budapestre-is-eler-a-Parkway-Drive-arenaturneja","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/35b6eb38-3573-4fd3-8c7c-d61406a70f38.jpg","index":0,"item":"e20a3509-5411-4c1a-891c-c69f33ca37c4","keywords":null,"link":"/kultura/20250507_Budapestre-is-eler-a-Parkway-Drive-arenaturneja","timestamp":"2025. május. 07. 15:52","title":"Budapestre is elér a Parkway Drive jubileumi arénaturnéja","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"94fea953-e7cf-4b5b-99df-2d61e97aa1d4","c_author":"HVG","category":"elet","description":"Több cikket is megosztott közösségi oldalán a témában, az egyik szerint Jézus arra figyelmeztetett, hogy aszerint ítélnek meg bennünket, hogyan bántunk a bajbajutottakkal.","shortLead":"Több cikket is megosztott közösségi oldalán a témában, az egyik szerint Jézus arra figyelmeztetett, hogy aszerint...","id":"20250508_Megvalasztasa-elott-Trump-bevandorlaspolitikajat-kritizalta-XIV-Leo-papa","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/94fea953-e7cf-4b5b-99df-2d61e97aa1d4.jpg","index":0,"item":"ad323533-a9f6-4f70-84af-d3ab61f41ce1","keywords":null,"link":"/elet/20250508_Megvalasztasa-elott-Trump-bevandorlaspolitikajat-kritizalta-XIV-Leo-papa","timestamp":"2025. május. 08. 21:29","title":"Megválasztása előtt Trump bevándorláspolitikáját kritizálta XIV. Leó pápa","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A jó és a rossz minőségű fagylaltot néha nem is olyan könnyű megkülönböztetni. Az Élelmiszerkönyv nem segít ebben, mi megpróbáljuk.
„Ez itt a sárgadinnye: idén már 150 kilót dolgoztunk fel belőle. A másik vödörben cukor van, egy kis szentjánoskenyérmag-liszttel és pektinnel, ezeket összekeverjük, felöntjük vízzel, turmixoljuk, aztán egy nagy nyomású géppel homogenizáljuk. A folyadék mehet a keverőgépbe, pár perc után pedig a már kész fagyi a tálalóedényekben kerül a sokkolóhűtőbe, onnan meg a fagyasztószekrénybe.”
Reviczky Zsolt
Ennyi. Sokkal tovább nem tart az egész folyamat annál, ahogyan munka közben elmeséli nekünk Ohr Lajos, a Damniczki cukrászat fagylaltmestere. És – bár el kell tekintenünk attól, hogy többmilliós gépek vesznek minket körül a székesfehérvári műhelyben – tulajdonképpen majdnem olyan, mint amikor otthon nekiállunk fagylaltot készíteni.
Porból lettünk
Van persze egy ennél is egyszerűbb módszer az édesség alapjának az elkészítésére: előre bekevert pasztával – ekkor csak egy tejes vagy vizes alapot kell hozzá készítenünk, és összedolgoznunk. Vagy ha ez is sok, még tovább butíthatjuk a receptet, így: keverjünk össze fagylaltport vízzel. A porban cukron kívül aromákat, stabilizátorokat is találunk ugyan, gyümölcsöt azonban legfeljebb szárítva és zúzva, viszont a tejport is belekeverték.
Hogy mi az előnye az utóbbi módszereknek? Megússzuk a gyümölcs néha nem is olyan egyszerű felkutatását, beszerzését, szállítását, nem beszélve a fárasztó pucolásról, kockázásról, netán passzírozásról, és mérőpoharat is csak a víz kimérésére kell használnunk (ha egyáltalán). És persze spórolunk egy csomó pénzt, már azzal is, hogy nem kell a valódi hozzávalók árának a változását figyelni. Egy elrettentő példa: a vanília kilója tavaly még 50 ezer forint körül volt, idén 150 ezer forintot is elkérnek a madagaszkári termésért, de nő a tej és tejszín ára is.
Stiller Ákos
Tegyük fel, hogy megoldottuk aromával és porral, de ha még ennél is kevesebből akarjuk kihozni a terméket, nyugodjunk meg: a lehetőségek tárháza kimeríthetetlen. A zsíros tejet – Damniczkiék 4 százalékos zsírtartalmú, pasztörizált friss tejjel dolgoznak – cseréljük zsírszegény UHT-ra, szükség esetén kipótolva némi olcsó savóporral. A tejzsírt adó tejszínt vagy vajat helyettesítsük tejporral és kókuszzsírral vagy pálmaolajjal. Emberi fogyasztásra ugyan nem igazán alkalmasak ezek a zsiradékok, de az áruk igazán kedvező.
