„Gyere haza, fiatal” román módra – csak ott pénz is van rá

„Gyere haza, fiatal” román módra – csak ott pénz is van rá

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Fejenként akár 40 ezer eurós támogatással csábítják haza a külföldön élő román fiatalokat.

Az európai támogatásból induló program lényege, hogy szülőhazájukban indítsanak vállalkozást a külföldön élő romániaiak. A projekt neve Smart-Up Diaspora, a költségvetése 3,7 millió euró. Ebből mintegy 50 új kis- és középvállalkozást létesíthetnének az országba visszatérők, valamint több mint 400 embernek nyújtanának továbbképzési lehetőséget és segítséget az üzleti terv kidolgozására – írja a román Agerpresre hivatkozva a Pénzcsinálók.

A projektet végrehajtó vállalatvezetők és szakemberek egyesületének elnöke, Augustin Feneşan elmondta, egy újonnan alapított vállalkozás legfeljebb 40 ezer eurós támogatásban részesülhet. A programot az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében finanszírozzák.

Minden olyan román állampolgár jelentkezhet, aki bizonyítani tudja, hogy legalább 12 hónapja más országban él, és szeretne vállalkozást indítani Romániában. Az alapítás egyik fontos feltétele, hogy az induló vállalkozás legalább két személy számára biztosítson munkahelyet – mondta az elnök. A vállalatoknak az ország területén belül, városi környezetben kell működniük, kivéve Bukarest-Ilfov térségét.

A projekt keretében 417 személy számára közvetlen segítséget nyújtanak üzleti tervek kidolgozásában és közülük választják ki az 50 nyertes pályázót. A Smart-Up Diaspora programot október elején indították el és három évre szól.

A külföldön dolgozók 70 százaléka hazatelepedne a következő öt évben, de ehhez itthon is megfelelő körülményeket kell teremtenünk. Románia demográfiai problémákkal küzd, miközben négy-ötmillió román állampolgár külföldön él és dolgozik – nyilatkozta Ilan Laufer, üzleti környezetért, kereskedelemért és vállalkozásokért felelős miniszter egy kis- és középvállalkozásokkal kapcsolatos üzleti konferencián a Kronika.ro oldal információja szerint.