szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Visszakerült a Mol a legnagyobb árbevételű magyarországi cégek listájának élére. Nagy évük volt a trafikok ellátóinak, a Közgép pedig hatalmasat bukott.

Visszaszerezte az elsőséget a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. a HVG Top 500-as listáján, hiába esett bő 500 millió forinttal a bevétele az olajár zuhanása miatt. Amióta a HVG elkészíti a legnagyobb árbevételű magyarországi cégek rangsorát, a Molnak szinte bérelt helye volt a lista élén, ezért is volt meglepetés, hogy a tavalyi összesítésben a magyar GE-csoport került az első helyre. Ez azonban egyszeri, kiugró eredmény volt csak, mostanra visszaállt minden a régibe.

A 2016-os bevételi adatokat összesítő lista élén ismerős neveket találhatunk, az első tíz közül nyolc már egy éve ilyenkor is a Top 10-ben szerepelt. Sőt, a nyolc valójában kilenc, mivel a GE csupán annyit tett, hogy tavaly óta más cégben fogja össze a magyarországi vállalatait, így ez a cég hivatalosan újoncként került az ötödik helyre. Az első tízben egyedüli igazi újoncnak a Flextronics International Zrt. számít, az egy évvel korábbi élbolyból pedig a Magyar Földgázkereskedő Zrt. esett ki, miután elvesztette az árbevétele 36 százalékát.

A legnagyobb árbevételű magyarországi cégek
1. Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.
2. Audi Hungaria Motor Kft.
3. Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.
4. MVM Magyar Villamos Művek Zrt.
5. GE Infrastructure Hungay Holding Kft.
6. Magyar Suzuki Zrt.
7. Tesco-Global Áruházak Zrt.
8. Samsung Electronics Magyar Zrt.
9. Magyar Telekom Távközlési Nyrt.
10. Flextronics International Kft.

A politika alaposan átírta a nagyvállalati rangsort. A leglátványosabb ugrást egy év alatt a Ventas Coffee Hungary Kft. nevű vagyonkezelő érte el, a 290. helyről a 12.-re jött fel – a céget valószínűleg sokkal többen ismerik az Országos Dohányboltellátó Kft. anyavállalataként. A trafikok áruellátásának kizárólagos jogát megszerző leánycég az első teljes évében 993 százalékos, anyacége pedig 1399 százalékos növekedést ért el, ami viszont nem mutat mást, mint a piac állami újrafelosztását. A legnagyobb visszaeső neve is közismert: a Közgép az egy évvel korábbi 76. helyről a 350.-re zuhant vissza.

Az összeállításból az is kiderül: az 500 legnagyobb árbevételű cég közül 111 nagykereskedelemmel foglalkozik. Az első tízben három autógyár is szerepel, a gyógyszeriparra pedig azért érdemes figyelni, mert a magyarországi cégeik 80 százaléka bekerült az első százba. A legtöbb nagy cég természetesen budapesti, az 500-ból 216 központja van a fővárosban, további 68 pedig Pest megyei. A legrosszabbul Zala áll, az ottani cégek közül csak kettő került be az első 500-ba.

Részletek az e heti HVG-ben.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új erszényesbékafajt fedeztek fel Peruban

Új erszényesbékafajt fedeztek fel Peruban

Balesetet okozott egy férfi Egyházashetyénél, majd megpróbálta a feleségére kenni

Balesetet okozott egy férfi Egyházashetyénél, majd megpróbálta a feleségére kenni

Radar360: Kedvezőtlen járványügyi előrejelzés itthon, a britek már kocsmázhatnak

Radar360: Kedvezőtlen járványügyi előrejelzés itthon, a britek már kocsmázhatnak