Ingyenmalacot oszt a román kormány

Ingyenmalacot oszt a román kormány

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Tíz malacot is kaphatnak azok az állattenyésztők, akik vállalják a mangalica és a báznai sertésfajták hizlalását.

A napoknak döntött arról a román kormány, hogy minimum kettő, maximum tíz ingyenmalacot ad azoknak az állattenyésztőknek, akik bizonyos feltételek mellett vállalják a mangalica és a báznai sertésfajták hizlalását – írta az Agrárszektor.hu. A támogatási programba sertéstenyésztők és húsfeldolgozók egyaránt beiratkozhatnak.

Az állami támogatást három évig tervezi működtetni a román kormány, idénre 4,6 millió lejt (306,7 millió forint) különítettek el e célra. A tenyésztőknek szerződést kell kötniük valamely húsfeldolgozóval, és ennek értelmében a legkevesebb 130 kilósra hizlalt mangalica és báznai sertésállomány felét előre meghatározott áron kell átadniuk.

A mangalica több Kárpát-medencei disznófaj keresztezésével alakult ki a 19. században. Igénytelen fajta, ám nem csak ez segítette az elterjedését, hanem jó zsírtermelő képessége is. A hetvenes-nyolcvanas évekre viszont méretes szalonnája az étkezési szokások miatt veszített a népszerűségéből, a tömegtermelés is a hússertések irányába vitte el a tenyésztést.