Tudjuk tovább fokozni: ha nem elégszünk meg azzal, hogy a fagylaltgép lapátjaival „bekevert” levegő 10-30 százalékkal növeli meg az édesség térfogatát, emulgeálószerrel akár 100-150 százalékkal is fel lehet pumpálni, de úgy, hogy a pult üvegét szinte kiütik a fagyihegyek. Ha pedig leszáll az este, és a hegy „lába” ott maradt a tartály alján, némileg kiengedve bele lehet keverni a másnapi adagba – és ezzel már át is léptünk a silány minőségből az egészségre egyértelműen ártalmas kategóriába.
A Nébih nyaranta rendszeresen ellenőrzi ugyan, mi kerül a pultokba, a hatóság nincs könnyű helyzetben. Az utolsónak említett praktikán kívül ugyanis gyakorlatilag semmi nem tiltott: a Magyar Élelmiszerkönyv csak a kézműves fagylaltról ír, és annál is leginkább az aroma tiltása és a kötelező (40-50 százalékos) gyümölcstartalom tekinthető szigorú előírásnak.
Reviczky Zsolt
Ki mit nyer?
Így biztosak lehetünk abban, hogy a hazai fagyizókban, cukrászdákban, önálló fagylaltpultoknál már mindegyik változattal találkoztunk a legmagasabb minőségtől az aromával ízesített, színezékkel festett, kenhető levegőig. Az eltérő készítési módokhoz persze eltérő árak is kapcsolódnak, de érdemes megnézni, mibe is kerül az a gombóc fagylalt, amelyet 170 forinttól 350 forintig vehetünk meg. (Kalkulációnk az anyagköltségre korlátozódik, és egységesen ötdekás gombócokkal számoltunk.)
Minőségi fagylalt: 60 forinttól
Fagylalt gyümölcspasztával: 40 forinttól
Fagylalt porból: 25 forinttól
Silány fagylalt porból, habosítva: 20 forinttól
A szabályozás segíthetne
Sokat segítene, ha az Élelmiszerkönyvben is szerepelne a fagylalt, egyelőre azonban csak a jégkrémről és a kézműves fagylaltról szól egy-egy passzus, ám utóbbi is javításra szorul – ezt már Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének az ügyvezetője mondta a hvg.hu-nak. Egy munkabizottság dolgozik jelenleg ezen, kezdeményezésüket, mint a Nébihtől megtudtuk, az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság is támogatja. A kezdeményezés lényege az, hogy határozzák meg, a fagylaltnak mennyi szárazanyagot, tejet, tejszínt, vajat, gyümölcsöt kell tartalmaznia, illetve milyenek legyenek a térfogati jellemzői.
Reviczky Zsolt
Ám elég bonyolult folyamatról van szó, pláne, hogy uniós jogszabályokat is érinthet a kérdés: például hiába tartanák jónak a hazai cukrászok, ha egyes adalékanyagok, összetevők nem kerülnének bele a fagylaltokba, ha azokat európai szinten engedélyezték, nem lehetséges a betiltásuk az Élelmiszerkönyvben sem.
Ezek az anyagok természetesen nem feltétlenül rosszak, ám nem mindegy, mennyit használunk belőlük. Épp az adalékanyagok túlzott használatát kérik számon a pár éve, jellemzően az albán pékségek mellett felbukkant, silány minőségű fagylaltoknál is. Az ipartestület vezetője szerint a helyzet az elmúlt évben sem javult, sőt, ezek a habosított, rossz minőségű édességek már Észak-Magyarországon is felbukkantak. „Lehet, hogy ezt az Élelmiszerkönyv sem tudja megállítani, de segítheti a fogyasztókat a tudatos döntésben, hogy valódi fagylaltot vásároljanak” – emelte ki a szakember.
A jó fekete és a még jobb fekete
Hogy ez miről ismerszik meg? Damniczki Balázs szerint például árulkodó, ha nagyon magasra púpozzák fel az édességet a pultban – erre nincs is igazán szükség, hiszen megfelelő tárolás mellett három napig is megőrzi az ízét, minőségét a fagylalt. Aztán az se túl jó, ha rikító a színe. Csak hogy egy szélsőséges példát említsünk: a valódi almafagylalt soha nem zöld vagy piros, annak a színe épp olyan barnás, mint a gyümölcs húsa néhány perccel az után, hogy lereszeltük.
