szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újabb adatok utalnak arra, hogy a legnagyobb kelet-magyarországi lapokat kiadó Russmedia eladásával a Népszabadság bezárásánál bábáskodó Heinrich Pecina és bizalmi embere került házon belülre.

Heinrich Pecina július 31-ével felügyelőbizottsági tag lett a legnagyobb kelet-magyarországi lapkiadónál, a Russmediánál – írta a 24.hu.

A Népszabadság kivégézésénél bábáskodó osztrák befektetőt, akit a héten ítéltek felfüggesztett börtönre egy fiktív számlázási ügyben, éppen azon a napon nevezték ki, amikor bejelentették, hogy a Media Development Management Kft. (MDM) megvásárolja a Russmediát.

Már akkor a levegőben volt, hogy a nyári adásvétellel valójában a korábbi Mediaworks-tulajdonos Pecina kerül házon belülre a 30-40 ezer példányszámmal megjelenő kelet-magyarországi lapok kiadójánál. Sőt, a hvg.hu már május végén megírta, hogy megjelent a piacon a ciprusi hátterű MDM, és a szálak Pecinához vezetnek. Most, hogy az osztrák a Russmedia felügyelőbizottságba került, még egyértelműbbnek tűnik a kapcsolat.

Ugyancsak erre utal, hogy a Russmediát irányító menedzsmentben megjelent az a Kálmán Erika is, aki Pecina bizalmi embereként dolgozott együtt az osztrák üzletemberrel a BorsodChemnél, a Vienna Capital Partnersnél, majd a Mediaworksnél is. Utóbbi vállalatnál Kálmán Erika az igazgatóság tagja volt, de a kiadó életében a Népszabadság beszántása előtti időszakban jelent meg közvetlenebbül. Üzleti kapcsolatai Pecinával még szorosabbra fűződtek a lap "felfüggesztése" után, mivel a kiadótól távozó Rónai Balázs vezérigazgató után neki kellett volna tárgyalnia a lap jövőjéről Murányi András főszerkesztővel. Később a kiadót Mészáros Lőrinc cége vásárolta meg, mint az ismert.

Kálmán Erikát most a Russmedia önálló aláírási jogkörű ügyvezetőjének neveztek ki. Sőt, az azt megvásároló MDM-nél is ügyvezetői státuszba került.

A Russmedia felügyelőbizottságába további két osztrák üzletembert – név szerint Christian Fischert és Christian Neuherzet – neveztek ki. Nekik is az az ügyvédi iroda a kézbesítési megbízottjuk, amely a Mészáros Lőrinc kezébe került Mediaworksnek is dolgozik, valamint Pecina ügyeiben is el szokott járni.

Mindeközben a Russmedia számlát nyitott annál az MKB Banknál, amely kormányközeli vállalkozók nagybeszerzéseihez nyújt előszeretettel hitelt, így került tűzközelbe az Origo és a TV2. Az MKB hitelezte az MDM-et is, amikor a vállalat felvásárolta a Russmediát. Az MKB 49 százalékos tulajdonosa pedig nyár eleje óta Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos Konzum Befektetési Alap nevű érdekeltsége.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dercsényi Dávid Itthon

Évtizedekre beágyazza magát a Fidesz-kormány médiagépezete

Egyre dagad a kormányközeli média, a független média pedig az agónia szélén tántorog - a kormányközeli médiakonglomerátum hosszú távra rendezkedik be, évtizedekig fenntartható rendszer épül ki a szemünk előtt. Az egyre szürkébb médiasokszínűségért túl egyszerű lenne a kormányt vagy a társadalom közönyét bírálni - súlyos elmaradások vannak a rendszerváltás óta. De a lényeg ugyanaz: a kritikus tömeg már egy ideje leginkább a megbízható információkat olvassa és hiszi el. Egy médiaelemzővel beszéltünk.

hvg.hu Itthon

Így teríti az Orbán-pr-t az új, kormányközeli Mediaworks

Szép új világ: így jut el az ország minden szegletébe, amit Orbán Viktor jónak látott megosztani a nyilvánossággal. A miniszterelnök a Mediaworksöt választotta, hogy bejelentse, telefonon beszélt Trumppal. A Világgazdaság nyomokban sem belemenős interjúját a kormányközeli kiadó összes vidéki hírportálján vezető anyagként klónozták, mégpedig azzal a címmel, hogy "Megéri Magyarországon dolgozni".