Damniczki Balázs 2013-ban készítette el az év fagyiját
Reviczky Zsolt
A nagyon intenzív gyümölcsszín sem feltétlenül jó, az általában az almazöldhöz hasonlóan színezék eredménye. Bár ellenpéldának a két székesfehérvári cukrász büszkén mutatja a szomolyai rövid szárú feketecseresznyéből készült, egészen mély bordó színben pompázó fagylaltját. A minőségi vagy kézműves termékek sem egyformák: a most divatos fekete fagylaltokat például sokszor aktív szénnel színezik – náluk a kakaóhoz kevernek egy rész sötétebbre pörkölt kakaót.
És sokszor annak sem érdemes hinni, ha a fagylalt láthatóan a gyümölcs részeit, magot, héjat tartalmaz: sokszor csak a pasztát kiegészítendő, szinte mutatóba kerül mondjuk málna a fagylaltba.
Damniczkiék ehhez képest egy olyan édességgel nyerték meg 2013-ban az év fagylaltja címet, amely az ízét megbolondító vörösbor-eszencián túl 40 százaléknyi málnát tartalmaz. A málnavariációk azóta is a hely egyik specialitásának számítanak, egy bergamottal és Earl Grey teával ízesített, pisztáciapürével és mandularopogóssal borított változattal pedig a Gelato World Tour hétfőn kezdődő európai döntőjének egyik magyar indulója a cukrászda. A bolognai verseny két győztese jut tovább a világbajnokságra, amelyik kreáció ott győz, az egy éven keresztül viselheti a világ legjobb fagylaltja címet.
Ohr Lajos kezében a málnafagyihoz használt teával, a karján fagyitetkóval
Reviczky Zsolt
A versenytársak kínálatát elnézve Damniczkiék receptje – meg a másik két magyar induló, a gyenesdiási Somogyi Renáta maracujás csokifagyija és a dunaharaszti Karl Zsolt epres-málnás mascarponefagyija – még egészen klasszikusnak tűnik. A listán találunk currys banán-kókusz fagyit citromfűfőzettel, pasztinákos-mákos fügét is, de az egyik szlovén versenyző egy olyan csokifagyival teszi próbára az ízlelőbimbókat, amelyik cseresznyefán füstölt, bourbon whiskeyvel ízesített étcsokoládéból készült.
Biztosra vehetjük, hogy a szlovén cukrászok trükkje hasonlít Ohr Lajoséra és Damniczki Balázséra: kiválasztani az ízében és állagában is a célra legjobb alapanyagokat, és addig kísérletezni a receptúrával, amíg a végeredmény tökéletes nem lesz. Az elkészítés aztán látszólag épp olyan pofonegyszerű lesz, mint aminek mi voltunk tanúi Székesfehérvár szélén.
Néha nem árt kifordulni
Az idei nyári szezonális élelmiszer-ellenőrzésben is szerepel a fagylalt előállítása és forgalmazása – mondta el érdeklődésünkre a Nébih. Az ellenőrzés elsősorban a szezonálisan üzemelő, az idegenforgalmi szempontból frekventált helyeken, strandokon, rendezvényeken működő létesítményekre, árusokra koncentrál. A hatóság munkatársai laboratóriumi mintákat is vesznek, amelyekből mikrobiológiai, analitikai vizsgálatokat, valamint a rákkeltő hatása miatt az élelmiszeriparban jórészt tiltott azoszínezék- és az édesítőszer-tartalmat is ellenőrzik.
Stiller Ákos
A Nébih korábban azt is összegyűjtötte, mire kell figyelni fagylalt vásárlásakor. A hivatal szakértői azt tanácsolják: ha látjuk, hogy az árus nem megfelelő minőségű fagylaltot árul, ha koszos a bolt vagy ápolatlan az eladó, inkább forduljunk ki az üzletből. Gyanús lehet az is, ha túl olcsó a fagylalt, és gyanakvásra adhat okot az is, hogyha feltornyozzák a fagylaltokat a pultban, mert annak nem biztos, hogy megfelelő a hűtése. A fagyizás nyolc szabálya ezen a linken érhető el.